Masjid dan Politik

Di dalam Islam, politik dan urusan negara tidak boleh dipisahkan. Memisahkan agama dari politik adalah berakar umbi dari pemikiran sekular. Ia bermula di Eropah apabila puak gereja mendakwa suara gereja adalah suara Tuhan, dan gereja cuba mengawal segala-galanya termasuk tanah, hasil pertanian, dan ilmu. Apabila ahli sains seperti Newton mengemukakan teori graviti, puak gereja tidak bersetuju dengannya kerana ia berlawan dengan ilmu gereja. Dan ahli sains dan bijak pandai dalam komuniti Kristian dihukum dan ada yang dibunuh. Akhirnya, rakyat Kristian bangkit menentang gereja. Puak ini dikenali sebagai Protestant yang memprotes puak konservatif gereja Katolik yang fanatik dan ekstrem malah menyesatkan.

Apabila puak Protestant mula mendapat tempat dan popular, mereka menyebarkan fahaman sekular iaitu memisahkan agama dan politik ke tempat lain. Bagi mereka, agama adalah milik gereja, sementara urusan negara adalah milik rakyat. Suara rakyat adalah lebih berkuasa dari suara gereja. Suara majoriti adalah suara Tuhan bagi puak ini sepertimana yang dianuti oleh puak berfahaman demokrasi barat. Apabila puak Protestant menjajah Malaysia, fahaman inilah yang ditanam dalam pemikiran orang Melayu Islam terutamanya pewaris penjajah iaitu UMNO. Pemikiran sekukar ini terus dipupuk dalam dunia pendidikan dan dalam media sehingga majorti rakyat Melayu dan bukan Melayu menganut fahaman ini: agama suku, politi suku.

Bekas mufti Khilafah Othmaniah, As-Syeikh Mustafa Sobri, pernah berfatwa, bahawa jalan paling dekat menuju ke arah murtad ialah dengan memisahkan agama dari politik.

Apa yang ironiknya, UMNO-BN mengatakan PAS menggunakan masjid sebagai tempat untuk berpolitik tetapi cuba lihat artikel di bawah ini serta foto-foto bukti bahawa UMNOlah sebenarnya yang salah guna masjid untuk kepentingan politik tanpa segan silu.

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=4884

Pada hakikatnya, apa yang jelas ialah dalam kalangan pimpinan UMNO, mereka tidak layak dan tidak tahu menjadi imam, tidak tahu baca Qutbah, tidak tahu baca doa lepas solat, tidak tahu pimpin baca Yaasin, tidak tahu pimpin baca tahlil, tidak tahu pimpin mandikan mayat, tidak tahu pimpin solat janazah, dan tidak tahu baca talkin. Malah disesetengah tempat, orang atas pagar dan orang UMNO sendiri tidak yakin untuk menyuruh orang UMNO sembelih lembu masa hari raya Qurban. Manakala orang PAS dan majoriti pimpinan PAS boleh dan tahu laksanakan semua hal berkenaan. Itulah yang UMNO malu dan takut kerana PAS mendapat tempat di surau dan masjid.

Lalu UMNO-BN memukul gendang bahawa PAS menggunakan masjid untuk kepentingan politik. Bila diminta bukti, mereka tidak dapat berikan bukti. Bila ada pimpinan PAS membaca dan berdoa “Ya Allah Ya Tuhan kami, berikanlah kemenangan kepada Islam, berilah kemenangan kepada perjuangan Islam di atas muka bumi ini”, maka UMNO-BN beranggapan ini adalah doa untuk kemenangan PAS! Betapa gelapnya hati sesetengah orang UMNO-BN, baki pewaris orang putih.

UMNO-BN menggunakan penulis ucapan (speech writer) Yang DiPertuan Agung dan Sultan serta ucapan pimpinan masyarakat supaya dimasukkan dalam ucapan tersebut ingatan supaya jangan gunakan masjid sebagai tempat politik dan menghalang pimpinan PAS termasuk Menteri Besar Kelantan, satu jawatan sah dalam kerajaan yang sah, daripada membaca Qutbah di masjid di Selangor.

Ucapan itu dibaca oleh Yang DiPertuan Agung dan Sultan, kemudian pimpinan UMNO-BN memanipulasi ucapan itu untuk menyerang PAS dengan menggunakan semua media arus perdana. Dipukul gendang propaganda UMNO-BN hampir setiap hari selepas ucapan Yang DiPertuan Agung dan Sultan itu di sampaikan dalam Dewan Negeri, Dewan Negara, Dewan Rakyat atau Majlis-Majlis yang dihadiri oleh Raja-Raja.

Bukan itu sahaja, malah Jabatan Agama dan Majlis Agama Negeri menghalang majlis tazkirah di bulan Ramadhan kerana bimbang ramai orang PAS yang mengisi majlis tersebut. Yang menguasai Agama dan Majlis Agama Negeri juga terdiri majoritinya orang yang berfahaman sekular: agama suku, politik suku. Mereka tidak membaca sejarah masjid dalam islam di zaman Nabi s.a.w dan para Khalifah islam sebelum ini.

Dan pelbagai lagi halangan dan hambatan yang dilakukan oleh UMNO-BN melalui Jabatan Agama dan Majlis Agama. Hatta bekas Mufti Selangor, Almarhum Ustaz Ishak Baharum, juga dihalang dari berqutbah dan memberi ceramah dan tazkirah selepas beliau tidak lagi berkhidmat sebagai Mufti Selangor, kerana dipecat oleh arahan Mahathir. Polis juga digunakan untuk menangkap penceramah ulung seperti Dato’ Ustaz Haron Din suatu ketika dulu di Surau Jubli Perak di Bangi.

Rakyat yang buta huruf dan rendah pelajaran serta cetek agama mungkin mudah menerima berita dan ucapan UMNO-BN mengenai dakwaan pimpinan UMNO kononnnya PAS salahguna masjid untuk kepentingan politik. Itu perkara biasa dan tidak ada yang dihairankan.

Tetapi yang pelik ada yang celik huruf, celik IT, dan berpelajaran tinggi masih percaya dakwaan UMNO-BN mengenai isu ini. Mungkin sebab cetek agama menyebabkan mereka jadi begitu.

Tetapi ada juga orang miskin, buta huruf, berpelajaran rendah tetapi tinggi kefahaman agama dan kuat iman, mereka tidak menyokong fahaman sekular UMNO-BN iaitu agama suku, politik suku.

Ada juga orang kaya, berpelajaran tinggi dan tetapi tinggi kefahaman agama dan kuat iman tidakberiman dengan fahaman sekular UMNO-BN iaitu agama suku, politik suku.

One thought on “Masjid dan Politik

 1. Tantawi May 16, 2010 at 8:06 am Reply

  Beginilah kita berpolitik dalam masjid

  Oleh Tantawi

  http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=4910

  “Soalan: Adakah harus menggunakan masjid untuk tujuan politik ? Apakah dalil keharusannya, jika hukumnya harus ? Atau dalil pengharamannya, jika ia ditegah? ……..Masjid adalah Pusat Dakwah dan Pemerintahan di Zaman Nabi (s.a.w.) Masjid di zaman Rasulullah (s.a.w.) merupakan pusat kegiatan Jamaah Muslimin.

  Ia bukan setakat tempat beribadat dan sembahyang bahkan sebagai tempat beribadat, markaz ilmu, kelab sastera, parlimen, tempat perkenalan, tempat berkumpulnya rombongan-rombongan yang datang dari seluruh pelusuk Semenanjung Tanah Arab.

  Tempat Rasulullah (s.a.w.) membuat pertemuan dengan mereka dan tempat Rasulullah (s.a.w.) menyampaikan khutbah dan tunjuk ajarnya tentang seluruh kehidupan sama ada urusan keagamaan, kemasyarakatn dan pentadbiran.

  Soalan: Adakah harus menggunakan masjid untuk tujuan politik ? Apakah dalil keharusannya, jika hukumnya harus ? Atau dalil pengharamannya, jika ia ditegah?

  Masjid adalah Pusat Dakwah dan Pemerintahan di Zaman Nabi (s.a.w.) Masjid di zaman Rasulullah (s.a.w.) merupakan pusat kegiatan Jamaah Muslimin.

  Ia bukan setakat tempat beribadat dan sembahyang bahkan sebagai tempat beribadat, markaz ilmu, kelab sastera, parlimen, tempat perkenalan, tempat berkumpulnya rombongan-rombongan yang datang dari seluruh pelusuk Semenanjung Tanah Arab, tempat Rasulullah (s.a.w.) membuat pertemuan dengan mereka dan tempat Rasulullah (s.a.w.) menyampaikan khutbah dan tunjuk ajarnya tentang seluruh kehidupan sama ada urusan keagamaan, kemasyarakatn dan pentadbiran.

  Di dalam kehidupan Rasulullah (s.a.w.) tidak ada pemisahan di antara urusan agama (mengikut istilah orang sekarang) dan politik. Baginda tidak mempunyai satu tempat yang lain bagi politik dan permasalahannya selain daripada masjid. Masjid di zaman Rasulullah (s.a.w.) adalah markaz dakwah dan politik.

  Masjid Di Zaman Kegemilangan dan Zaman Kemuduran. Begitu juga di zaman Khulafa Ar Rashidin selepas Rasulullah (s.a.w). Masjid dijadikan sebagai tempat pelbagai aktiviti sama ada aktiviti politik dan sebagainya.

  Abu Bakar as-Siddiiq menyampaikan ucapan dasarnya yang pertama di masjid. Disinilah beliau menerangkan program politik atau strategi pemerintahannya. Beliau berkata: &Wahai manusia! Aku dilantik memerintah kamu. Aku bukanlah orang yang paling layak dari kalangan kamu. Jika kamu melihat aku berada di atas jalan yang benar, bantulah aku. Jika aku menyeleweng, perbetulkanlah aku.

  Umar bin al-khattab juga menyampaikan ucapan dasarnya di masjid, beliau berkata: Wahai manusia! Sesiapa yang melihat aku menyeleweng, perbetulkan aku!

  Lalu seoang makmum berkata: Demi Allah, jika kami melihat kamu menyeleweng, kami akan memperbetulkannya dengan mata pedang kami!

  Umar menjawab: Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang menjadikan di kalangan rakyat Umar, mereka yang akan membetulkan penyelewengan Umar dengan mata pedangnya.

  Masjid terus berfungsi di zaman sebaik-baik umat ini dan di zaman kegemilangannya.Tetapi ketika luputnya bintang tamadun Islam dan umat Islam menjadi mundur dalam segenap bidang kehidupan, fungsi masjid turut berubah.

  Masjid hanya dijadikan tempat menunaikan sembahyang sahaja. Khutbah yang diucapkan mati tidak bertenaga. Kerana ia bukan menyampaikan khutbah tetapi membaca khutbah. Tajuknya hanya berligar di sekitar zuhud di dunia, mengingati kematian, fitnah kubur, dan azab akhirat.

  Oleh kerana itu sewaktu ruh kebangkitan Islam mula meresapi tubuh umat ini, kita dapati sebahagian daripada khatib bercakap tentang permasalahan umat Islam, mengkritik suasana penyelewengan kehidupan umat, khususnya kezaliman pemerintah, kebisuan ulama dan kedinginan cendikiawan.

  Oleh itu kita dapati, setengah orang berkata: Khatib itu bercakap tentang politik! Politik Yang Diterima dan Politik Yang Ditolak.

  Kenapa ketika disebut kalimah politik, seolah-olah ia merupakan satu kehinaan atau jenayah ?! Sedangkan ilmu politik adalah satu cabang ilmu yang paling mulia dan orang yang berkecimpung dalam bidang politik adalah mereka yang memikul satu tugas yang paling mulia.

  Yang peliknya lagi ialah sebahagian ahli politik sendiri yang bertanya:Adakah harus menggunakan masjid untuk tujuan politik ?” Sedangkan mereka bergelumang dalam politik daripada hujung rambut ke hujung kaki.

  Politik itu sendiri bukanlah perkara mungkar dan kotor, apabila ia mengikut garisan-garisan yang telah ditetapkan oleh prinsip-prinsip Islam dan berada di dalam lingkaran hukum dan nilai-nilainya.

  Politik yang ditolak ialah politik ;Micheavelli yang menyatakan matlamat menghalalkan cara, tidak beriltizam dengan akhlak serta nilai-nilai kebaikan dan mengenepikan halal dan haram.

  Manakala politik dengan maksud mentadbir urusan seluruh manusia dengan menjaga kepentingan mereka dan menghilangkan keburukan serta menegakkan keadilan di kalangan mereka, makia ia adalah selari dengan agama, bahkan ia adalah sebahagian daripada agama kita, kerana Islam itu adalah aqidah, ibadah, akhlak dan sistem hidup yang lengkap.

  Risalah masjid sebagaimana yang dikehendaki oleh Islam yang sebenar tidak dapat digambarkan bahawa ianya boleh dipisahkan daripada politik dengan pengertiannya yang di atas.

  Masjid diwujudkan untuk menangani seluruh permasalahan umat Islam dan setiap yang memberi kebaikan dalam urusan agama dan dunia mereka. Melalui masjidlah manusia mempelajari kebenaran, kebaikan, kelebihan di dalam seluruh kehidupan mereka, samada dari segi kerohanian, kebudayaan, sosial, ekonomi dan politik.

  Hal ini dikenali sebagai an-nasiihah salah satu kewajiban Islam yang diketahui, di mana Nabi (s.a.w.) menjadikankannya sebagai seluruh agama sebagaiaman di dalam sabdanya ;

  الدين النصيحة : قلنا لمن؟ قال لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وإمامهم

  Ad-Deen itu adalah nasihat Sahabat bertanya: Untuk siapa wahai Rasulullah?”

  Sabdanya: Bagi Allah, Kitab وRasul, dan Imam Muslimin serta umat Islam seluruhnya.

  Ia juga termasuk dalam konteks berwasiat dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran yang dijadikan oleh al-Quran sebagai syarat untuk mendapat keselamatan daripada kerugian di dunia dan akhirat.

  Firman Allah bermaksud *( Al-Asr: 1-3): Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

  Ia juga tergolong daripada amar-makruf dan nahi mungkar yang dijadikan oleh Allah Taala sebagai sebab utama kepada kebaikan umat ini. Firman Allah (s.w.t.):

  كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنْ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ

  Maksudnya: Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik, dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) dan kamu beriman kepada ALLah.(Ali-Imran: 110).

  Allah Taala juga menjadikannya salah satu daripada sifat asasi mukminin dan mukminat.

  Firman Allah (s.w.t.): Maksudnya: Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sesetengahnya menjadi penolong bagi sesetengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberikan zakat serta ta’at kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itulah akan diberikan rahmat oleh Allah.

  Di dalam ayat di atas, Allah (s.w.t.) mendahulukan kefardhuan amar makruf dan nahi mungkar daipada kefarduan solat dan zakat, sedangkan kedua-duanya merupakan rukun Islam. Ini menunjukkan kepentingan kefardhuan amar-makruf nahi mungkar.

  Allah juga memberitakan kepada kita tentang laknat yang menimpa orang yang meninggalkan kewajipan ini di kalangan umat-umat yang terdahulu. FirmanNya:

  Maksudnya: Orang-orang kafir Yahudi dari bani Israel telah dilaknat (di dalam kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lidah nabi Daud dan nabi Isa bin Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh. Mereka sentiasa tidak berlarang-larangan (sesama sendiri)n dari perbuatan mungkar (derhaka dan ceroboh) yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka lakukan.

  Melalui nasihat, berpesan dengan kebenaran dan amar makruf nahi mungkar, masjid berperanan di dalam memberi pengarahan terhadap urusan pentadbiran umat, memberi kesedaran kepada mereka tentang permasalahan hidup mati mereka dan mendedahkan kepada mereka tentang tipu daya musuh.

  Semenjak dahulu lagi masjid berperanan meniupkan semangat jihad fi sabilillah dan semangat menentang musuh yang menceroboh.

  Intifadhah yang diberkati, yang berlaku sekarang di bumi ambiya Palestin bermula dari masjid. Seruan pertamanya bergema dari menara azan.

  Pada permulaannya kebangkitan ini dinamakan sebagai kebangkitan masjid.

  Begitu juga jihad di Afghanistan dan lain lain tempat lagi, masjid mempunyai peranannya yang tidak dapat dinafikan.

  Yang ditegah ialah menyebut nama-nama orang tertentu dan pendetailan secara terperinci untuk mencerca, menjatuhkan maruah dan memaki hamun. Perkara seumpama ini tidak harus dilakukan di atas mimbar dan tidak harus juga mimbar dipergunakan untuk tujuan memburukkan nama orang dan untuk tujuan fanatik kepartian.

  Tetapi mimbar boleh digunakan untuk menyebut segala perkara yang melanggar syariat, walaupun ia merupakan polisi kerajaan. Masjid didirikan untuk meneguhkan syariat Allah bukan untuk meyokong polisi mana-mana kerajaan.

  Ketika kerajaan bercanggah dengan syariat Allah, maka masjid mesti berada di saf syariat, bukan di saf kerajaan.

  Tidak harus sama sekali masjid ditegah daripada haknya yang tradisi, logik dan bersejarah ini; iaitu hak memberi kesedaran dan peringatan kepada umat daripada taghut-taghut yang tidak melaksanakan syariat Allah dan meghukumkannya mengikut hawa nafsu mereka atau tuan-tuan mereka yang sedikitpun tidak mempunyai kekuatan ketika berhadapan dengan kekuatan Allah (s.w.t.)

  Di sesetengah negara Islam, kerajaan mengeluarkan enakmen berhubung hukum kekeluargaan yang bercanggah dengan syariat Islam, lalu ulama bangkit menentangnya dan mengkritik di masjid-masjid, kerana media massa yang lain dikuasai oleh kerajaan. Tindakan kerajaan tersebut terhadap ulama-uama yang berani ialah hukum bunuh dan bakar! Perkara ini secara tepatnya berlaku di Somalia.

  Pemerintah menggunakan masjid sebagai trompet untuk mengembar-gemburkan polisinya. Apabila mereka mahu berdamai dengan Israel, maka mereka mengatakan bahwa perdamaian adalah satu kebaikan berdasarkan firman Allah (s.w.t):

  وَإِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

  Maksudnya: Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakallah kepada Allah.(Al-Anfaal: 61)

  Ketika hubungan mereka dengan Israel menjadi tegang, maka mereka mengatakan bahawa bangsa Yahudi adalah musuh yang paling ketat kepada orang-orang yang beriman. Perdamaian dengan mereka adalah haram dan khianat.

  Demikianlah apa yang terjadi. Masjid tidak lagi menjadi lidah yang benar bagi risalah Islam, bahjan ia menjadi agensi dakyah kepada polisi kerajaan.

  Keadaan ini menyebabkan masjid hilang fungsi dan pengaruhnya di dalam masyarakat dan dalam waktu yang sama ia juga menjatuhkan kemuliaan ulama dan pendakwah kepada jalan Allah.

  Kita memohon kepada Allah (s.w.t.) agar memberikan keselamatan kepada agama dan dunia kita.

  *Nasrudin Hassan adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: