BERSIH 2.0: The Unfortunate Malaysians

Click on photos for larger size. The photos speak for 1000 thousand words.

We behaved well, but the police later provoked us.

Demo BERSIH 2.0 were held worldwide. A good, well-coordinated global demo by BERSIH supporters from overseas. Congratulations!

—————————
http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=News&file=article&sid=7284&mode=thread&order=0&thold=0

BERSIH 2.0 (9 July 2011). Our Walk for Democracy.

Anne, dari Setapak, menaiki bas ke KL seorang diri untuk menyokong perhimpunan tersebut. Dia berhenti 4 kali, dia diminta kad pengenalan dan disoal oleh pihak polis mengapa dia memakai kuning. “Mengapa saya tidak boleh memakai kuning?” balas beliau semula. Beliau tidak tahu bila perhimpunan itu dijadualkan bermula dan tidak tahu di mana, dia keseorangan tanpa teman yang dia tahu, dia mesti ke KL, dan berdiri teguh dengan apa yang dia percaya.

Aunty Anne (Ann Ooi, 65, formerly a teacher in Penang) is the mother of entertainment personality Elaine Pedley.

Photos: Hugo Teng

Perkara yang pertama dia tanya apabila dia duduk semeja dengan kami, “apakah anda semua lakukan di sini?”

Anne mengajar Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah kerajaan selama 35 tahun (jika betul ingatan saya), tetapi minat sebenarnya adalah menyanyi dan menari; tapi kini nilai yang paling penting dalam hidupnya adalah kebebasan.

Anne telah berkumpul di bersih 2007. Dia kecewa kerana mengapa tidak ada orang lain adalah memakai kuning pada hari itu. kita kata sejuk lah… tapi sebenarnya jika kita berbuat demikian, kita akan dihentikan oleh polis walaupun sebelum kita mendapat peluang untuk memasuki KL. “Begitu menyedihkan… ia amat menyedihkan bila polis melayan rakyat kita seperti ini. ”

“Apabila anda datang ke perhimpunan, terdapat semangat perpaduan … sesuatu yang i tidak boleh dijelaskan… semua orang bersatu untuk satu tujuan, perpaduan yang tidak akan anda perolehi dalam gereja. ”

Dia meninggalkan saya dengan persoalan yang masih melekat di dalam hati saya. sekarang saya serahkan kepada anda untuk berfikir mengenainya. “Mengapa kita perlu merasa takut (dan terancam) di tanahair kita sendiri .. dan oleh rakyat sendiri? ”

Unity in spirit, strength in numbers. Imagine Malaysia in our fullest potential only if we stand together as one.

Terjemahan ringkas dari:-
http://uppercaise.wordpress.com

Facebook Aunty Anne: Lady of Lliberty

One thought on “BERSIH 2.0: The Unfortunate Malaysians

 1. rohani pro-bersih July 10, 2011 at 2:59 am Reply

  BERSIH 2.0 HANYA MUKADIMAH: HADI – harakah daily

  Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang memberikan amaran, perhimpunan Bersih hari ini hanya mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan PAS sedang menunggu respon kerajaan.

  “Kita memberi amaran kepada kerajaan BN, bahawa ini mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan jika sekiranya mereka tidak sedia membuat perubahan kepada pilihanraya dan demokrasi,bantahan dan kebangkitan lebih besar boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan tidak semestinya sebelum pilihanraya, tetapi juga selepas pilihanraya. Kita tunggu dan lihat respon kerajaan,” kata Abdul Hadi.

  Beliau berkata demikian selepas dibebaskan oleh polis petang tadi. Bagi Abdul Hadi, penagkapan terhadapnya bukanlah satu perkara besar.

  Abdul Hadi menjadi salah seorang dari 1401 orang yang ditangkap polis ekoran perhimpunan Bersih 2.0 hari ini.

  Berikut adalah kenyataan penuh beliau:

  KENYATAAN PRESIDEN PAS

  Saya mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong yang datang dari seluruh negara menyertai himpunan Bersih ini. Alhamdulillah semua mengikut arahan pimpinan dengan tidak melakukan keganasan terhadap pihak polis dan sesiapa sahaja termasuk harta benda awam, walaupun sebahagian kita diganasi.

  Ini kerana tujuan kita adalah untuk menyampaikan mesej demokrasi dan pilihanraya yang adil dan bersih, melibatkan pengundi yang benar-benar bertanggungjawab, media yang bebas dan pembentukan semula SPR yang benar-benar adil dan sebagainya.

  Tuntutan kita ini memberi gambaran aman dan damai dan bukannya ganas dan melampau. Penyokong Bersih dan Pakatan Rakyat telah menunjukkan budaya demonstrasi yang baik. Walaupun diprovokasi pihak polis, mereka tetap bersabar. Saya ucapkan tahniah kepada yang ditangkap polis. Ini merupakan satu sumbangan awal yang positif.

  Disamping itu, kita memberi amaran kepada kerajaan BN, bahawa ini mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan jika sekiranya mereka tidak sedia membuat perubahan kepada pilihanraya dan demokrasi,bantahan dan kebangkitan lebih besar boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan tidak semestinya sebelum pilihanraya, tetapi juga selepas pilihanraya. Kita tunggu dan lihat respon kerajaan.

  Penangkapan saya bukanlah suatu yang besar, kerana masih ramai penyokong kita yang merengkok dalam penjara bertahun-tahun sejak zaman berzaman. Apapun kita sedia bertarung di mahkamah dengan barisan peguam yang lengkap dan mahkamah mesti bebas daripada cengkaman pentadbiran BN.

  Tuan Guru Abdul Hadi Awang
  Presiden Pas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: