Awas – kertas di cermin belakang kereta anda

Penjenayah mencuba pelbagai teknik untuk melakukan jenayah terutama ke atas orang perempuan dan wanita tua.

Tektik melekatkan kertas pada cermin belakang atau cermin depan kereta kita semasa kita mula beredar dari tempat letak kereta adalah tektik lama di luar negara tapi baru di Malaysia.

Hati-hati

 

” AMARAN DARI PIHAK POLIS – BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

– CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar2kan… … . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!

BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.

Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Sumber : http://sembangatok.com/2012/02/12/share-cara-baru-pencuri-perompak-merampas-barang-anda/

One thought on “Awas – kertas di cermin belakang kereta anda

  1. HNH March 18, 2012 at 2:24 pm Reply

    Modus operandi baru pencuri kereta

    Kereta yang hilang! CALDINA Silver WSR2330 ada sticker besar 330hyper.com. Sticker tu payah nak bukak melainkan mereka tukar cermin belakang..

    Tarikh kejadian : 2.45ptg 16/3/2012 Tempat : Jalan Gunung Tahan U11/1D, Bukit Bandaraya, Shah Alam Suspek : 3 budak lelaki India (01115782642) dan seorg lelaki Melayu (0124567463) Kronologi : Seorg lelaki Melayu call aku mengaku cikgu kepada 3 org budak lelaki india minta tolong jemput mereka di KLIA dan hantarkan ke alamat di atas. Cikgu tersebut akan bayar duit tambang sebaik tiba di rumah tersebut.

    Budak lelaki India ni merupakan 3 atlit olahraga yang baru pulang dari Sabah. Tepat pukul 2 ptg tadi, mereka sampai dan aku pun jemput mereka naik kereta CALDINA aku tu dan bawak ke alamat seperti mana yg cikgu tu beri. Bila sampai di alamat, cikgu tu belum pulang dari solat Jumaat dan minta tunggu di depan rumah. Semasa menunggu itu lah, budak lelaki India ni keluarkan pisau Rambo dan acu kan ke leher aku. Terluka sedikit dekat dagu.. Mereka suruh aku keluar dan rampas CALDINA aku. Laporan polis telah di buat di IPD Shah Alam dan menurut rekod, ini kes pertama yang guna modus operandi seperti ini. Mohon sebarkan jika sesiapa ada ternampak CALDINA Silver WSR2330, di cermin belakangnya ada sticker besar 330hyper.com, harap dapat hubungi balai polis berhampiran. Terima kasih semua.. Nizam 016 2631453

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: