Adakah BN-UMNO tidak sokong dan tidak iktiraf Israel?

Israel adalah sebuah negara haram yang didirikan dengan marampas tanah negara Palestin termasuk membunuh ribuan rakyat Palestin. Oleh kerana Israel adalah sebuah negara haram.

Sila lihat http://ms.wikipedia.org/wiki/Hubungan_Malaysia-Israel . Malaysia mengharamkan rakyat Malaysia memasuki negara haram Israel dan paspot rakyat menulis “prohibition” untuk masuk ke Israel.

Benarkah Malaysia tidak iktiraf Israel? Benarkah Malaysia tidak benarkan sebarang hubungan diplomatik dengan Israel?  Benarkah dakwaan TMP bahawa Anwar membela Israel?

Semua dakwaan BN-UMNO adalah tidak benar. Dakwaan BN-UMNO adalah mengelirukan dan melambang hipokrasi. Apa yang SAH dan JELAS ialah BN-UMNO mengiktiraf dan membela Israel. Apa buktinya?

Kapal Israel di Pelabuhan Kelang. Siapa beri permit kalau bukan kerajaan Pusat yang dipimpin oleh UMNO-BN?

Bendera Isreal berkibar di PWTC Kuala Lumpur MALAYSIA

Bagaimana pula bendera Israel boleh berkibar di bangunan UMNO ? Bukankah ini satu pengiktirafan oleh BN-UMNO terhadap Israel? Apakah ini bukan hipokrasi UMNO?

Kapal dagang Israel keluar masuk Malaysia

Zim Israel Navigation Company ialah syarikat perkapalan milik Israel, sepertiman  MISC, syarikat perkapalan nasional Malaysia.  Kita boleh layari  www.zim.co.il mengenai syarikat perkapalan Zim boleh dilayari melalui . Di bawah tajuk sejarah, ditulis: Bermula dengan permulaan bersejarah pada 1945 sebagai kapal pengangkut imigran (kaum pendatang) dari wilayah berperang Eropah ke negara harapan bernama Israel, ZIM kini menjadi salah sebuah syarikat perkapalan terbesar yang beroperasi di seluruh dunia. (From historic beginnings in 1945 as a carrier of immigrants from war-torn Europe to the nascent state of Israel, ZIM has become one of the world‘s largest shipping companies with operations throughout the world.)

Pada 7 Jun kapalnya bernama Zim Genova  berlabuh di Pelabuhan Klang membawa kargo-kargo yang besar. Secara puratanya kapal itu panjangnya kira-kira 253 meter, lebar 32 meter dan boleh membawa muatan sebanyak 4,000 Teu atau bersamaan 4,000 buah kontena 20 kaki. Ia berlayar keluar dari pelabuhan itu kira-kira pukul 7 pagi (8 Jun).

Selain Zim Genova, kapal-kapal Zim lain yang berulang-alik ke Pelabuhan Klang ialah Zim USA (didaftarkan di Israel), Zim Kingston, Zim Monaco (pelabuhan terakhir: Pelabuhan Klang enam hari lalu), Zim Dalian dan Zim Lovorno (yang kesemuanya didaftarkan di beberapa buah negara lain).

Zim USA, misalnya kali terakhir memasuki Pelabuhan Klang ialah sekitar 20 Mei lalu, kira-kira tengah hari. Sila layari

http:// www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?mmsi=428000109

Di serombong asapnya (funnel) terpampang bendera Israel – tujuh bintang yang dengan megahkan berlabuh di pelabuhan kita! Kebanyakan pegawai kapal-kapal itu terdiri daripada rakyat Israel.
Zim Israel Navigation Company atau Zim Lines juga mempunyai anak syarikat penuhnya iaitu Gold Star Line. Nama kapal-kapalnya ialah: New Asia Middle East Express, China Vietnam Express, East Mediteranean Express, Far East Africa Express dan Chittagong Malaysia Express.   Gold Star Line ini berpangkalan di Hong Kong. Di negara Islam seperti Pakistan, Bangladesh, Indonesia – Zim beroperasi di bawah nama Gold Star Line.  Ada antara kargo dari kapal Zim dikatakan melalui proses pelabelan semula (relabelling) di Singapura sebelum memasuki Malaysia. Difahamkan antara kargo yang dibawa masuk ke Malaysia ialah buah oren dan epal di bawah nama HIFA.

Malaysia benarkan rakyat Israel masuk ke Malaysia.

Malaysia juga pernah menerima kehadiran pemain kriket dari Israel pada 21 Mac 1997  dan PAS telah membuat demonstrasi protes terhadap kehadiran Israel di negara ini, malagnya kerajaan Malaysia menangkap dan menyumbat YB Dato’ Mahfuz Omar dan  YB Salehuddin Ayub ke dalam penejaran selama sebulan. Mengapa Malaysia penjarakan dua orang rakyat kerana mahu menjaga kebajikan rakyat Israel di Malaysia sendiri?

Pada 29 Julai 2008 Pasukan bola sepak Chelsea dari Britain yang melakukan perlawanan persahabatan dengan Malaysia mengundang kontroversi. Ini kerana pasukan itu mempunyai dua warga Israel iaitu pengurus pasukan, Avram Grant dan pemain pertahanan, Tal Ben Haim. Bukankah ini satu pengiktirafan oleh BN-UMNO pada Israel?

Seterusnya, pada 21 Julai 2011, pasukan bola sepak Chelsea  bernama Yossi Benavoun, adalah seorang Yahudi dari Israel dan beliau berjaya menjejakkan kaki ke bumi Malaysia sewaktu perlawanan persahabatan dengan pasukan bolasepak negara. Bukankah ini satu pengiktirafan oleh BN-UMNO pada Israel?

Kerajaan Malaysia di bawah BN-UMNOPeserta dari Israel membenarkan  seorang peserta dari Israel bernama Ilyas Grad untuk menyertai  Pertandingan Muaythai World Champion terbitan Image Group dan The Group Entertainment dibawah pengawasan World Muaythai Council (WMC) pada Jun 2011 yang lalu di Dewan Putra 3, Kolej Pendeta Za’aba bertempat di Universiti Putra Malaysia (UPM).

Sila lihat foto sebelah sewaktu persiapan dewan dilaksanakan. Foto dibawah pula menunjukkan peserta dari Israel bergambar bersama Menteri .

Kerjasama dua hala Malaysia dan Israel di bawah BN-UMNO

Menurut rekod wikipidea:

 • Pada 6-9 Julai 1994 Dr Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan Perdana Menteri Israel, Yithzak Rabin dan Menteri Luarnya, Shimon Peres yang sama-sama menginap di Hotel De Crillion, Perancis. Laporan berita oleh TV Israel dan AFP dinafikan oleh Dr Mahathir dengan alasan beliau ke sana semata-mata kerana lawatan rasmi ke Perancis, lagipun katanya beliau tinggal di tingkat 3 manakala Rabin berada di tingkat 2. Akhirnya Mahathir mengakui bahawa beliau ada juga berhubung dengan Rabin, tetapi hanya melalui surat.
 • Pada 26 September , Menteri Luar Malaysia , Syed Hamid Albar bersalam dan berbincang dengan rakan sejawatan dari Israel , Devid Levy di New York. David Levy baru dilantik oleh Perdana Menteri Israel, Ehud Barak. David Levy merupakan Yahudi kelahiran Maghribi. Mereka berbincang berhubung perdamaian Arab/Palestin – Israel ketika sesi Perhimpunan Agung PBB. Ketua Pemuda PAS, Mahfuz Omar melalui surat khabar Harakah mengecam pertemuan ini. PAS melabelkan Israel sebagai negara pengganas.Sokongan kerajaan Malaysia kepada perjuangan Palestin adalah “empty pledge” .
 • Pada 16 Ogos 1999, Dr Mahathir selaku Perdana Menteri Malaysia telah mengutus surat tahniah kepada Ehud Barak yang baru dilantik sebagai Perdana Menteri Israel.
 • Anwar Ibrahim dihantar ke negara-negara Islam untuk berceramah topik Islam dan demokrasi. Peranan ini diberikan oleh Council of Foreign Relations, New York. Semasa menjadi Menteri Kewangan Malaysia, Anwar Ibrahim telah berhubung dengan Wolfowitz , seorang Yahudi Amerika.
 • Pada 16 Jun 2009, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertemu dengan Menteri Pertahanan Israel Ehud Barak pada satu majlis koktail semasa Pameran Ruang Angkasa dan Penerbangan Antarabangsa ke-48 di Paris, Perancis. Zahid mengenakan beberapa syarat pertemuan iaitu seperti tiada pegawai pengiring daripada pihak Israel, tiada jurugambar dan tiada “double standard” kerana bimbang disalahtafsir.Jika Israel menghulurkan tangan untuk mewujudkan keamanan, jangan pula tangan kiri melakukan keganasan ke atas rakyat Palestin, Lubnan, Syria , Mesir dan lain-lain. Pertemuan dibangkitkan semasa Zahid berada di Beirut pada 17 Julai 2009.
 • Zahid meninjau lokasi 340 anggota [Angkatan Tentera Malaysia]] (ATM) yang menyertai Kontinjen Malaysia (Malcon) dan berkhidmat di bawah panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memastikan keamanan berterusan di sempadan Lubnan-Israel. Menteri Pertahanan Lubnan, Elias Al-Murr sedia membeli peralatan ketenteraan biasa, kenderaan tentera dan bukan berbentuk “offensive”.
 • Pada 21 Oktober 2003 dalam temubual dengan The Bangkok Post , Dr Mahathir menjelaskan beliau bukan anti-Semetic.
 •  Banyak media cetak dan elektronik dikuasai oleh Yahudi. Orang Islam digambarkan sebagai pengganas .Umat Islam kuat kerana berjumlah 1.3 bilion dan tidak mudah dimusnahkan.
 • Pada 21 Februari 2006, The Los Angeles Times melaporkan pada pelobi Yahudi, Jack Abramoff telah menerima $1.2 juta dari kerajaan Malaysia kerana mengatur pertemuan antara Dr Mahathir dengan George W.Bush pada Mei 2002 di pejabat Oval . Dr Mahathir mengesahkan laporan tersebut tetapi wang tersebut bukan wang kerajaan Malaysia. Abramoff telah menghubungi Karl Rove , iaitu penasihat Presiden Amerika Syarikat.

Hubungan Malaysia-Israel di zaman PM Najib

Menurut rekod wikipidea:

 • Saham 31 % Pantai Holding Berhad telah dijual kepada Parkways Holdings Limited iaitu syarikat milik pelobi Zionis bernama Richard C Blum. Pantai mempunyai 6 buah hospital swasta di Malaysia iaitu Kuala Lumpur, Cheras, Klang,Ipoh, Pulau Pinang dan Batu Pahat.
 • Syarikat MITV milik Israel di Singapura memenangi lesen penyediaan 3G di Malaysia. MITV mengalahkan syarikat lain yang lebih layak seperti DiGi. 5 % saham Telekom Malaysia dijual kepada Temasek Holdings. Sistem keselamatan dan ketenteraan Singapura adalah kembar Siam dengan ketenteraan Israel.
 • Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mahfuz Omar mempertikaikan kewajaran Datuk Seri Najib Tun Razak melantik firma konsultan komunikasi APCO Worldwide untuk mempromosikan nama dan jenama Malaysia. Anwar mahu Najib menjelaskan kaitan antara 1Malaysia dengan One Israel . Tuduhan Anwar itu boleh menyebabkan Anwar digantung selama setahun kerana memfitnah.
 • Laman web Cikgu Badrul Hisham Shahrin mempersoalkan Asiasoft (M) Sdn. Bhd. (no. Syarikat : 150529-H) berpangkalan di Singapura yang mendapat tender RM42 juta. Beliau curiga maklumat keselamatan, pertahanan dan data sulit PDRM akan terlepas kepada ‘programmer’ tentera Israel. Izhak David Naskar memegang pasport Israel bernombor 10902695 itu masih lagi warganegara Israel. Beliau adalah pakar komputer dan telah memenangi anugerah daripada Kementerian Pertahanan Israel. Beliau membina sistem risikan berteknologi tinggi untuk pasukan pertahanan Israel sekitar 1970 hingga 1987. Seorang lagi ialah yang membina sistem komunikasi PDRM ialah Ido Sccheschter yang memegang pasport Israel bernombor 56626252. Beliau masih lagi seorang tentera Israel yang sah bukannya tentera pencen.
 • Pada 13 April 2010,Datuk Wira Abu Seman Yusop menjelaskan di Parlimen bahawa kesemua pekerja yang terlibat dalam pembangunan projek “Police Reporting System” (PRS) PDRM terdiri daripada warga tempatan kecuali seorang warga India.Fasa 1 dan Fasa 2 oleh Sapura System Sdn Bhd (SSSB) . Fasa 3 oleh Masterplan Consulting Sdn Bhd (MPC) yang melantik subkontraktor iaitu Asiasoft (M) Sdn Bhd. 70 % saham syarikat ini dimiliki rakyat Malaysia dan bakinya dimiliki Asiasoft (S) Pte Ltd. Selepas Ogos 2007, 100 % saham milik Asiasoft (S) Pte Ltd telah diambil alih oleh Asiasoft Global Pte Ltd yang berdaftar di Singapura dan bukannya di Tel Aviv, Israel. Asiasoft Global Pte Ltd dimiliki seorang rakyat Singapura iaitu Toh Kian Hong (49 %) dan Top Image Systems Ltd (TIS) (51 %).Dua daripada anggota lembaga pengarahnya adalah rakyat Israel. Fasa 3 telah disiapkan pada Oktober 2006, sebelum penstrukturan. Selepas siasatan, subkontraktor Asiasoft (M) Sdn Bhd ditamatkan pada 31 Dis 2008.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) promosi hubungan dagang Israel

Menurut laporan www.malaysiakini.com/news/130087,

 • Perpustakaan MITI yang menyediakan khas untuk bahan bacaan, majalah dan informasi perdagangan rejim Israel. antara yang boleh ditemui di perpustakaan berkenaan adalah majalah Israel-Asia TradeIsrael Review, buku Advantage IsraelTrade Policies Review (Israel)Advance Technology From IsraelOpportunity IsraelThe Economics of Israel, Douanes (Buku kod tarif perdagangan Israel) dan beberapa lagi.
 • Ini bertentangan dengan dasar kerajaan yang sebelum ini tidak mengiktiraf negara berkenaan. Malah dalam senarai garis panduan Kementerian Dalam Negeri (KDN) ada disebutkan bahawa sebarang iklan atau bahan dari negara Israel atau yang berkaitan adalah diharamkan di negara ini termasuk dalam bentuk majalah atau buku
 • PAS juga difahamkan bahawa MITI secara rahsia sebenarnya membenarkan urusan import-eksport ke negara itu dan segala urusan hendaklah dibuat terus kepada Bahagian Kawalan Import Eksport yang mana setiap permohonan akan ditimbang oleh satu jawatankuasa khas,” ujarnya. Menurut Idris Ahmad, dari PAS,  dalam laporan di  malaysiakini  perkara berkenaan disahkan oleh Menteri Perdagangan dan Industri Israel dalam majalah Israel-Asia Trade terbitan bulan Mac 2006.

Hubungan dagangan Malaysia dan Israel

Bukankah ini satu pengiktirafan oleh kerajaan Malaysia di bawah pentadbiran BN-UMNO? Mengapa BN-UMNO berpura-puran kononnya Malaysia tidak ada hubungan dengan Israel? Mengapa pemimpin BN-UMNO mahu menyalahkan orang lain yang kononnya  membuat hubungan dengan Israel?

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_113402.pdf

Surat dariIsrael yang mengesahkan hubungan ini:

Fatwa oleh Profesor Dr. Syeikh Yusuf Al-Qardhawi 

Profesor Dr. Syeikh Yusuf Al-Qardhawi dalam khutbah Jumaat bertarikh 12 April 2002 seperti disiarkan di dalam fatwa, hakam dan…‘muhadaroh’ telah menyeru umat Islam dan negara Islam untuk memboikot semua produk dan membatalkan hubungan dagangan dengan Israel. Beliau menegaskan bahawa perbuatan mengadakan hubungan dagangan dengan Israel adalah tergolong dalam dosa-dosa besar dan kerajaan adalah bertanggungjawab untuk melaksanakan dasar tersebut.

Jika anda berminat membaca satu artikel yang ditulis dalam bahasa Inggeris diterjemah dari bahasa Hebrew, sila lihat http://cursingmalay.blogspot.com/2010/12/hubungan-malaysia-dan-israel-dari-abdul.html

Artikel konspirasi Mahathir dan Isarel-Yahudi http://members.tripod.com/minda_rakyat/111118.htm

Kronologi hubungan Dr. Mahathir dengan Yahudi

 1. 1964 : Mahathir dilatih oleh CIA selama beberapa bulan di Harvard, Amerika Syarikat dalam seminar anjuran Asia Foundation oleh Dr. Henry Kissinger, Setiausaha Negara Amerika dan pakar strategi Yahudi. Hubungan Mahathir sangat akrab dengan Kissinger lebih-lebih lagi sejak beliau berjaya dilantik sebagai Perdana Menteri/Presiden UMNO (pada 16 Julai 1981) sehingga sekarang. Bahkan perlantikan ‘luar biasa’ Dr. Mahathir ke jawatan TPM oleh Dato’ Hussein Onn pada Mac 1976 juga menimbulkan pelbagai tandatanya. Sebelum itu, ketika berkrisis dengan Tunku Abdul Rahman dahulu dan kerana takut ditangkap, Mahathir melarikan diri ke Thailand dan kemudiannya mendapat perlindungan ‘asing’ di Australia. Dr. Mahathir bekerja di sana di samping menulis dalam akhbar luar negeri mengecam Tunku. Mahathir hanya kembali setelah Tun Razak jadi PM. Dengan strategi licik pihak-pihak tertentu (termasuk mereka yang dikaitkan dengan agen perisikan asing) akhirnya Tun Razak terpedaya untuk menerima semula Mahathir dan memberikan tempat kepadanya dalam Kerajaan walaupun sudah diingatkan oleh orang-orang yang mengetahui identiti sebenar Mahathir. Ajal telah menghalang Tun Razak dari bertindak terhadap Mahathir setelah beliau menyedari kesilapannya kerana terpedaya dengan perancangan licik Mahathir untuk menguasai UMNO dan Kerajaan.
 2. 10 September 1982: Mahathir bercakap panjang lebar menafikan beliau dan Setiausaha Politiknya adalah ahli dan penyokong gerakan sulit Yahudi iaitu Freemason. Ini juga merupakan ucapan dasar sulung Mahathir di Perhimpunan Agung UMNO ke-33 selaku Presiden. Dikatakan bahawa ahli Freemason telah menjadi pekerja sukarela pilihanraya UMNO sejak 1974 lagi. Pertubuhan Freemason di Malaysia adalah didaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966. Pada tahun 1977 ia mempunyai 55 perkumpulan (lodges) dan 2,984 ahli. Malah ketika menjawab soalan Tuan Guru Nik Abdul Aziz (PAS-Pengkalan Chepa) di parlimen pada 25 Oktober 1978, Datuk Husein Onn berkata Kerajaan hingga kini tidak bercadang untuk mengharamkan pertubuhan (Freemason) itu walaupun mengakui ianya bercanggah dengan aqidah Islam dan ramai golongan elit dan berpengaruh dari kalangan umat Islam negara ini yang menyertainya.
 3. 1986: Mahathir/UMNO membayar berjuta-juta ringgit kepada sebuah Syarikat Yahudi, Satchi & Satchi untuk membantu Mahathir/UMNO merangka strategi pilihanraya umum 1986. Sebelum itu, syarikat terbabit telah membantu kempen pilihanraya Margaret Thatcher di Britain dan Ronald Reagan di Amerika Syarikat. (Dr. Kissinger, orang besar Yahudi dan rakan karib Mahathir juga merupakan penasihat belakang tabir Presiden Reagan). Pada tahun ini, Mahathir mengambil sikap membisu di atas keputusan Singapura mengundang ketua negara Israel Chaim Herzog sambil membiarkan pesawat Israel itu melintasi ruang udara Malaysia untuk ke Singapura. Segala tentangan umat Islam di Malaysia tidak diendahkan oleh Mahathir.
 4. 1986: Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan Dr. Kissinger di New York. Ini disahkan sendiri oleh Ketua Pengarah ISIS yang juga merupakan ‘anak didik Kissinger’.
 5. 6 Mac 1987: Dr. Henry Kissinger mengadakan perbincangan tertutup sehari di pejabat Perdana Menteri. Perbincangan ini dikendalikan oleh ISIS dan dikenali sebagai “Perbincangan Meja Bulat Kuala Lumpur”. Menurut Ketua Pengarah ISIS, Dr. Noordin Sophie, Dr. Mahathir dan Kissinger merasa perlu bagi para ‘intelek’ Amerika yang terkemuka dan ulung memahami dengan lebih mendalam masalah yang dihadapi oleh negara-negara Asean.
 6. Mei 1994: Parlimen telah meluluskan Akta Larangan Import (pindaan bil.7) yang menarik balik sekatan import terhadap barangan Israel dan Afrika Selatan.
 7. 6-9 Julai 1994 : Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan PM Israel, Yithzak Rabin dan Menteri Luarnya, Shimon Peres yang sama-sama menginap di Hotel De Crillion, Perancis. Pertemuan ini dilaporkan oleh TV Israel dan dipetik oleh AFP. Bila berita ini sampai ke Malaysia, Mahathir seperti biasa segera menafikannya dengan alasan beliau ke sana semata-mata kerana lawatan rasmi ke Perancis, lagipun katanya beliau tinggal di tingkat 3 manakala Rabin berada di tingkat 2. Akhirnya Mahathir mengakui bahawa beliau ada juga berhubung dengan Rabin, tetapi hanya melalui surat!.
 8. 16 Julai 1994: Pengerusi Kumpulan Melewar Corporation Bhd. dan MBf, Tunku Abdullah Tuanku Abdul Rahman yang juga proksi perniagaan terpenting UMNO dan rakan karib Mahathir telah membuat pengakuan bahawa beliau telah berkunjung ke Israel pada bulan Jun 1994. Sebenarnya Malaysia di bawah Kerajaan Perikatan/BN telah lama mempunyai hubungan dagang dengan negara haram Israel. Dalam tahun 1967, import Israel dari Malaysia meningkat lebih sekali ganda dari 272 ribu dolar Amerika dalam tahun 1966 kepada 565 ribu dolar Amerika dalam tahun 1967. Dalam waktu yang sama eksport Israel ke Malaysia bertambah hampir-hampir dari 1.1 juta dolar Amerika kepada hampir 1.7 juta dolar Amerika.
 9. 17 Julai 1994: Berita Harian melaporkan Tunku Abdullah sebagai berkata :”Ketika di sana, saya dijemput menemui Rabin dan Peres”. …”Kita juga mengenalpasti potensi pelancongan terutama bagi rakyat Malaysia mengunjungi Masjid al-Aqsa”.
 10. 13 Oktober 1994: Far Eastern Economic Review melaporkan: “Perdana Menteri Malaysia telah memberitahu bahawa pengiktirafan (Israel) tersebut adalah bergantung kepada sejauh mana rakyat Palestine dan negara-negara Arab telah berpuas hati terhadap perlaksanaan perjanjian damai dengan Tel Aviv. Israel telah pun menghantar pemerhati khas ke Kuala Lumpur sejak awal tahun ini dalam rangka menjalinkan perhubungan diplomatik.”
 11. Disember 1996 : Mahathir menyeru supaya Negara-negara Arab tidak berperang dengan Israel bagi menyelesaikan masalah di Timur Tengah. Kenyataan Mahathir ini cuba meminta Umat Islam seluruh dunia supaya ditutup seruan jihad dari kamus umat Islam dan ia juga dipercayai ada hubungkaitnya dengan ura-ura Kerajaan Malaysia mahu mengiktiraf Israel melalui proses damai anjuran Amerika.
 12. Januari 1997: Mahathir menghadiri satu majlis yang dianjurkan oleh Mayor (Datuk Bandar) berbangsa Yahudi, Tom Levyn dan turut dihadiri oleh ‘masyarakat Yahudi’ yang terdiri daripada tokoh hiburan dan karyawan filem di Beverly Hills, Los Angeles. Dalam pertemuan tersebut Mahathir meminta supaya diwujudkan taman hiburan/perkampungan industri perfileman ala Hollywood yang dimonopoli oleh Yahudi di Amerika itu di tapak MSC, Sepang. Penubuhan MSC di Malaysia juga sebenarnya telah dicadangkan dan diilhamkan oleh pihak asing kepada Mahathir. Perancangan Mahathir/Yahudi/kuasa asing ini akhirnya berjaya direalisasikan apabila Mahathir pada 9 Julai 1999 setelah mengadakan perbincangan dengan Panel Penasihat Antarabangsa (IAP) untuk projek MSC, bahawa Perkampungan ‘Hollywood’ akan diwujudkan di Cyberjaya.
 13. 21 Mac 1997: Mahathir membenarkan pasukan kriket Israel datang ke Malaysia untuk menyertai kejohanan kriket antarabangsa (ICC). Umat Islam yang membantah kehadiran pasukan Israel di bumi Malaysia ini diganyang, ditangkap dan didakwa di mahkamah oleh regim Mahathir. Mahathir berkata tujuan beliau membenarkan pasukan Israel datang ke Malaysia adalah untuk menunjukkan bahawa umat Islam di Malaysia bersikap ‘terbuka’.
 14. Tahun 1997 juga digemparkan dengan pengakuan terbuka Mahathir, bahawa beliaulah yang membenarkan rombongan pelajar-pelajar Israel untuk melawat negara kita dan bertukar-tukar fikiran dengan pelajar-pelajar di beberapa buah sekolah di ibunegara. Sebelum ini, lawatan pelajar Israel yang diaturkan secara sulit oleh Kementerian Pendidikan ini, telah didedahkan sehingga memaksa Mahathir untuk membuat pengakuan dan mengatakan bahawa ianya bertujuan untuk ‘menginsafkan’ pelajar Israel betapa baiknya umat Islam (terutama di Malaysia) yang boleh hidup dengan harmoni dengan rakyat berbilang kaum dan agama.
 15. 1998: Mahathir mengambil syarikat dan spekulator matawang Yahudi, Solomon Smith & Barney sebagai penasihat kewangan negara dan bon Malaysia dijual kepada pelabur Yahudi di Amerika / Eropah.
 16. September 1999 : Menteri Luar Malaysia iaitu Datuk Syed Hamid Albar, telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar negara haram Israel iaitu David Levy di New York. Di dalam pertemuan tersebut juga, Mahathir telah mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Israel iaitu Ehud Barak kerana kejayaannya menjadi Perdana Menteri baru Israel.

6 thoughts on “Adakah BN-UMNO tidak sokong dan tidak iktiraf Israel?

 1. al hajari February 3, 2012 at 12:02 pm Reply

  http://al-hajari.blogspot.com/2012/02/akhbar-yahudi-dakwa-mahathir-ada.html

  Akhbar Yahudi Dakwa Mahathir Ada Hubungan Dengan Yitzak Rabin?

 2. azmie February 4, 2012 at 1:56 am Reply

  The truth about Malaysia and Israel

  FEB 3 — It comes as no surprise that Datuk Seri Anwar Ibrahim got into trouble with the federal government and Umno when he came out stating that he would support a final resolution to begin lifting sanctions against Israel.

  After all, there are already Malaysians booing Israeli footballers. And Malaysia was not the first nation to start discriminating against Jews, Zionists and Israel, all three of which I look upon separately. Heck, don’t look at Germany alone. If one were to head to MPH, you can find a collection of anti-Semitic articles written by Henry Ford, the person who started the Ford Motor Group ages ago called “The International Jew”, which is available in four volumes.

  Personally, I have no agenda against the Jews. After all, from a Muslim perspective all you have to remind yourself is the knowledge that the last prophet was granted to the descendants of Ismail and not that of Ishak. However, be reminded fellow Muslims that both sons, who gave birth to the Arabs and the Jews, did come together to bury their father Abraham regardless of whatever disputes they had.

  That being said, let’s talk a bit about Israel and the truth about Malaysia’s relationship with the country. Israel has been lobbying for Malaysia to recognise them and begin relations through diplomacy and trade. In fact, from an online document from the Centre of Jewish Affairs forwarded to me by a friend, it seems clear that it is not the Malaysian head of the opposition who is wrong, but our federal government which would rather continue this policy of bedevilling the Zionists than tell the Malaysian people the truth.

  It is easy to blame the Zionists and state that the Jews “owned everything”, a trademark of Tun Dr Mahathir Mohamad’s constant speeches to the Organisation of Islamic Conference (OIC), especially during the economic crisis when George Soros was blamed for everything. Funnily enough, nobody stood up to blame Soros a decade later during the current economic downturn.

  After all, if one were to watch a documentary called “Inside Job” you will see Soros denying any involvement by stating that he is an “old school” person who did not believe in the US system. It is even more disturbing when you see a picture of Mahathir being friendly with Soros, as posted by Jeff Ooi on his blog years after.

  We have been trading with Israel for some time already. We have been sending Malaysians — royals, business leaders and students — at one point to Israel for some time now. In fact, until the period of Mahathir’s 23 years in office as prime minister, our bilateral ties were honestly quite diplomatic but not done within our own borders. Only during the period of Mahathir did it become a nationwide condemnation of the Israelis.

  And now, people within Umno are stating that should Anwar win, Israel could open a consul in Kuala Lumpur. In fact, some are already hooting that due to this so-called gaffe of his, Umno can now win back Kedah and Kelantan. Really?

  Allow me to dampen your glee, fellow Umno people. Let’s take a look at the European Commission’s trade website which details Israel’s trade with the world. According to their charts, Malaysia imports €63.9 million (RM255 million) from Israel, exports €603.7 million to Israel and Malaysia was in fact the 15th largest trade partner of Israel in 2010.

  Prime Minister Najib Razak and his government took office when, exactly?

  In fact, if we were to go back further, were we doing business with Israel even when Mahathir was prime minister?

  According to a paper available online at the Institute of Jewish Affairs website which was published in October 2006, there was the notion of trade with Israel from Malaysia’s side during the Mahathir administration in 1993, and only in mid-January 1996 there began the insinuation of Malaysian trade with Israel, of which it was noted to have “no political significance.”

  But what is worth noting is this paragraph from the article:

  “In mid-February 1996, however, a Malaysian businessman visited Israel to discuss co-operation between Israeli and Malaysian companies. In late March, a delegation of Malaysian businessmen came to Israel and held talks with heads of chambers of commerce. Although Malaysia’s official boycott of Israeli products still stood, the head of the Malaysian delegation said he had been authorised by the minister of industry and trade. In early May the Israeli Port Authority sponsored an international conference, and a 16-member Malaysian delegation attended with government approval.”

  As such, I raise the question again. Who exactly is helping the Zionists? It is not Anwar Ibrahim, but instead our own federal government, which continues to bask in its constant hypocrisy of using the words of the opposition leader against him while they claim brownie points.

  * The views expressed here are the personal opinion of the columnist. MI

  http://azmieyusoff.blogspot.com/2012/02/isu-yahudi-sape-yang-munafiq.html

 3. Ameno February 11, 2012 at 11:23 pm Reply

  http://amenoworld.blogspot.com/2012/02/bbc-mohon-maaf-dan-mengaku-dibayar.html

  Nampaknya betul lah najib bayar bbc untuk naikkan imej diri sendiri. Alahai. Nafi punya nafi last2 kantoi. Pemimpin apa bercakap menipu neh? Lepas tue soh orang percaya dia? Agak gile disitu beb. Lihat baca neh sendiri. Baca dan faham ;

  BBC minta maaf siar program berbayar tentang MALAYSIA
  BBC akan menyiarkan permohonan maaf ke seluruh dunia hari ini kerana telah mengkompromi integriti editorialnya melalui program-program yang terlibat dalam “skandal penetapan berita” baru-baru, demikian menurut laporan berita.

  Hari ini akhbar Independent di UK melaporkan bahawa BBC World News akan menyiarkan permohonan maaf “dari Kuala Lumpur ke Khartoum” dalam empat slot masa.

  Skandal itu melibatkan FBC Media (UK) yang telah didedahkan pada tahun lepas kerana telah menghasilkan program-program bagi pihak pelanggan berbayar, untuk membersihkan imej awam mereka.

  “Syarikat itu telah menghasil lapan program untuk BBC mengenai Malaysia tetapi gagal mengisytiharkan bahawa ia telah dibayar £17 juta oleh kerajaan Malaysia untuk ‘komunikasi strategik global’. Program-program tersebut termasuk liputan positif terhadap kontroversi industri minyak sawit Malaysia,”lapor Independent.

  Menurut laporan itu, siasatan terhadap skandal itu telah “membongkar 15 pelanggaran garispanduan editorial” yang mana lapan daripadanya adalah berkaitan dengan program FBC di Malaysia.

  Permohonan maaf itu, menurut laporan itu lagi, akan berbunyi:

  “Dalam kes lapan program lain, yang semua memaparkan tentang Malaysia, kami mendapati bahawa syarikat produksi tersebut yang menghasil program berkenaan, nampaknya mempunyai hubungan kewangan dengan kerajaan Malaysia.

  “Ini bermakna terdapat potensi konflik kepentingan, walaupun BBC tidak menyedarinya apabila program disiarkan.”-LBB-

  Mungkin ada yang masih ingat dan mungkin ada yang sudah lupa. Dulu PKR pernah bongkar isu neh. Klik lanjut pada sumber yang aku letak di atas tue. Bagi pandangan aku dalam soal neh satu jek aku pertikaikan, apa benda faedah yang malaysia dapat setelah melobi rancangan2 tersebut?

  Of course duit rakyat yang jadi pelaburan kat sini. So apa kesan nya kepada malaysia dan rakyat khususnya? Apa yang kami dapat setelah duit rakyat dilaburkan ke sana? Mesti ada kesan ma. Apa kesan dia? Apa yang aku dapat? Apa yang ko dapat? Apa yang kita seme dapat? Cuba bagitau sikit kat kami neh najib. Boleh?

  Ameno : Terdesak nak muncul dalam berita.. tapi takde sapa nak panggil.. hermm

  Read more: http://amenoworld.blogspot.com/2012/02/bbc-mohon-maaf-dan-mengaku-dibayar.html#ixzz1m7PgRjY1

 4. Common people March 17, 2012 at 11:55 pm Reply

  Dr Mahathir’s letter to Ehud Barak

  KUALA LUMPUR, Feb 29 (Bernama) — The following is the letter written by
  former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad to Ehud Barak, Prime Minister
  Elect of Israel, in 1999, as released by the Foreign Ministry here today.

  PRIME MINISTER
  MALAYSIA
  8 June 1999
  His Excellency
  Mr Ehud Barak
  Prime Minister Elect of Israel
  TEL AVIV
  Your Excellency,

  May I extend my congratulations on your victory in the recent elections.
  With this impressive mandate, I hope that you and your coalition partners will
  be able to guide the destiny of the people of Israel at the threshold of a new
  Century.

  I would like to take this opportunity to reiterate that Malaysia has always
  sought peace and the settlement of problems between neighbours through
  negotiations. It is therefore our hope to see the mutual implementation of the
  agreements signed between the PLO and Israel. We also believe that if the peace
  process is to be salvaged, sincere and effective steps must be taken to honour
  commitments.

  As an important partner in the peace process it is crucial for Israel to be
  more accommodating. The Palestinians have made major sacrifices. They no longer
  demand the elimination of Israel. They are even prepared to share Jerusalem with
  you. It is therefore timely that Israel respond positively so as to sustain the
  hopes of the people in both Palestine and Israel. Solemn commitments made by a
  previous Goverment must be honoured. The alternative I am afraid, would be a
  permanent state of conflict and regional instability extending into the next
  Century. This is certainly a prospect that must be avoided.

  The crux of the problem is that no party should revert to the old ways of
  taking what belongs to others, on the one hand and instigating hatred and
  violence, on the other. Malaysia cannot countenance aggression by anyone,
  whether friend or foe. Any country that focibly takes over land and properties
  of others, or demolishes dwellings belonging to others in order to set up its
  own settlements cannot be said to be sincere in wanting peace.

  Malaysia is of the firm conviction that the security of all countries in
  West Asia can only be assured with the establishment of a just, lasting, and
  comprehensive peace in the region. This must be based on the principle of
  “exchange of land for peace” and the establishment of an independent Palestinian
  state with East Jerusalem as its capital.

  The world looks foward to Israel under your leadership, to push foward the
  peace process with true determination. It is my sincere hope that the attainment
  of a comprehensive settlement in the region would allow Malaysia to
  realistically envisage a positive move towards the establishment of normal
  relations with Israel.

  Yours sincerely,

  DR MAHATHIR BIN MOHAMAD
  – BERNAMA
  FBR AKT HA

  http://my.news.yahoo.com/dr-mahathirs-letter-ehud-barak-134615910.html

 5. Munir March 17, 2012 at 11:56 pm Reply

  Dr M letters prove ties with Israel, PKR, PAS leaders say

  By Clara Chooi and Mohd Farhan Darwis

  KUALA LUMPUR, March 1 — Tun Dr Mahathir Mohamad’s just-released correspondence with three Israel prime ministers proves his repeated attempts to establish ties with the Zionist regime during his tenure, PKR and PAS leaders alleged today.

  The leaders pointed out that from the three letters publicly released by Putrajaya yesterday, it was clear Dr Mahathir who had initiated the correspondence for the purpose of maintaining a relationship with Israel.

  “Dr Mahathir has met and has established a relationship with Israel’s prime ministers, even stressing repeatedly his intention to foster ties between Malaysia and Israel.

  “This intention was made known in his letter to (former Israel PM) Yitzhak Rabin,” PKR secretary-general Saifuddin Nasution (picture) said in a statement here.

  In his letter to Yitzhak on December 21, 1993, Dr Mahathir had signed off by penning a hand-written message, saying, “I look forward to normal relations with Israel.”

  Over four years later, Dr Mahathir wrote another letter to Israel PM Benjamin Netanyahu, condemning acts of aggression allegedly committed by the Israelis against the Palestinians and calling for ceasefire.
  But the former prime minister had ended the letter on a friendly note, saying, “We would like to think that once we have established relations with you, it would be permanent.”

  Dr Mahathir expressed the same sentiment to Israel PM Ehud Barak in June 1999 in another letter urging for peace and the establishment of an independent Palestinian state with East Jerusalem as its capital.
  “It is my sincere hope that the attainment of a comprehensive settlement in the region would allow Malaysia to realistically envisage a positive move towards the establishment of normal relations with Israel,” he had written.

  PAS’s Shah Alam Mp Khalid Samad agreed with Saifuddin that the letters, dating 1993, 1997 and 1999, had only validated the opposition’s accusations against the Barisan Nasional (BN) for being Jewish sympathisers.

  “Tun (Dr Mahathir) promised to establish ties with Israel should they accord freedom to the Palestinians… so he should be the last one to comment on (PR de facto leader Datuk Seri) Anwar Ibrahim’s statement (on Israel),” he told The Malaysian Insider.
  Khalid pointed out that Anwar’s recent comment in the Wall Street Journal declaring support for “all efforts to protect the security of the state of Israel” had been issued in response to a question by a reporter.

  Dr Mahathir assertions on the other hand, added Khalid, were expressed in a letter he had deliberately penned to the three prime ministers, which means the latter had the intention to establish ties at the time.
  “This confirms that PKR has been saying all this time. Dr Mahathir and (Prime Minister Datuk Seri) Najib (Razak) must stop their pretenses.

  “PKR will continue supporting all peace efforts in the Middle East and support justice for the Palestinians,” Saifuddin said.

  The Machang MP added that apart from Dr Mahathir, the now three-year-old Najib administration had continued the government’s pro-Israel stance by hiring public relations firm APCO Worldwide to shine its image.

  “Among APCO’s advisers are Doron Bergerbest-Eilon, former Israeli security agency protection and safety chief,” he pointed out.

  PAS vice-president Salahuddin Ayub appeared to agree with his colleagues and demanded Dr Mahathir explain his correspondence in greater detail.

  “Tun has released letters that clearly shows ties between Malaysia and Israel although both nations do not share diplomatic relations,” he told The Malaysian Insider.

  http://my.news.yahoo.com/dr-m-letters-proves-ties-with-israel-pkr-083656601.html

 6. michael April 26, 2012 at 4:00 am Reply

  its nothing wrong with israel. what we need to do is to fight for the palestinians

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: