Tips kenal penipu dalam Himpunan BERSIH

Tahniah kepada JK BERSIH dan semua penyokong BERSIH di atas istiqamah dan kesungguhan mahu terus mara menjayakan DEMO BERSIH sehingga Seri Paduka Baginda DYMM bersedia membuka pagar untuk menerima BERSIH menghadap dan mmberi restu dengan himpunan BERSIH di stadium dan bukan di jalanraya.  Sebelum ini Albangi pernah menyarankan supaya polis berikan permit kepada DEMO -BERSIH dengan sebab-sebab munasabah.  https://albangi.wordpress.com/2011/06/12/demo-bersih-9-julai-2011/

Tujuan BERSIH jelas, mahukan ketelusan dan profesionalisma dalam proses pilihanraya umum. Sebelum ini kita telah berikan bukti pengundi hantu, 88 pengundi berdaftar gunakan satu alamat rumah, senarai isteri tentera dalam undi pos, tentera undi dua kali iaitu satu dalam kem dan satu lagi di luar kem bagi yang telah pencen, dan pelbagai lagi teknik dan muslihat yang diajar oleh APCO Yahudi  kepada BN-UMNO untuk dijalankan oleh SPR.

Dengan Himpunan BERSIH di stadium negara ini, pastinya akan ada sabotaj dari pihak yang tidak senang: UMNO yang cuba halang DEMO BERSIH, PERKASA yang hendak bertempur dengan BERSIH kemudian gagal bertemu DYMM Sultan Mizan, dan Polis yang telah tutup pintu rundingan sebelum ini.

Sabotaj ketara dan melampau ialah polis mendakwa mereka terjumpa parang dan T-shirt serta molotov cocktail. Tapi tidak ada orang yang didakwa, bukti diragui, skrip jalan  cerita tidak konsiten dan banyak yang tak kena.

Sabotaj ketara dan melampau lagi ialah sekatan jalanraya pada waktu pagi hari Rabu, Khamis dan Jumaat serta waktu  orang balik kerja pada petang Khamis dan Jumaat serta Sabtu pagi di sekeliling pintu masuk Kuala Lumpur dengan tujuan menimbulkan rasa tidak senang dalam kalangan rakyat kononnya akan berlaku huru-hara.

Sabotaj seterusnya yang amat membahayakan pada 8 dan 9 Julai ialah adalah pihak yang diupah MEMAKAI BAJU KUNING BERSIH samada yang dirampas oleh pihak polis sebelum ini atau yang dicetak baru oleh pihak yang tidak puas hati dan tidak senang dengan Himpunan BERSIH. (Tektik purba ini  sering digunakan oleh Pemuda UMNO menyamar menjadi PAS, memakai baju yang ada lambang BERSIH).

Kelompok ini akan menyamar kononnya mereka adalah penyokong BERSIH dan akan turur sama dalam himpunan. Tetapi kehadiran mereka ialah untuk menimbulkan suasana kelam kabut, kekecohan, dan huru-hara.

Bagimana mengenal mereka ini? Bagaimana mengenal penipu ini? Ini adalah pengalaman kita dalam banyak siri demonstrasi dan ceramah umum yang tidak mendapat permit dan yang dapat permit serta dalam pilihanraya umum. Untuk kali ini:

  • Mereka akan pakai baju BERSIH warna kuning yang sudah banyak mereka rampas dan cetak baru. Oleh itu, wajarlah peserta Himpunan BERSIH jangan pakai T-Shirt Kuning BERSIH, tetapi boleh bawa dan pegang sahaja untuk dikibarkan. Ini bermakna jika ada orang pakai T-Shirt KUNING BERSIH, maka itulah orang yang berpotensi penipu samada orang UMNO, atau PERKASA atau polis penyamaran.
  • Mereka memakai reben warna tertentu, diikat pada lengan baju sebelah kri atau kanan, atau memakai reben warna tertentu pada gelang tangan. Ada juga yang akan ikat reben di bahagian kepala mereka. Orang yang pakai reben ini berada dalam kelompok orang ramai dengan nisbah 1:20. Tolong pasang mata betul-betul akan orang yang pakai reben ini.
  • Mereka memakai beg kecil silang atau beg kecil digantung pada pinggang dan kelihatan seperti orang awam.
  • Mereka membawa batu-batu kecil untuk dibaling pada orang ramai supaya suasana jadi kelamkabut, atau mancis atau lighter untuk bakar kertas-kertas yang menjadikan suasana kalut dan serabut.
  • Mereka akan menjerit lebih kuat dari orang lain untuk menunjukkan mereka peserta TULEN dan BERANI dengan harapan dapat membakar semangat orang lain khususnya anak-anak muda untuk mengikut gelagat mereka.
  • Mereka juga akan pura-pura bergaduh sesama mereka di beberapa lokasi untuk menarik perhatian orang ramai dan kemudian menimbulkan rasa tidak senang di mata polis dan seterusnya polis atau FRU akan menggempur masuk untuk menangkap orang berkenaan dan ketika itu ada pula orang yang menyamar di situ menyerang polis atau membaling objek pada polis supaya suasana jadi lebih cemas. Ini semua lakonan untuk mencetuskan suasana kalut.
  • Jika semua ini berjala dilakukan, maka rakyat akan nampak bahawa Himpunan BERSIH ini memang membawa banyak perkara negatif dan tidak wajar, tidak aman, dan membahayakan keselamatan orang ramai dan negara kononnya.
Apa tindakan tuan/puan? Apa anda harus buat?
  1. Jangan terikut-ikut dengan gelagat orang-orang yang disebutkan di atas.
  2. Pegang orang bekenaan beramai-ramai dan periksa dompet mereka dan pastikan mereka bukan polis dan jika mereka tidak ada kad pengenalan, memang sah mereka polis. Kadang-kala kad kuasa mereka ada dalam seluar dalam mereka. Elok dibogelkan atau diugut untuk dibogelkan. Ini adalah pengalaman kita berdemo semasa zaman rerformasi.
  3. Diamkan orang itu dan pegang dia sehingga selesai himpunan dan selepas itu barulah  serahkan orang itu kepada pegawai keselamatan dari BERSIH yang terdiri dari Unit Amal atau serah kepada polis.
  4. Ambil foto wajah orang itu atau rakam dalam video dengan menggunakan telefon bimbit anda supaya ia boleh menjadi bukti selepas himpunan nanti sekiranya diperlukan. Sebarkan dalam Internet wajah-wajah penipu ini untuk masyarakat Malaysia dan dunia kenal akan orang ini.
  5. Laporkan atau maklumkan kepada pegawai keselamatan dari BERSIH yang terdiri dari Unit Amal.
  6. “Bekukan” orang itu dengan apa cara sekalipun supaya himpunan tidak jadi CEMAS atau KELAMKABUT.
Selamat berhimpun BERSIH untuk DEMOKRASI YANG ADIL dan TELUS.

One thought on “Tips kenal penipu dalam Himpunan BERSIH

  1. Ex. Lt. ATM July 7, 2011 at 4:42 am Reply

    Sharif: The role of our military forces is to protect this Nation but not it’s Politicians !. The Police is to police around but not frightening or killing the poor rakyat !. The Government Servants to serve the Rakyat not to screw them dry. Now, what the #^*king shit is happening ?. Am kind of pissed off, am I alone here ?. If so, I better pull anchor and set sailing….. But I love this Malaysia, my country so why should I allow these nonsense….eeerrrmmmm!!!.​… I better do something positive to help her out. Firstly, make sure to vote in the next GE 13. Got to check out my registration. Change of address, so what is the protocol ?.

    July 2 at 8:37pm
    Abdullah Che: WHICH BOMOH DID THE IGP USE TO COME OUT WITH SUCH LUDICROUS
    ANALYSIS?
    IGP Tan Sri Ismail Omar has come out with this ludicrous statement, quote
    “based on our obs…
    See More

    July 2 at 8:46pm via
    Longchik: What do you expect? Miracles?

    July 2 at 10:49pm
    Najhan: l the police can only arrest the good citizen.. along, drug lords and gangster are too tough for them…or they are them..

    July 2 at 10:58pm · 1 person
    Mior: Dulu every 2Lt/pilot officer knows apa itu A1 info dan F6 info… I think the IGP need to go back to basic intelligence school… I wonder if the IGP knows how to blog and reads Blogs…There are so many police reports that the police cannot even solve… I hate to see a law enforcer who are so ignorant and do not know about the law…

    July 2 at 11:08pm
    EmJd: This BERSIH rally is going to denegerate into chaos and bloodshed not because the REAL protesters are going to be unruly, BUT there will be many BN (and maybe SBs???)agents planted into the protesters and trhese people are going to initiate…
    See More

    July 2 at 11:25pm
    Mior: This is a stupid why of playing politics… the more the authority abuse their powers the more the rakyat will get angry… The problem here is when the police and the ulamak is not god fearing… If I am in the government I allow the deman…
    See More

    July 2 at 11:37pm · 1 person
    Shariff: All the bloody illegals to be made innocent but yet justice looking rakyat is deemed illegal !. What kind of leadership is this ?.

    July 3 at 7:09am · 2 people
    Shariff: Dear PM, sorry I rest my case with your leadership style !……it pretty stinks at the rate things are going. Your perception and reality understanding is screwed. You talk as if everything can be bought….. Money is not everything and mind you, it’s our money that you are wasting about too !. Buying of votes is what BERSIH is dead against-lah. You better stop it.

    July 3 at 7:16am · 3 people
    Malik: seen enogh in January to May the Al Jazeera and BBC pix on all those arab demos ended with kiliings, canons, bullets, hitting..

    Are we 1Msians being treated the same ??then we are the same me guess…

    July 3 at 7:50am
    Longchik: Its called manipulation of things to create a perception that you want.

    July 3 at 8:01am
    Abdullah: They kick the RMAF Base Sg Besi to Sendawan, Spend 3.5 bil cash to dev the
    area for whom ? There goes RMAF nostalgic out of the windows, without
    remourse – all in the nave of development. Another Kg Bharu saga in the
    making.

    *Friend of mine searching these keywords on Google `How to tackle wife?`
    Google search result, `Good day sir, Even we are searching`.*

    July 3 at 8:01am via · 1 person
    Abdul: l I think we Malaysian do not believe in violence. It is the police who have been directed by the powers that be to initiate provocation and finally execute violence towards the demonstrators. SBs are placed amongst the demonstrators who will…
    See More

    July 3 at 8:01am · 2 people
    Malik:and if the Bersih is on, the chaos is on, all media will blame them right to the top PM till the makcik selling tudung for a month,, maybe even her 15years old kid will comment too…

    even to get comments from sawak & sabah ppl who knows nothing except my squad Empaling…

    tv shows will screen this “RUSUHAN” ended up to the last 12midnite of the 13th General Election campaign..

    July 3 at 8:09am
    Abdul: That is the type of scenario that the BN govt wants to paint. The BN/UMNO is the one who would like to see chaos so that they can still cling on to power and go on plundering the nation’s coffers and wealth right to the end of time. Who started to 513? We have to look at history critically.

    July 3 at 8:30am
    Abdullah: Bukan kah Mat Toyo dulu presented Penyapu in Public (What a disgrace) – andnow 6.5 mil worth of property duit rakyat sapu bersih untuk buat Bango di
    Shah Alam. My question is – why the govt so obsess and very traumatic to
    stop the non-violence rally. We are not in egypt or Syria,

    July 3 at 10:20am via
    Najhan: I dont think ministers need to pay income tax..that is why they dont mind spending our tax money to waste..btw, DBP is cracking their head now to omit ‘Bersih’ from Bahasa Malaysia..its so sad to see M’sia once highly respected party is so hysterical to the clean election call..why not be a gentleman, fight and win in election with pride..

    July 3 at 10:51am · 2 people
    Longchik: Aku takut kalau bersih nanti, aku akan hilang banyak lagi kuasa. Alamak!!! macammana nak buat ni!!! Rakyat ni tak faham2lah, kotorlah elok baru bolih di bersihkan, kalau sudah bersih nak bersihkan macammana lagi. Macammana pun aku mesti kotorkan bersih ni.

    July 3 at 1:35pm
    Mior: Kalau semua aman… BN bijak jaga keselamatan Negara… kalau Civil Unrest, Orang yang tak suka BN dan Pembangkang semua tak patriotik dan hati komunis dan bangsat negara… Both ways BN wins… Only God power they cannot fight… Insyallah…
    See More

    July 3 at 1:47pm · 1 person
    Longchik: Mereka ini pandai (bukan bodoh) nak menipu dan memenupulasi. “Adil” has long been deleted from their vocab. Its only for other countries NOT bolihland.

    July 3 at 1:53pm
    Ismail: Just walk the talk man. In the process of getting back my fitness, in case I have to do a 100m dash. He he.

    July 3 at 2:17pm
    Malik: at one time he was saluted when he slogan up those BERSiH Cekap & Amanah.. if he dare to stand up again with that slogan depa sembur ayak gas jugak ka. ??
    July 3 at 2:21pm

    Mior: Tuan Ismail…We can walk the talk in many ways…even here in FB we can do that… and later on ballot paper… but betul kata Tuan LMY, they are not stupid… Try check ini voters register… many household now have more than 100 register…
    See More

    July 3 at 2:33pm · 2 people
    Malik:‎… and MM shud add slogan it BCA plus ADIL long time ago.

    July 3 at 2:36pm
    Mior: Bersih, Adil, Cekap, Amanah … BACA…

    July 3 at 2:38pm
    Ben: Negara ni Datuk nenek moyang dan suku sakat aku punya peduli ape ngan raayat.Masa lum Merdeka atuk aku yang darah keturunan Turki tu ade tunjuk perasaan ,kalau dia hidup lagi dan join BERSIH guarantee aku tangkap.Sebab undang undang Malaysia ni tak yah gi Parlimen untuk lulus lagi, aku sendiri boleh buat. Aku cakap aje ,maka pencaci aku berduyun duyun akan laksanakan dan tangkap raayat yang sokong BERSIH.

    July 3 at 2:56pm · 1 person
    Shariff: Nowadays new laws are created by idiotic ministers without going through the standard process !. Even Color also can be banned yoo !!!!!…… What bloody next by these power crazy politicians ?. Teruk lagi Dari negara kommunis…. Ban what…
    See More

    July 3 at 5:00pm · 4 people
    Shariff: Guess the Agong’s call for RESTRAINT should be directed to the PDRM !….. Rather to the poor rakyat jelata ?.

    Monday at 12:45pm · 2 people
    Ismail: Change we must. The only constant in life is CHANGE!
    Yesterday at 9:10am
    Musa Copter Agong shouldn’t have opened his mouth in the first place
    23 hours ago
    Ramli Abdul Rahim Salam Tuan Penasihat Copter BLESING IN DISGUISE masa kat Jeddah dan Madinah berita KUNING sampai
    23 hours ago
    Musa Copter RAR carry on…..
    23 hours ago
    Abdullah Che Hamizah Why not – kalau tak buka mulut laparlah dia.

    *Friend of mine searching these keywords on Google `How to tackle wife?` Google search result, `Good day sir, Even we are searching`.*

    23 hours ago via
    Mior: The moment i saw the news when the police two star said about communist food dump I was laughing like crazy of the stupidity of the police special branch. No criminal would hide their identity together with their weapon dump/cache.Orang bod…
    See More

    23 hours ago
    Mior: PDRM gagal cari anak2 dan wanita di colik tapi boleh cari baju bersih dalam pasu di shopping complex.. macam mana saya tak sedih

    23 hours ago · 2 people
    Musa: Copter MR, I wonder how your Dad thinks about today’s police!!

    22 hours ago
    Najhan: just returned home.. back to my beloved country.. sad to see the MSM spins..and the police creating havocs on the streets by putting up road blocks..

    49 minutes ago
    Longchik: Theres just no word exact enough to describe the PDRM of today. Sama mcm “sebaik2 jin sejahat2 manusia”.

    43 minutes ago
    Ben: aku tegelak terbahak bahak bila baca your komen kat atas tu,jumpa food dump oleh POLIS……..kah10….ini menunjukkan kebangangan pasukan ini.Orang yang perang dengan Kominis masa dharurat dulu masih hidup lagi macam mana la POLIS nak buat cerita dongeng nih? orang buta yang tak ade pengalam Kominis boleh la tipu…

    16 minutes ago
    Najhan: I sincerely hope PDRM one day will do what it was meant to do..which is catching REAL CRIMINALS and uphold REAL law and order.. as it is now, even drugs under their watch got lost..so sad..

    15 minutes ago
    Mior: Musa Copter…My dad is very sad indeed… he talks about Police all his life.. he is very2 sad with the police for the past 15 years but still talks about the good things the police did since he joined the force in 1949. He was with the sp…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: