Hubungan sulit di tempat kerja

Topik ini memang menakutkan kalau ia menimpa diri kita. Malah ia  mengerikan apabila ia terjadi pada suami kita atau isteri kita sendiri.

Kalau dulu, orang lelaki lebih ramai bekerja dan berada di luar rumah. Ada yang berkemampuan lebih akan menggunakan duit simpanan untuk belanja wanita lain. Samada belanja makan atau berekreasi mahupun makan angin lebih dari satu malam bersama.

Tetapi hari ini, wanita sudah ramai yang bekerja, dan mereka juga berkemampuan belanja lelaki lain. Ada yang sanggup cari jalan keluar secara senyap-senyap bertemu dengan lelaki lain dengan memberi pelbagai alasan kepada suami. Ada yang sanggup belanja si lelaki pujaannya yang baru. Ada yang sanggup bermalam bersama lelaki berkenaan di luar pengetahuan suami.

Kedua-dua kes berlaku dalam ‘hubungan sulit’, samada pre-marital atau extra-marital atau post-marital relationship. Pertemuan setiap hari di pejabat, kemesraan yang dilalui beberapa ketika semasa bertugas bersama, jelingan mata yang menusuk kalbu, bertukar senyuman yang mengasyikkan mata memandang, sentuhan kulit yang meremangkan bulu roma, dan memberi-menerima hadiah sesama diri, kesemuanya menyumbang kepada bibit-bibit permulaan hubungan sulit.

Mengapa ini berlaku? Banyak punca dan sebabnya.

 • Ada yang tidak puas di rumah, maka mencarilah kepuasan di luar.
 • Ada yang tidak mendapat cukup perhatian di rumah, maka apabila mendapat perhatian dari orang lain di luar rumah khususnya di tempat kerja, maka terjadilah hubungan sulit.
 • Ada yang tergoda dan digoda. Iman yang disangka setebal tembok konkit rupanya lebih nipis dari kulit bawang
 • Ada yang sengaja suka-suka dan mahu mencuba.
 • Ada yang sibok dengan karier masing-masing sehingga hubungan intim tidak lagi menjadi idaman.
 • Ada yang terhutang budi, maka sanggup dibayar dengan ‘body’.
 • Ada yang ramai tidak faham agama! atau memandang remeh soal agama!

Inilah ujian dan cabaran yang dilalui oleh kedua jantina ini di tempat kerja. Apabila hubungan sulit ini tidak terkawal dan diri sendiri tidak mampu mengawal diri, maka bencana menimpa keduanya. Rumahtangga menjadi porak peranda.

 • Ada yang terpaksa bercerai.
 • Ada yang bagaikan gantung tidak bertali
 • Ada yang cuba amal cina buta
 • Ada yang sanggup tebus talak
 • Ada yang lari dan menghilangkan diri
 • Ada yang rampas pasangan orang lain dengan cara hormat dan cara tidak hormat.

Yang menjadi mangsa ialah anak-anak yang tidak diminta dilahirkan. Kaum kerabat keluarga turut sama bermasam muka.

Inilah noda dan dosa. Kalau mereka  terus berada dalam gua yang gelap, seperti situasi ini, janganlah terus merayau dalam gelap, carilah lubang cahaya, keluarlah dari kegelapan itu. Allah Maha Kaya dan boleh memberi petunjuk cahaya, jalan keluar jika mereka mahu bertaubat dan berusaha untuk keluar dari kegelapan itu.

Penyelesaiannya ialah kembali kepada agama. Islam itu mulia dan suci tetapi penganutnya belum tentu.

Islam mengizinkan poligami, tetapi ramai lelaki salah guna dan tidak faham konsep serta kebaikan poligami. Lelaki yang mahu berpoligami mahu mengiku sunnah Nabi tetapi tidak ikut sunnah Nabi dalam berakhlak dan beribadah. Majoriti wanita Muslim juga jahil akan hal yang sama, akibatnya mereka menentang poligami. Media juga turut memberi gambaran salah dan negatif terhadap poligami. Bukan tidak ada poligami yang berjaya dan bahagia dalam negara, tetapi ianya tidak ditonjolkan. Sebaliknya yang ditonjolkan ialah kesan poligami yang tidak baik, yang diamalkan secara salah. Media seharusnya mendidik, tetapi media lebih suka mengaut untung wang dari membetulkan minda dan sikap manusia.

Akhirnya hubungan sulit berlaku secara meluas. Wanita menjadi lebih marah apabila suami berpoligami daripada suami mereka  membuat hubungan sulit dalam diam-diam. Poligami seolah-olah satu JENAYAH bagi wanita dan lelaki Muslim di Malaysia. Malah ada di kalangan yang faham agama juga memandang serong terhadap rakan yang berpoligami daripada mengucapkan tahniah kepada rakannya itu.

Inilah penyakit zaman moden, bunyinya “maut din”, mati agama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: