Rasuah – satu bentuk berhala moden dalam Islam

As-syahid Syed Qutb dalam buku “Petunjuk Sepanjang Jalan” pernah menyebut  bentuk-bentuk berhala moden merangkumi ism-ism atau idelogi atau fahaman yang menafikan adanya Tuhan atau yang memisahkan urusan hidup dari agama seperti fahaman sekularisma, sosialisma, dan komunisma.  Katanya lagi wang, nafsu, perempuan, kemewahan, dan pangkat juga boleh menjadi ilah atau tuhan-tuhan kecil yang menjadi berhala moden bagi sesetengah manusia.

Rasuah boleh berbentuk kebendaan, seks, hiburan, pelancongan, hamper, dan saham. Tetapi rasuah yang terkenal di Malaysia ialah WANG $$$$$$$.  Rasuah wang  tidak akan berlaku apabila PEMIMPIN tidak mengamalkan rasuah. Apabila pemimpin mengamalkan rasuah, maka pegawai-pegawainya juga akan turut sama mengamalkan rasuah. Seterusnya rakyat juga terpaksa mengamalkan rasuah.

Singapura yang bukan diperintah oleh UMNO-BN dan bukan menjadikan Islam sebagai agama rasmi negara mampu meminimakan rasuah di negaranya. Mengikut Corruption Perception Index (CPI),  Singapura adalah antara 10 negara terbersih dari rasuah. Singapura mendpat tempat ke 6 sebagai negara yang paling kurang rasuah. 

Manakala Malaysia, jiran kepada Singapura, mendapat tempat ke 48 ketika ini (CPI 2008). Sebelum itu Malaysia berada di tahap ke 36. Malaysia pernah berada di kedudukan ke-29 berdasarkan CPI 1997 tetapi meningkat ke kedudukan ke-32 pada 1999.  Nampaknya silih berganti PM Malaysia yang baru tidak membawa perubahan yang baik dari sudut statistik rasuah. Wujudnya SPRM juga tidak menampakkan perubahan.  Sehingga kini banyak jerung besar yang dilaporkan mengamalkan rasuah TERLEPAS dan ada yang belum diSIASAT.

Mengapa rasuah itu satu bentuk berhala moden?

Asas rasuah ialah NAFSU. Manusia ada nafsu yang memang perlu kepada makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal,  pekerjaan, kemudahan hidup, hiburan, keselamatan dan kasih sayang. Alat yang digunakan untuk menguruskan semua ini ialah wang, duit $$$$$$.

Apabila $$$$$$$ dimanipulasi dan dieksploitasi oleh golongan berkepentingan dengan cara diberikan kepada pihak-pihak tertentu bagi mendapatkan dan menikmati semua perkara di atas itu, maka manusia menjadi kemaruk, gila, dengki, dendam, bergaduh dan sanggup berbunuh  antara satu sama lain kerana rasuah. Apabila rasuah menjadi amalan dan sebati dalam diri masyarakat, maka

 • orang kaya semakin kaya, orang miskin semakin miskin
 • orang atas semakin berseronok dengan kemewahan dan hiburan, orang bawah merana dan tidak keruan
 • orang yang ada kepentingan akan dapat bolot tender dan kemewahan negara, orang bawah melopong dan menggaru kepala
 • orang yang beri rasuah terlepas dari undang-undang, orang yang tidak amal rasuah akan terpinggir dan terbuang
 • orang yang terima rasuah hidup lebih senang dari orang yang tidak terima rasuah
 • orang terima rasuah akan cari jalan lagi untuk amal rasuah kerana mendapat lebih banyak $$$$$$$

Akibatnya….timbul…

 • Dengki, fitnah, ugutan, dendam, bergaduh, membunuh antara sesama manusia

Orang yang memberi rasuah dan menerima rasuah $$$$$$$$$ pada hakikitanya menyembah $$$$$$$$ yang menjadi berhala moden mereka. Nafsu mereka meletakkan $$$$$$$$ lebih tinggi dari Allah dan hukum agama. Mereka yakin $$$$$$$$ adalah rezki mereka $$$$$$$ adalah segala-galanya. Maka mereka terus beramal menyembah berhala $$$$$$$$.

Dalam agama, rasuah adalah HARAM, yang memberi dan menerima juga adalah SALAH dan HARAM kerana wang itu wang HARAM. Wang HARAM yang dibawa balik ke rumah untuk diberi makan kepada anak isteri akan merosakkan jiwa, mental, dan akhlak mereka.

Duit rasuah yang digunakan membeli makanan akan menjadi darah daging pengamalnya serta anak isterinya, dan daging dari tubuh mereka itu akan menjadi bahan bakar api NERAKA.

Lantaran, solat, puasa, zakat, haji dan amalan ibadah mereka tertolak kerana darah-daging rasuah masih terlekat pada tubuh badan mereka, kecuali mereka bertaubat.

Apabila NAFSU besar, DUIT pun mahu besar, KEPALA pun mahu besar, PERUT pun mahu besar. Itulah yang berlaku di negeri-negeri yang diperintah oleh UMNO-BN. Kelantan adalah negeri paling rendah kes rasuah. Kedah dan Selangor akan menyusuli.

Apabila pemimpin telus, jujur, dan tidak rasuah dan tidak menyembah $$$$$$$$, maka rasuah akan dapat dibanteras.

Cuba baca lagi

One thought on “Rasuah – satu bentuk berhala moden dalam Islam

 1. Idris Ahmad April 28, 2010 at 4:35 pm Reply

  Rasuah 10 bilion setahun, apa cerita menteri-menteri semua
  http://idrisahmad.wordpress.com
  PAS berkongsi kebimbangan rakyat di atas kenyataan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan bahawa perbuatan rasuah dalam perkhidmatan awam berpotensi untuk menyumbang kerugian bernilai RM 10 bilion setahun.

  10 billion setahun mampu menghasilkan 400 buah sekolah baru yang bernilai 25 juta sebuah atau membantu 333,333 pelajar untuk melanjutkan pelajar ke universiti jika dijadikan biasiswa.

  10 bilion ini juga mampu dijadikan modal untuk membina jalanraya sepanjang 1000 kilometer dari Selatan hingga ke Utara tanahair. 10 bilion ini juga mencukupi untuk membina 10 lagi jambatan Pulau Pinang. Banyak yang boleh dibelanjakan dengan 10 bilion ini.

  Jika pegawai perkhidmatan awam juga korup, bagaimanakah rakyat ingin mempercayai sistem pentadbiran negara kini. PAS berharap Program Transformasi Kerajaan (GTP) yang dilaung-laungkan mampu membasmi masalah ini.

  Namun disebalik usaha murni itu, timbul tanda tanya kalangan rakyat. Bagaimana jika Menteri dan Timbalannya rasuah atau menyalah gunakan kuasa mereka dengan mengkambing hitamkan kakitangan awam untuk meluluskan projek demi kroni-kroni mereka?

  Adakah SPRM dan program GTP ini mampu untuk menyelongkar jenayah ini atau sekadar membiarkan kambing hitam dibuat ‘gulai’ bagi mengaburi mata rakyat. Kita tidak lupa dengan skandal PKFZ yang akhirnya siasatan ke atas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat ditutup begitu sahaja dengan alasan tiada bukti.

  PAS mempersoalkan prosedur dan ketelusan SPRM dalam membuat siasatan termasuk juga laporan rasuah Mahathir, Pak Lah, Najib, Rafidah dan ramai lagi yang pernah diberikan oleh Ezam Mohd Noor ketika beliau bersama Gerak satu ketika dahulu. Ke mana laporan-laporan itu dibawa. Adakah laporan dan fail berkotak-kotak itu sudah dicampak ke laut selepas Ezam kembali pada Umno.

  Apakah program GTP ini juga mempunyai pelan untuk menyiasat skandal rasuah Najib dalam kes pembelian dua unit kapal selam dari Perancis. Kes ini sedang dibawa ke Mahkamah Perancis oleh Suaram memandangkan SPRM tidak berminat untuk menyiasat kes ini.

  Ini adalah sesuatu yang amat memalukan bila mana kambing-kambing hitam dan ikan-ikan bilis dalam agensi Kerajaan dikejar sampai ke lubang cacing sedangkan Menteri-menteri bebas sebagai pemimpin maksum yang tidak boleh disiasat dan didakwa.

  PAS berharap agar KSN tidak menjadi badut sekadar untuk menghibur pemimpin-pemimpin BN, dan mahu GTP dilaksanakan dalam maksud yang sepenuhnya sama seperti yang rakyat inginkan.

  Kita memang khuatir dengan apa yang berlaku pada negara Greece yang kini mempunyai hutang yang sudah dilabelkan bertaraf ‘sampah’ atau memang mustahil untuk dibayar balik ekoran gejala rasuah yang berleluasa kalangan pemimpin dan penjawat awamnya.

  Negara anggota EU itu menjadi negara paling miskin di Eropah ekoran jenayah kapitalisme yang bermula dari pemimpin mereka sendiri.

  Hari ini Malaysia boleh ketawa, tapi tidak mustahil esok lusa negara jiran akan ketawakan rakyat Malaysia kerana membiarkan amalan rasuah di negara ini terus menerus berlaku dan merugikan pendapatan negara lebih dari RM 10 bilion setahun.

  PAS berharap rakyat membuka mata dan sentiasa peka dengan apa yang berlaku sebelum membuat keputusan dalam pilihanraya akan datang.

  Ustaz Idris Ahmad,
  Ketua Penerangan PAS Pusat.

  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=26304:-rasuah-10-bilion-setahun-apa-cerita-menteri-menteri-semua&catid=102:terbaik-dari-blog&Itemid=136

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: