Daftar Pemilih SPR perlu dimansuh selamanya

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Malaysia mewajibkan rakyat yang cukup umur 21 tahun supaya mendaftar diri sebagai pengundi. Jika tidak, maka mereka tidak boleh mengundi dalam Pilihanraya Umum (PRU) di Malaysia.

Malangnya ramai pengundi muda khususnya generasi ketiga selepas Kemederkaan Malaysia tidak berminat untuk mendaftar sebagai pengundi kerana pelbagai faktor: masa, fizikal, tahap patriotik, ketidaktelusan dalam PRU dan ugutan dalam PRU. Akibatnya jumlah pengundi berdaftar  berkurangan apabila ramai pengundi lama telah mati dan sekaligus bilangan ini tidak mencerminkan demokrasi yang baik di Malaysia.

Satu penyelesaian yang terbaik ialah menjadikan semua rakyat Malaysia yang cukup umur 21 menjadi pengundi yang layak secara automatis. Ini bermakna mereka boleh mengundi dalam DUN dan Parlimen berdasarkan alamat dalam KP mereka yang didaftarkan  dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Dengan itu, buku daftar pemilih SPR boleh DIMANSUHKAN SELAMANYA kerana JPN boleh menerbitkan buku daftar pemilih baru yang lebih tepat. Dengan adanya buku daftar pemilih baru JPN ini, ia akan

 1. mengelakkan pertindihan nama atau no. KP pengundi di tempat yang berbeza tetapi dalam negeri yang sama  mahupun negeri yang berbeza
 2. menunjukkan ketelusan dalam proses demokrasi melalui PRU
 3. tidak ada rakyat yang boleh mengundi lebih dari sekali
 4. tidak ada rakyat yang “sudah mati” boleh mengundi
 5. tidak ada rakyat asing atau pendatang asing yang memegang kad KP merah boleh mengundi

Jika tidak, PENGUNDI HANTU akan terus wujud kerana proses pengurusan dan pentadbiran PRU mengizinkan hal itu berlaku. UMNO dan BN akan menentang cadangan ini. Percayalah.

Mungkin timbul isu bahawa ada pengundi yang menggunakan alamat kampungnya di dalam KP , misalnya di Terengganu, tidak boleh mengundi di tempat dia bekerja di Kuala Lumpur.

Isu ini boleh diselesaikan secara mudah dengan adanya teknologi canggih hari ini.  SPR dengan kerjasama JPN hanya perlu melakukan pengesahan kelayakan pengundi yang mahu mengundi di luar kawasan (berbeza dengan alamat dalam KP) mereka.

Dengan yang demikian, buku induk daftar pemilih yang baru hanya ada maklumat seperti dibawah

— nama, no. KP, alamat, tempat mengundi

Parti politik bertanding boleh mendapatkan buku induk ini dan memastikan tidak ada pertindihan nama dan no. KP serta tidak ada orang yang akan mengundi dua kali. Jika kerajaaan mahu PRU yang  TELUS, AMANAH dan PROFESIONAL,  maka perkara ini harus dipastikan berlaku.

Kalau kerajaan mahukan PRU yang  LEBIH TELUS, LEBIH AMANAH dan LEBIH PROFESIONAL,  maka setiap pengundi yang telah mengundi membasahkan salah satu  jari mereka dengan dakwat khas seperti yang diamalkan oleh negara lain bagi menjamin  PRU yang TELUS, AMANAH dan PROFESIONAL . Tapi UMNO-BN akan menentang cadangan ini. Percayalah.

Sebelum ini, PRU di Malaysia dianggap TIDAK TELUS, TIDAK AMANAH, dan TIDAK PROFESIONAL kerana terdapat lubang-lubang yang boleh membawa kepada penipuan, rasuah, dan penyelewengan dalam buku daftar pemilih.

Kita perlu faham bahawa buku daftar pemilih hanyalah satu daripada banyak perkara dalam PRU yang boleh diselewengkan.

Perkara lain yang terdedah kepada penipuan, rasuah, dan penyelewengan yang belum dibincangkan dalam artikel ini ialah

a. proses pencalonan

b. hak berkempen dan penggunaan tempat lapang awam

c.  proses mengundi

d. penggunaan jentera, duit, bangunan kerajaan oleh parti yang pemerintah semasa musim PRU dan selepas Parlimen dibubarkan

e. proses mengira undi

f. kempen dalam media arus perdana

g. hari mengundi

dan lain-lain yang pembaca boleh tolong senaraikan dan bincangkan

5 thoughts on “Daftar Pemilih SPR perlu dimansuh selamanya

 1. pengundi lama March 12, 2010 at 12:20 pm Reply

  Saya masih ingat lagi PRU 2004, proses membuang undi di Selangor sepatutnya tamat tepat jam 5ptg, tapi dipanjangkan hingga jam 6ptg dan setengah pusat mengundi tutup jam 630ptg.

  Mengapa ini berlaku? Setelah saya bertanya kepada kawan-kawan samada dari UMNO atau PAS, baru saya faham. Ada di kalangan kawan-kawan ini kata:

  a. Mereka mengundi di dua tempat, satu di Gombak pada sebelah pagi, dan Kuala Selangor pada sebelah petang. Mereka mendapat habuan wang dari orang UMNO untuk berbuat demikian. Kebanyakan mereka akan berbuat demikian sebab kebetulan kampung mereka di Kuala Selangor.

  b. Ada yang mengundi di Kelantan dan di Ampang. Tiket kapalterbang pergi-balik dibayar serta diberikan juga belanja makan tidak kurang RM300 setiap seorang. Lalu mereka pergi sehari sebelum mengundi di Kelantan. Esok paginya setelah setelah selesai mengundi di Kelantan, tengahari mereka kembali ke Selangor dan mengundi sekali lagi di Selangor. Ada yang terlewat sedikit untuk mengundi. Sebab itu waktu mengundi di panjangkan sedikit. Biasanya orang yang menerima tawaran ini ialah orang yang ada keluarga di Kelantan dan mereka terima tawaran dari UMNO itu untuk melawat keluarga dan mengundi di Kelantan. Ada yang kata mereka ambil duit tetapi undi mereka rahsia dan belum tentu mereka undi BN.

  c. Ada ramai juga yang mengundi di Terengganu, Negeri Sembilan dan Melaka dan kemudian mengundi juga di Selangor. Mereka sudah mengatur jadual dengan baik kerana mendapat saguhati dari UMNO untuk berbuat demikian.

  Saya melihat seolah-olah sudah ada perancangan awal rapi oleh BN sebelum PRU 2004. Mereka kenal siapa pengundi dan asal usul keluarga pengundi. Mereka tawar tiket atau wang kepada pengundi yang mahu balik kampung dan mengundi dua kali. BN juga cekap dalam memastikan nama pengundi tidak keluar dua kali dalam satu kawasan/daerah mengundi.

  Itulah masalahnya kalau buku daftar pemilih dikeluarkan oleh SPR. Nama seseorang itu boleh keluar dua kali tetapi dalam buku daftar di tempat berbeza, dan tiada siapa yang boleh semak hal ini kecuali apabila telah mendapat tawaran rahsia itu.

  Kalau buku daftar pemilih di keluarkan oleh JPN, maka JPN tidak boleh keluarkan nama seseorang dua kali, kerana rekodnya satu sahaja dalam pangkalan data JPN. Hanya satu buku sahaja yang boleh digunakan untuk menyemak senarai pengundi.

  Sebab itu BN menang besar dan diluar jangkaan dalam PRU2004. Ada kawan-kawan saya dari parti pembangkang mengatakan mereka diberikan buku daftar pemilih terkini selepas selesai waktu penamaaan calon. Dan mereka gunakan buku tersebut untuk semak nama pengundi dan mengatur strategi. Tetapi pada hari mengundi, SPR menggunakan buku daftar lain dan dalam buku tersebut, senarai pengundi lebih panjang dan ada nama pengundi yang tidak ada atau tercampak ke tempat lain. Maka mereka tidak mengundi di tempat asal sebaliknya terpaksa mengundi di tempat jauh yang mengambil masa perjalanan satu jam, misalnya dari Sepang ke Tanjung Karang. Dan lazimnya nama yang tercampak keluar ini sudah dikenali sebagai bukan pengundi BN.

  Begitulah cekapnya UMNO-BN menipu rakyat. SPR hanya kuda tunggangan BN. Mungkin PRU 2013 akan mengulangi sejarah 2004 kerana BN mahu merampas semula 4 negeri yang sudah hilang dari tangan mereka.

  Cuba baca laman di bawah ini:

  http://www.tranungkite.net/lama/sept/sabah108.htm
  http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content
  http://www.malaysiakini.com/news/67349
  http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms
  http://pru12.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=646.
  htpp://www.tranungkite.net/lama/d04/sm1.htm
  http://www.detikdaily.net/v5/modules.php?name=News&file=print
  http://bm.bersih.org/?p=8

 2. pengundi March 14, 2010 at 2:08 am Reply

  Memang pilihanraya di Malaysia penuh dengan tipu muslihat. Walaupun ada peraturan dalam pilihanraya di semua peringkat, setiap satu peringkat ada lubang-lubang bocor yang membolehkan UMNO menipu dalam piliharaya.

  Dulu mereka pernah buang pengundi yang dikenalpasti tidak akan mengundi UMNO. Ada cara nak buang. Sebab kawan saya juga pernah buang pengundi UMNO dari senarai daftar pemilih.

  Begitu juga untuk mengalih pengundi dari satu kawasan/daerah/negeri ke kawasan/daerah/negeri. UMNO dengan kerjasama SPR pernah lakukan. Kawan saya pernah buat yang sama pada pengundi BN.

  UMNO pernah tukar gambar pengundi dalam IC dan letak gambar pengundi mereka tapi nama dan alamat orang asal dikekalkan dalam IC itu. Lalu ada orang yang mengundi dua kali. Yang ini pun, kawan saya pernah buat. Saya percaya UMNO masih buat kerja kotor ini lagi. Dan ada orang mati ‘hidup bali’ boleh mengundi sebab kerja kotor UMNO ini.

  UMNO pernah alih pengundi dan tambah pengundi dengan cara mendaftarkan pengundi beramai-ramai menggunakan satu alamat rumah. Mustahil ada 40 orang pengundi dari satu alamat rumah. Mustahil adaa 15 orang pengundi dari satu alamat kedai. Kawan saya juga pernah buat kerja ini untuk melawan UMNO-BN pada pilihanraya yang lepas.

  UMNO pernah juga tambah pengundi dengan cara mendaftarkan pengundi menggunakan alamat palsu, nombor rumah palsu, jalan dan lorong palsu, dan apabila diperiksa lokasi fizikal sememangnya tidak ada nombor rumah tersebut, jalan dan lorong berkenaan. Sebab itu SPR sudah tidak mahu memasukkan alamat pengundi dalam buku daftar pemilih sebab mereka mengelakkan penipuan ini dikesan. Saya setuju albangi kata SPR menjadi kuda tunggangan UMNO. Kawan saya kata, dia juga boleh buat pendfatran seperti itu sebab memang ada ruang untuk lakukan hal begitu.

  Dan betulah seperti yang dikatakan, bahawa UMNO memang cekap menipu, menyeleweng bersama SPR untuk menang dalam pilihanraya. Saya setuju kalau Jabatan Pendtaran Negara yang keluarkan senarai daftar pemilih yang layak bukan SPR.

  Tapi saya tetap sangsi dengan JPN, sebab JPN pernah keluarkan ribuan IC kepada pendatang asing di Sabah sebagaimana yang dilaporkan dalam akhbar 5 tahun yang lalu. Dan bagaimana, pendatang haram dari Banglades, Pakistan, Indonesia, Nepal, dan Siam ditangkap oleh petugas pilihanraya daripada parti pembangkang kerana mereka memiliki IC biru untuk pergi mengundi.

  Bolehkah kita percaya dapada SPR dan JPN? Susah-susah boikot aja pilihanraya. Sebab itu agaknya ramai pengundi muda tak mahu daftar mengundi.

 3. 1 Malaysia March 15, 2010 at 1:10 am Reply

  Subject: Fwd: Warning and Information (Najib’s visit to India)

  Warning and Information (Najib’ visit to India)

  I have reliable information that the recent visit to INDIA by Najib
  and govt delegates (UMNO/BN) is mainly to recruit IT professionals and
  hackers from India for a 3 year contract. It’s estimated that more
  than 200 will be recruited at MYR300 million per annum.

  By Wan (Putrajaya)

  Dear MT Admin,

  I have reliable information that the recent visit to INDIA by Najib
  and govt delegates (UMNO/BN) is mainly to recruit IT professionals and
  hackers from India for a 3 year contract. It’s estimated that more
  than 200 will be recruited at MYR300 million per annum.

  Their only task is to jeopardize, intercept and make blog sites and
  bloggers who are anti-govt handicapped. Since mass media which is
  govt-controlled and Internet and local blog media is out of govt’s
  control, this time Najib and UMNO/BN out of desperation are going all
  out to weaken local anti-govt blog spheres and bloggers by having
  these IT pros and hackers to infect viruses and trojans into
  individual IP addresses through TMnet and Celcom Internet service
  providers. Najib, Hishamuddin and Rais Yatim, along with a few UMNO/BN
  cabinet ministers had a closed door meeting with Telekom and Celcom
  Top gun CEOs to discuss these matters before Najib left for India.

  This is planned to affect login passwords, local publication access,
  slow down systems, and even to the extent of destroying data in hard
  disks if anyone accesses any anti-govt blog web sites and to avoid
  blog websites from posting anti-govt news.

  This will not affect pro-govt blog sites due to the fact that the
  interception is based on IP and POP proxy addresses of individual
  sites and individual access. So, if you access pro-govt blog websites,
  you won’t be affected. Out of desperation, Najib and the UMNO/ BN govt
  will ensure that Malaysians won’t be able to access news from any
  anti-govt blog portals and these websites won’t be able to publish the
  truth of their corrupt activities and strategies to topple the PR govt
  in the Internet local access.

  Rais Yatim, DPM and Hishamuddin had recently touched on Blogs,
  Facebooks, and Twitters that can destroy our culture. Besides these
  they also plan to get the police and army to apply for MyKad
  identification cards mainly not due to petrol subsidies and other uses
  but for the coming GE to vote for BN. The recent Allah issue was also
  another plot by Najib and UMNO to gain more Malay support. Lately, the
  burning of 2 suraus in Muar is to anger the Malays and also gain
  support. It’s apparent that Najib and UMNO will try all means to
  remain in power to continue robbing the nation of its wealth for
  another term or longer.

  The Mosques on Friday prayers and Islamic cheramahs were lately told
  to press on kafir issues for the years 2010 and 2011, mainly for UMNO
  to gain Malay Muslim support. Buying over key politicians and
  representatives and voters from PR govt is also part of their plan to
  weaken the opposition so that they can remain in power. They also have
  plans to increase the incomes and allowances of all royal family
  discreetly, to gain support to remain in power.

 4. abe March 18, 2010 at 12:43 pm Reply

  pa-agenda-tak-mahu-daftar-pemilih-automatik

  KOTA BHARU, 18 Mac: Suruhanjaya Pilihan raya Malaysia (SPR) memberitahu sejumlah 4.39 juta pengundi belum berdaftar, sebaliknya menteri pula kata kerajaan tidak akan memaksa rakyat untuk mengundi.

  “Ini bermakna hanya SPR sahaja yang bersungguh-sungguh untuk mendaftar pemilih belum berdaftar, sedangkan kerajaan tidak berminat berbuat demikian.

  “Mungkinkah ada sesuatu yang kerajaan cuba sembunyikan apabila tuntutan rakyat dan parti-parti pembangkang supaya mengguna daftar secara automatik tidak dihiraukan,” kata Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS Kelantan, Mohd Khir Zahri Abdul Ghani.

  Hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz dilaporkan memberitahu persidangan parlimen, kerajaan tidak bercadang mengadakan sistem pendaftaran pengundi secara automatik bagi rakyat yang mencapai umur 21 tahun.

  Sebaliknya, kata beliau kerajaan akan meneruskan dasar-dasar yang sedia ada dan tidak akan memaksa rakyat melakukan perkara di luar kerelaan mereka.

  “Dalam pilihan raya, tak boleh paksa orang. Kita mengamalkan kebebasan berpersatuan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah).

  Sedangkan sebelum ini Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dilaporkan memberitahu SPR bercadang mendaftarkan pemilih secara automatik bagi menjimatkan masa, kos dan mengurangkan birokrasi.

  SPR juga dalam kenyataan menyebut sejumlah 4.39 juta pengundi atau 28 peratus dari jumlah pemilih yang layak tetapi belum mendaftar.

  Pada pilihan raya umum Mac 2008, sebanyak 72 peratus atau 7,878,875 pemilih keluar mengundi daripada 10,922,139 jumlah pemilih yang berdaftar di seluruh negara.

  Mohd Khir yang juga Pengurus Tabung Amanah Tok Kenali memberi analogi mudah, mana lebih baik menangkap ayam dan dikurung dalam reban sebelum disembelih atau menangkap ayam di luar kandang sebelum dikorbankan.

  “Kerajaan sudah ada jalan yang begitu mudah dan menjimatkan masa bagi mendaftar pengundi, namun kerajaan masih enggan melakukan.

  “Ini menimbulkan satu persoalan. Kalau tidak ada agenda sulit yang tidak diketahui umum, sudah tentu pendaftaran pengundi secara automatik yang lebih telus dan menjimatkan wang kerajaan diterima pakai,” katanya.

  Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Nik Wan Yussof berkata, setiap kali pengerusi baru SPR dilantik tentunya ada cadangan pembaharuan yang cuba dibawa bagi mengelakkan badan itu daripada terus dikritik pembangkang.

  Katanya, begitu juga dengan apa yang berlaku terhadap Tan Sri Aziz, beliau cuba untuk melakukan reformasi, namun kerajaan enggan menerimanya.

  “Ini bermakna kita terpaksa menunggu pengerusi baru SPR lain pula untuk melihat ada ketelusan dalam sistem pengendalian pilihan raya di negara ini.

  “Mungkin juga kenyataan pengerusi SPR baru sekarang hanya sekadar untuk meredakan kemarahan dan mengelakkan menjadi sasaran kritikan pembangkang,” katanya.

  Anggota parlimen Ketereh, Abdul Aziz Kadir berkata, kerajaan Barisan Nasional ternyata takut dengan kehadiran pengundi muda sehingga cadangan daftar automatik tidak dihiraukan kerajaan.

  “BN takut tidak lagi dapat memanipulasi daftar pemilih kalau dilakukan pendaftaran secara automatik. Itulah sebabnya kerajaan tolak untuk leksanakan daftar itu,” katanya yang juga Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat negeri.

  Adun Gual Ipoh, Wan Yusoff Wan Mustapha berkata, kerajaan nampak berminat membelanjakan lebih banyak wang untuk mengadakan kempen daftar pemilih, sedangkan kaedah yang menjimatkan diketepikan.

  “Penantian begitu lama rakyat untuk melihat pengendalian pilihan raya berlaku secara benar-benar telus belum mampu menjadi kenyataan,” Adun Pasir Tumbuh, Ahmad Baihaki Atiqullah.

  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=25577:apa-agenda-tak-mahu-daftar-pemilih-automatik-&catid=1:utama&Itemid=50

 5. Intan March 29, 2010 at 5:23 am Reply

  Subject: Democracy ! – Raja Petra Kamarudin

  Basically, democracy is about giving power to the majority. It is assumed
  that the majority knows what is best for the whole. The minority should therefore be prepared to accept the rule of the majority albeit after presenting opposing views and criticisms. The minority must be prepared to wait for the next election in order to make another bid. In a mature democracy almost everyone respects the results of national elections.

  The majority forms the Government and the minority take their places in the legislature and try their best to influence policies and laws introduced by the majority Government. And so for the four or five years before the next elections, the legislature debates, approves or disapproves the proposals by the Government. But the minority and even the individual legislator may also move proposals or laws although in most instances they will not get through for lack of majority support. Playing their parts, both the majority and the minority would contribute to the proper workings of a democratic Government.

  In his Blog, today, Tun Dr Mahathir talked about democracy. So, today, I too want to talk about that subject. I do not, however, want to agree with everything that Tun Dr Mahathir has to say. I shall disagree with him. But I shall do this with civility.

  The previous Information Minister, Zainuddin Maidin (Zam), told Al Jazeera back in November 2007 that Malaysia is a democratic country because we have elections once every five years. Hitler won the elections as well and became Nazi Germany’s leader. Saddam became Iraq’s leader when he too won the elections. Does this make Nazi Germany and Iraq democratic countries?

  Democracy is more than just about winning elections. Hitler became Germany’s leader with less than half the votes while Saddam garnered almost 100% of the votes because no one dared vote against his party lest they disappear in the middle of the night. Just because someone gained power through an election (whether by fair means or foul) does not make that particular country democratic. It takes more than an election to declare a country democratic. After all, elections can be won though many methods. And not all are fair.

  We must not just talk about free elections, like how Malaysia argues. Elections must be free AND fair. Most times, elections may be free but they are far from fair. This is what most Malaysians do not understand. And they do not understand this because they just can’t figure out in what way Malaysian elections can be classified as not fair.

  In Malaysia, the political arena is not a level playing field. The media is controlled. You need a licence to start a newspaper, magazine or radio/TV station. And if you ‘violate’ the terms of your licence then you lose it. And so-called ‘violations’ are not clear. There is no hard and fast guideline. It is within the powers of the Minister to decide what constitutes a violation. And if the Minister, and only the Minister, is of the opinion that you have violated the terms of your licence then he can cancel it.

  The mainstream electronic and print media gives space or airtime to only the government. The opposition is not given equal space or airtime. And if the opposition is given space or airtime, the ‘offending’ news agencies will lose their licence.

  So they do not give space or airtime to the opposition for fear of incurring the wrath of the government. And whatever publicity the mainstream print and electronic media gives the opposition it is always in a negative light. Only bad news about the opposition is featured. The mainstream media never says nice things about the opposition. If they do, they will lose their licence.

  No doubt, you have the alternative or ‘new’ media to counter what the mainstream media says about the opposition. But how many Malaysians have access to the Internet? More than 90% of Malaysians have access to the government-controlled TV stations. So TV is by far more effective than the Internet. And the TV stations are used as the main propaganda arm of the ruling party. The opposition is fighting a losing battle in trying to counter what the TV stations report.

  In a true democracy, the TV stations would give equal airtime to the opposition. This does not happen in Malaysia. In Indonesia, surprisingly, it does. Therefore, in spite of elections being held once every five years, Malaysia has a long way to go in achieving the status of a proper democracy.

  Do I even need to talk about how the legal process is being abused to target the opposition? We have many archaic laws that are being used against the opposition. Government supporters can get away with murder, sometimes literally as well. But the opposition supporters face all sorts of investigations and indictments, even key leaders from the opposition.

  I really do not need to expand on this point, as most Malaysians know exactly what I am talking about. Prosecution has been fine-tuned to persecution. The government hides behind the legal system in its attempts to drive the opposition out of business.

  Let us deliberate on one point, how the Prime Minister is chosen.

  Now, the Prime Minister is not voted into office, like the President of the United States. His party is voted into office and the leader of that party automatically becomes the Prime Minister. This is because Malaysia follows the British Westminster system. But how does the Prime Minister become the leader of his party, and therefore the Prime Minister of Malaysia?

  Barisan Nasional won the most number of seats in Parliament. So the Chairman of Barisan Nasional would automatically become the Prime Minister of Malaysia. But is the Chairman of Barisan Nasional voted into office? No! The President of Umno automatically becomes the Chairman of Barisan Nasional and, in turn, automatically becomes the Prime Minister.

  Does this make him the legitimate Prime Minister? Legally, yes! Morally, no! But we are talking about legal and not moral here. And what may be legal may not also be moral.

  How does the Prime Minister become the President of Umno? Since the President of Umno automatically becomes the Prime Minister of all Malaysians this is an important point to consider.

  Umno is supposed to have three to four million members spread out over more than 20,000 branches in 191 divisions throughout Malaysia. The 20,000 or so branches nominate their division leaders. Most times the three or four million Umno members have very little say in this. The branch elections are rigged and those not in ‘the gang’ are locked out from this exercise of choosing their 191 division leaders.

  Then the 191 divisions send their 2,500 or so delegates to the Umno annual general assembly. Again, those who get to attend the general assembly will be decided by the division leaders. Those not in their gang are, again, locked out. So a mere 191 Umno leaders decide the fate of the entire country.

  The 191 Umno division heads will tell the 2,500 or so delegates whom they should elect as the Umno President and Deputy President. These two will become the Prime Minister and Deputy Prime Minister respectively. For anyone to even contest the Umno Presidency and Deputy Presidency they must first obtain nominations from almost 50 of the 191 Umno divisions. This is almost impossible to do.

  The 191 Umno division heads will ensure that their divisions will block any contenders to the post of the Umno Presidency and Deputy Presidency. All other aspirants will be blocked and they will receive no nominations. At best they can receive just one nomination, from their own division. They can never receive more than one, let alone 50.

  In short, 191 people chose the Prime Minister of Malaysia. It is not three or four million Umno members or 11 million voters or 27 million Malaysians. It is just 191 people. And these 191 people can be bought, controlled, compromised, blackmailed, and so on. And these 191 can, in turn, ensure that their divisions ‘toe the line’.

  Is this true democracy? Is it democratic that 191 Malaysians decide on behalf of 27 million other Malaysians who get to lead this country? This is the system. And it is legal. But legal does not make it fair or moral. It also does not make it truly democratic.

  Tun Dr Mahathir says we should accept the decision of the majority. Okay, slightly over 50% of Malaysians voted for Barisan Nasional in March 2008. So, since the majority voted for Barisan Nasional, then we should accept the decision of the majority.

  First of all, only 191 people decided on who should be the Prime Minister and Deputy Prime Minister of Malaysia. Do these 191 people represent the majority? Yes, it is legal. But is it democratic from the moral viewpoint? It is not 27 million Malaysians who decide this? It is not 11 million Malaysian voters who decided this? It is not three or four million Umno members who decided this. It is not even the more than 20,000 Umno branches that decided this. It is 191 Umno division leaders.

  Now let us look at the system of general elections in Malaysia. The gerrymandering, which I have already written about before many times, is downright criminal. The variance between constituencies is just too large. The variance should be plus-minus 15% or 20% like many other countries and like what the Reed Commission proposed in the paper on Merdeka. Currently, we have seats as low as 5,000 voters, as opposed to the larger seats that have 120,000 voters or more.

  Is it a coincidence that those low voter seats are pro-government while the high voter seats are pro-opposition? Is it a coincidence that the ruling party can win three or fours seats with the same number of voters that allows the opposition only one seat? This is called gerrymandering. It is of course legal. The question is, is it also moral? And do we decide whether it is democratic from the legal or moral viewpoint?

  How can this system be considered one-man-one-vote? And the system of first-past-the-post makes it worse. It is seats and not votes that determines the winner. You can form the government with only 40% of the votes, or less. Did not Hitler become Germany’s leader this way, with less than 40% of the votes? And did this not result in tens of millions of deaths when Hitler took the world through another World War?

  Yes, it is legal. But that does not make it moral as well. And whether it is democratic is a matter of opinion.

  There are probably half a million or so Malaysians overseas. But these Malaysians can’t vote. To vote they must return to Malaysia on Polling Day. How many can afford the time and money to do that? Why can’t overseas Malaysians vote at the Embassies and High Commissions in their respective countries? Those who are overseas ‘on government service’ can. But the private citizens can’t. This is denying Malaysians their right to vote. Even Indonesian maids and labourers can vote in the Indonesian Embassy in Kuala Lumpur. And this represents two million or so Indonesian voters, just in Malaysia alone. Malaysians can’t do the same.

  Of course, if overseas Malaysians vote via postal votes then this would raise other problems. As it is, the 250,000 or so ‘postal’ votes are a bone of contention because the ballot boxes are switched. But that is merely an implementation issue, which can easily be overcome.

  Political parties can send observers or representatives to monitor the overseas postal voting and the votes can be counted ‘in situ’ in each respective Embassy or High Commission. Only the results need to be sent back to Malaysia, not the ballot boxes. This will ensure that the ballot boxes are not switched, hijacked, lost in transit, or whatever.

  Aiyah, if I want to talk about true democracy, there are just so many points I can raise. Just these few issues I mentioned thus far have already made this article so long. Can we abolish the Official Secrets Act and replace it with a Freedom of Information Act? Can we abolish the Internal Security Act and replace it with a Bill of Rights? Can we abolish the PPPA and UCCA and allow publications and periodicals to operate without the need of a licence and allow university students to get involved in politics?

  What about the Police Act that forbids an assembly of more than four people and forbids public speeches? Government supporters can attend public functions and can give speeches at these functions. Opposition supporters must first obtain a permit and, according to the permit, speeches are not allowed, even for dinner functions in a private hall. If anyone gets up onto the stage to deliver a speech then the police will step in and close the function down. The police will also confiscate the PA system and haul in the organisers and speakers for ‘interrogation’. The government supporters are not subjected to all this.

  Yes, if you want to talk about democracy I can also talk. And I will have more to say. And to argue that what the majority wants count and that the minority view does not matter is not democracy at all. Minorities too have rights and their views also matter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: