Peranan Sultan sebagai ketua agama Islam

Di Selangor, kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut ini boleh didapati di sana sini khususnya di negeri Selangor. Mungkin Sultan tahu, tetapi mungkin Sultan tidak dimaklumkan berapa banyak bilangan kelab malam, pusat hiburan dan rumah urut. Mungkin juga Sultan tidak dimaklumkan akan kesan daripada wujudnya kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut di negerinya.

Mungkin juga Sultan tidak tahu bahawa banyak PBT (pihak berkuasa tempatan) telah meluluskan lesen untuk kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut melebihi dari kuota yang sepatutnya.

Saya difahamkan dalam satu ceramah di negeri Selangor baru-baru ini bahawa terdapat Peraturan Kecil mengenai kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut.

Menurut Peraturan Kecil PBT, bagi setiap satu kawasan yang mempunyai penduduk sekitar 40 ribu orang, PBT hanya boleh luluskan satu sahaja pusat hiburan. Tetapi jika 70% daripada bilangan penduduk itu adalah Muslim, maka TIDAK BOLEH benarkan satu pun kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), atau rumah urut di kawasan berkenaan.

Jika kurang daripada 70% di kawasan penduduk seramai 14K itu, maka BOLEH buat satu kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), atau rumah urut, tetapi tidak boleh diizinkan berniaga berdekatan dengan masjid atau rumah ibadah atau bangunan awam.

Kita boleh teliti semua PBT. Tetapi saya dimaklumkan misalnya di kawasan USJ sahaja, bilangan penduduknya hampir mencecah 600K, dan bilangan kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut pula mencecah 150 buah sedangkan Peraturan Kecil hanya boleh meluluskan sekitar 15 buah sahaja.  Mengapa ini terjadi? Adakah PBT meluluskan lesen itu semua pada masa yang lepas? Atau PBT diarahkan oleh EXCO negeri supaya meluluskan lesen kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut kepada peniaga yang ada kaitan dengan YB atau EXCO pada masa kerajaan lama memerintah?

Hari ini PBT MPSJ telah memainkan peranan yang baik dalam menilai semula semua lesen-lesen yang telah diberikan kepada kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut. 

Tahniah! PBT MPSJ juga telah membekukan permohonan baru untuk menjalankan perniagaan kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut! Pihak MPSJ juga telah menyerbu dan menyita beberapa kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urutyang tidak ada lesen atau yang menyalahai undang-undang MPSJ.

Tetapi apakah Sultan dimaklumkan tentang semua ini? Kalau EXCO Selangor hari ini boleh maklumkan kepada Sultan alangkah baiknya kalau JAIS tidak berminat dalam hal ini.

Rakyat Muslim di Selangor tidak fikir JAIS berminat untuk maklumkan kepada Sultan Selangor. JAIS hanya berminat untuk sekat orang berdakwah, sekat penyebaran agama Islam, dan sekat perkembangan ilmu, lantaran JAIS mencari-cari orang untuk disaman dan ditangkap kerana tidak ada tauliah untuk bercakap/ berceramah di masjid/surau di Selangor.

Apakah JAIS akan menyaman dan menangkap pendakwah jika pendakwah pergi ke kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut untuk berdakwah kepada pengusaha dan pelanggan Muslim? Apakah JAIS akan dakwa dan saman Dr Asri jika Dr Asri akan berceramah di kelab malam atau pusat hiburan di Selangor?

Apakah JAIS bekerja untuk UMNO atau untuk Sultan melalui MAIS atau untuk Allah Taala?

Kalaulah Sultan dimaklumkan tentang hal kelab malam, pusat hiburan (karaoke, snooker, video game), dan rumah urut di Selangor ini kan baik seperti mana Sultan dimaklumkan ada kandang babi berdekatan dengan Istana Singgah di Morib.

Mengapa tidak ada orang yang mahu memberitahu kepada Sultan? Saya percaya Sultan sayang pada agama dan umat Islam serta rakyat Selangor seluruhnya. Beritahulah kepada Sultan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: