Tanda-tanda mati

100 hari sebelum seseorang itu hendak meninggal dunia dia sudah rasa tanda2nya…

100 hari – seluruh badan rasa bergetar; biasanya dia akan rasa pitam atau jatuh sekejap dan rasa lemah

60 hari – Pusat rasa bergerak-gerak

40 hari – Daun dengan nama orang yang akan mati di Arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

7 HARI Mengidam makanan

5 HARI Anak lidah bergerak-gerak

3 HARI Bahagian tengah dahi bergerak-gerak; peluh sudah tidak masin lagi

2 HARI Seluruh dahi rasa bergerak-gerak

1 HARI Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu Subuh dan Asar

SAAT AKHIR
Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang Solbi ( di bahagian belakang badan)

Hidung jatuh, daun telinga jatuh macam terkulai, ubun-ubun menjadi lembut, kaki terus sejuk

Bila Malikat menyabut Nyawa
Baginda Rasullullah S.A.W bersabda :

“ Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubanglubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.. “

“ Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.”

“Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.”

“Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

Sambung Rasullullah S.A.W lagi…
“Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibril A.S akan menebarkan sayapnya yang di sebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada di sekelilingnya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail A.S.”

“Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail A.S akan menebarkan sayap di sebelah kiri. Maka orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilingnya. Ini adalah kerana terlalu takutnya dia apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.

7 thoughts on “Tanda-tanda mati

 1. tulangbesi April 5, 2010 at 3:54 am Reply

  Zikrul Maut (Ingat Akan Mati)

  Mati adalah sesuatu perkataan yang paling ditakuti oleh hampir setiap manusia. Setiap orang, juga binatang takut mati, kecuali beberapa manusia yang sudah putus asa dalam kehidupan ini, yang ingin segera mati.Wajar sekali kalau manusia takut mati, sebab mati bererti berpisah dengan segala yang ia miliki atau senangi, berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Berpisah dengan anak dan isteri serta kekasih. Berpisah dengan bapa atau ibu, berpisah dengan harta dan pangkat, berpisah dengan dunia dan segala isinya.

  Semua orang takut mati, tetepi ada yang berlebihan sekali, ada pula yang takutnya itu sedikit sahaja, bahkan ada yang tak takut sama sekali, malah berani dan ingin mati. Ketakutan terhadap mati adalah kerana dua hal :-

  Kerana kurang atau tidak adanya pengetahuan kita tentang mati, keadaan mati dan keadaan selepas mati adalah gelap. Semua orang takut menempuh tempat yang gelap dan tidak diketahui.

  Kerana doa dan kesalahan yang sudah bertumpuk dan tidak bertaubat, sehingga mendengar kata mati sudah terbayang azab dan seksa yang diperolehinya akibat dosa dan kesalahan tadi.

  Bagi orang cukup pengetahuan dan keyakinan terhadap hidup sesudah mati dan merasa dirinya tak pernah melakukan dosa dan kesalahan, maka baginya tak ada ketakutan terhadap mati malah ingin mati. Tetapi agama Islam melarang orang ingin cepat mati, agar dapat hidup melakukan kebaikan sebanyak-banyaknya. Dan kalau ingin hidup lama adalah dengan tujuan agar dapat semakin banyak melakukan kebaikan bukan pula untuk dapat lebih banyak menumpuk harta dan kekayaan atau keturunan.

  Ada beberapa petunjuk Rasullullah s.a.w. untuk selalu zikrul maut (ingat akan mati) ini, antara lain :-

  1. Perintah memperbanyak mengingati mati :
  “Perbanyaklah mengingat-ingat sesuatu yang melenyapkan dan menjadikannya segala macam kelazatan (kematian).” ( Riwayat At-Turmudzi )

  2. Mengingati kematian dapat melebur dosa dan zuhud :
  “Perbanyaklah mengingati kematian, sebab yang demikian itu akan menghapus dosa dan menyebabkan timbulnya kezuhudan di dunia.” ( Riwayat Ibnu Abiddunya )

  3. Kematian sebagai penasihat pada diri sendiri :
  “Cukuplah kematian itu sebagai penasihat.” ( Riwayat Ath-Thabrani dan Baihaqy )

  4. Orang cerdik ialah orang yang banyak mengingati mati :
  “Secerdik-cerdik manusia ialah yang terbanyak ingatannya kepada kematian serta yang terbanyak persiapannya uantuk menghadapi kematian itu. Mereka itulah orang-orang yang benar-benar cerdik dan mereka akan pergi ke alam baka dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.” ( Riwayat Ibnu Majah dan Abiddunya )

  Agar selalu ingat kepada kematian perlu dilakukan perkara-perkara berikut :

  1. Menyaksikan orang yang sedang sakaratul maut. Betapa dasyatnya dan menakutkan lebih-lebih kalau berdosa. Keadaan sakaratul maut ini digambarkan oleh Rasullullah dalam hadisnya yang bermaksud :

  “Sakitnya sakaratul maut itu kira-kira tiga ratus sakitnya pukulan pedang.” (Riwayat Abiddunya). Sesungguhnya Nabi s.a.w. mempunyai segelas air ketika hendak meninggal dunia. Baginda memasukkan tangannya ke dalam air, kemudian menghusap wajahnya dengan air itu dan berkata : “Ya Allah, semoga Tuhan mempermudah kepada saya terhadap sakaratul maut ini.” ( Riwayat Bukhari dan Muslim )

  2. Mengunjungi orang sakit, sebab hujung dari penyakit ini tidak lain adalah kematian. Dari itu kita selalu waspada dan berhati-hati.

  3. Melakukan ziarah kubur, sebagaimana sabda Rasullullah :
  “Lakukanlah ziarah kubur kerana ia mengingatkan mati.” ( Riwayat Muslim )

  4. Merasakan diri selalu diawasi Allah s.w.t. dimana saja kita berada. Oleh dengan demikian sentiasalah beramal yang baik.

  Rasullullah s.a.w. bersabda : “Seutama-utama iman seseorang itu ialah bahawa ia mengetahui dengan sungguh bahawa Allah s.w.t. itu ada bersama dengannya di manapun ia berada.” ( Riwayat ‘Ubadah bin Shamit )

  5. Sedarilah bahawa perasaan kita sering disaksikan oleh anggota badan kita sendiri, yakni oleh lidah, tangan, kaki, kulit, telinga, mata dan hati. Hal ini difahamkan Allah dalam Al-Qur’an yang bermaksud : “Pada hari (ketika) lidah tangan dan kaki mereka menyaksikan atas mereka terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan.” ( An-Nur: 24 )

  6. Begitu pula agar disedari bahawa perasaan kita selalu disaksikan. Dilihat dan diikuti oleh siang dan malam bumi tempat kita berpijak, langit serta malaikat Raqib dan Atib dan malaikat-malaikat lainnya. Allah s.w.t. berfirman :

  “Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan hatinya. Dan Kami lebih dekat kepadanya dari urat nadi lehernya sendiri. Ketika dua malaikat mencatat amal perbuatannya, seorang duduk di sebelah kanan dan yang lain di sebelah kiri, tiada sesuatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.” ( Qaf: 16-18 )

  “Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran dimuka dan dibelakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah.” ( Ar-Ra’d: 11). (Malaikat ini disebut malaikat Hafazhad)

  Sebagaimana disebutkan di atas bahawa mati adalah satu kejadian yang paling berat, paling menakutkan dan paling mengerikan. Satu kejadian yang pasti akan dihadapi dan dialami oleh setiap manusia, atau kejadian yang tak dapat dihindari dengan cara bagaimanapun juga. Para Nabi dan Rasul, jin dan malaikat sekalipun tidak dapat menghindari diri dari kematian ini.

  Dalam Al-Qur’an Allah s.w.t. menjelaskan :

  1. Kepastian tentang mati :
  2. Kematian itu datang sesuai dengan ajal yang telah ditetapkan ke atas mereka (manusia).
  3. Kemana saja manusia pergi/berlari kematian tetap akan mengejarnya.
  4. Kematian datang tanpa pilih umur, tanpa pilih waktu dan tempat.
  5. Cara mati : Rasullullah s.a.w. bersabda :

  Apabila telah tiba hukum Allah kepada seorang hamba untuk mati dan dikuburkan pada suatu tanah, Allah mengadakan suatu keperluan baginya untuk pergi ke tempat itu (sehingga mati dan dikuburkan pada tanah di situ).” ( Riwayat At-Turmudzi )

  http://riwayat-hidupku.blogspot.com/2010/03/zikrul-maut-ingat-akan-mati.html

 2. nur March 3, 2011 at 2:41 am Reply

  assalamualaikum..
  jka spluh sy xmasin lg adkh sy hdp 3ari lg?

 3. pemuda June 18, 2011 at 3:39 pm Reply

  Assalamualaikum, saya ingin bertanya apekah soheh artikel di atas?? ingin benar saya mengetahuinya…dari hadith?? alquran?? kitab2 lama?? …

  • albangi June 19, 2011 at 10:50 am Reply

   Wa’alaikum salam wbt. Terima kasih kerana bertanya. Sebahagiannya ada dalam kitab-kita rujukan tentang maut yang tulis oleh ulama mu’tabar, manakala sebahagiannya berdasarkan kepada pengalaman orang-orang yang pernah dan selalau berhadapan dan mengurus jasad-jasad di saat sakaratul maut termasuk pengalaman penulis sendiri. Wallahualam

 4. IJA September 9, 2011 at 8:17 am Reply

  sangat menginsafkan…

  sejak dua tiga arini..anggota badan asyik bergerak-gerak…tak penah jd sebelum ni…apakah petanda semua ni????
  ASTAGFIRULLAH HAL AZIM..ya Tuhan..ampuni lah dosa-dosaku…

  Respon: Semoga Allah memudahkan urusan anda

  • zikri August 5, 2017 at 2:27 am Reply

   Assalammualaikum

 5. NR April 5, 2014 at 2:43 pm Reply

  “Satu kumpulan malaikat”
  Byknya malaikat nk mengambil satu roh

  Betul kah?
  Tolong sahihkan ya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: