Guru Sekolah hari ini..tusyen

Suatu masa dulu, profesion guru tidak begitu menarik perhatian tetapi guru itu dihormati dan disegani. Kini profesion masih sama, tidak menarik perhatian dan guru bukan lagi jadi golongan dihormati dan disegani di Malaysia.

Suatu masa dulu, guru terdiri dari lelaki dan perempuan, tapi kini majoirti guru adalah perempuan. Orang lelaki tidak minat menjadi guru lagi.

Dulu guru tinggal berdekatan dengan sekolah dan hidup bersama masyarakat di mana pelajar sekolah tinggal bersama keluarga. Guru dapat memerhati dan memantau pelajarnya di kampung yang sama.  Hari ini, banyak guru tinggal jauh dari sekolah dan tidak tinggal di kawasan di mana pelajar tinggal; oleh itu pemantauan ke atas pelajar sukar berlaku.

Dulu, orang memilih jawatan guru kerana kemuliaan tugas, tetapi hari ini ada orang memilih menjadi guru kerana “sudah tidak ada kerja lain” dan kerana ‘tugas guru agak ringan dan boleh balik cepat.”

Dulu gaji guru rendah, tapi guru dihormati. Hari ini gaji guru adalah antara yang terendah walaupun tugasnya semakin banyak, dan guru pula kurang dihormati.

Dulu, jika guru marah ata jentik atau rotan pelajar, ibubapa akan sokong guru, tetapi hari ini, ada ibubapa yang buat laporan polis terhadap guru dan sekolah; ada yang datang dan pukul guru itu; ada yang hantar kaki pukup untuk pukul guru;  dan ada yang guna kuasa untuk buang atau tukar guru berkenaan ke sekolah atau daearah lain. Yang paling tak senonoh ada pula yang memberi amaran, bahawa gaji guru itu dibayar oleh ibubapa berkenaan; oleh itu hati-hati wahai guru!

Tetapi tidak dinafikan hari ini ada guru yang tidak komited dalam profesionnya. Bagi mereka, mengajar sekadar apa yang ada dalam buku rekod pengajaran dan buku teks. Soal pelajar mengantuk, kebajikan pelajar, sikap dan gelagat pelajar, dan masalah pelajar bukan urusan guru. Ada guru mengatakan, mereka tidak dibayar untuk urus kebajikan pelajar mahupun mendidik pelajar menjadi seorang yang bermoral tinggi.

Ada pula yang mencadangkan supaya pelajar ikuti kelas tusyen guru berkenaan di rumahnya atau di pusat tusyen tertentu. Malah ada guru besar yang buat perkara yang sama.  Sungguh tidak beretika langsung guru dan guru besar berkenaan. Berlaku “conflict of interest.”

Apa guna pelajar pergi sekolah kalau apa yang dipelajarinya tidak memadai sehingga mereka terpaksa pula pergi ke tusyen? Apakah guru tidak mengajar dengan betul sehingga pelajar masih perlu kepada tusyen?

Akhirnya guru tidak komited dan tidak jujur dalam mengajar dan dalam menyampaikan ilmu. Mereka memikirkan bagaimanakah  mereka boleh memperolehi pendapatan sampingan untuk simpanan dan perbelanjaan hidup mereka? Ya, suruh pelajar ikut tusyen yang guru berkenaan kendalikan.

Di zaman 60an-80an, pelajar dan guru tidak menyebut soal perlunya tusyen seperti sekarang ini, tetapi ramai juga pelajar yang berjaya dan masuk ke sekolah ternama pada masa lampau; malah ada yang berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti luar negara dan dalam negara. Mereka tidak pernah pergi tusyen di zaman mereka.

Inilah masalah sebahagian guru dan masalah tusyen…guru…guru…Semoga guru yang jujur akan diberkati Tuhan dan dimudahkan urusan hidup mereka dan dimurahkan rezki mereka…dan yang paling penting! ialah semoga hidup mereka sejahtera dunia dan akhirat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: