H1N1 dan Hadis Nabi

Mengapa H1N1 semakin menular sekarang?  Mengapa kerajaan  tidak berjaya tangani dengan hemat dan cermat?

Di peringkat awal penyebaran H1N1 Malaysia berjaya dengan baik membendung penularan H1N1, tetapi apabila ada Tim. Menteri mengubah polisi kemasukan pelancong yang berpotensi pembawa H1N1. Apabila beliau melihat KPI pelancongan tidak dapat dicapai dan mendapati bilangan pelancong berkurangan secara drastik maka beliau cadangkan supaya pelancong yang disyakki pembawa H1N1 boleh masuk ke dalam negara tanpa kurantin tetapi diberikan ubat dan dipantau! Nah, lihatlah akibatnya hingga hari ini. Duit pelancong punya hal dan KPI punya hal, sanggup kita menggadaikan keselamatan rakyat negara ini.

Kemudian rakyat Malaysia yang balik dari luar negara juga diberikan kelonggaran juga, kalau tidak dianggap sebagai double-standard. Lagi satu polisi caca merba sedangkan Tan Sri Ismail Merican telah membuat polisi yang betul di peringkat awal. Tetapi hari ini, Tan Sri semacam sudah buntu dengan penambahan kematian akibat H1N1 dan peningkatan H1N1 dalam negara.

Saya cadangkan kita ambil ambil pengajaran daripada  hadis Nabi Muhammad s.a.w. di bawah ini:
“Taun (plague) adalah tanda kemurkaan Allah yang mana Allah menguji hamba-hamba-Nya. Apabila kamu mengetahui adanya penyakit itu di sebuah tempat janganlah kamu masuk ke tempat itu. Apabila kamu berada di tempat yang ada penyakit taun (atau penyakit berjangkit lain) janganlah kamu lari keluar darinya.” – Hadis riwayat Muslim

Dalam ertikata lain, apabila berlaku wabak di sesuatu kawasan, maka orang dalam kawasan tersebut jangan keluar dari kawasan itu, dan orang luar jangan masuk ke dalam kawasan itu.

Maknanya kita harus  sekat orang yang kena H1N1 supaya tidak keluar dari kawasan itu. Misalnya seorang pelajar sekolah atau universiti terkena H1N1, tidak harus disuruh balik kerana ia akan menular kepada orang ramai di dalam bas atau keretapi atau di tempat menunggu kenderaan awam dan kepada  keluarganya apabila dia sampai di rumahnya.

Jadi apa yang harus dibuat?

  1. sediakan satu kemah khas atau kontena khas atau asrama khas atau bangunan khas dalam kawasan/presmis  yang sama, dikawal rapi oleh sekuriti; asingkan orang ini dari warga sekolah/universiti atau organisasi berkenaan di dalam premis yang sama.
  2. sediakan katil rawatan dan kemudahan asas seperti makanan, minuman, pakaian, bilik air, dan seumpamanya.
  3. berikan rawatan di tempat tersebut sehingga pesakit H1N1 sembuh, barulah izinkan beliau pulang.

Inilah strategi paling berkesan: jangan beri  orang keluar dari kawasan H1N1, dan jangan beri orang luar masuk ke kawasan H1N1. Tak payah berdebat pasal industri pelancungan rugi. Jangan gadai keselamatan rakyat kerana mencari untung duit!

Tambahan maklumat penawar kepada H1N1 di http://archive.gulfnews.com/articles/09/07/05/10328712.html

Beberapa orang yang terkena H1N1 telah mencuba minum jus apple 6 gelas sehari selama 2 hari, dan hari ke3 telah pulih dari H1N1. Apakah kandungan apple juice? Anti-oxidant?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: