Monthly Archives: July 2013

Syiah bukan mazhab tapi satu doktrin yang seleweng dari Islam

umno dan syiah Kerajaan Malaysia tidak serius menyekat fahaman Syiah dari menular dalam masyarakat Islam di Malaysia yang telah menetapkan Malaysia  hanya menerima Mazhab Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam amalan beragama Islam.

Fahaman Syiah bukan satu mazhab dalam Islam. Ia berakar umbi dari masalah politik yang berlaku di zaman Khalifah Ali ibn Abu Talib. Ada pihak yang tidak setuju menerima Ali sebagai Khalifah dan ada yang setuju. Puak yang tidak setuju adalah puak Khawarij. Puak yang bersetuju dengan Syaidina Ali sebagai Khalifah menamakan diri mereka sebagai Syiah. Perbalahan dua kumpulan ini kemudiannya telah diresapi oleh talibarut Yahudi untuk terus melagakan masyarakat muslim di zaman Khalifah Ali.  Akhirnya puak Syiah menjadi ekstrim dan fanatik terhadap Syadina Ali. Bagi mengukuhkan kuasa politik puak Syiah ini, mereka telah merekacipta hadis palsu, dakwaan palsu mengenai al Quran versi Fatimah, dan seterusnya mengkafirkan sahabat Nabi seperti Syaidina Abu Bakar, Syaidina Omar, dan Syaidina Othman. Dengan fahaman ekstrim yang menguasai politik Syiah ini, maka fahaman ini bertukar menjadi satu doktrin yang merosakkan aqidah umat Islam. Mereka masih solat dengan mengikuti Rukun 13, tapi cara solat mereka berbeza.

Kini fahaman Syiah, yang menjadi peluru Kristian dan Yahudi, sudah menular dalam negara kita. Kerajaan Malaysia tidak serius menghalang dan menyekat fahaman ini seperti mana kerajaan serius menyekat fahaman Qadiani dan ajaran sesat yang lain. Menteri di JPM mengatakan penganut Syiah dilarang menyebarkan fahaman Syiah tetapi boleh beramal dengan fahaman Syiah?!!  Jelas tidak ada ketegasan kerajaan dalam menghalang dan  menyekat penularan doktrin Syiah dalam negara

pertubuhan syiah

Akibatnya kita dapati bilangan penganut Syiah semakin bertambah di negara ini. Malah mereka bergerak secara terang-terangan di seluruh negara khususnya di  Kedah. Apabila bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak menasihat penganut Syiah di Kedah supaya kembali ke jalan yang benar di dalam Mazhab Sunnah Wal Jamaah, kelompok Syiah di Kedah telah menyerang Menteri Bekas Kedah ini. Susulan itu, mereka telah berkempen dalam Pilihanraya Umum ke 13  baru-baru ini untuk menjatuhkan PAS di Kedah.

Dalam siasatan kerajaan baru-baru ini Julai 2013, di dapati bahawa kebanyakan penganut Syiah ini adalah dari kalangan orang UMNO dan terdapat sebilangan kecil ahli PAS.

Apa yang jelas, mereka yang menyertai kumpulan Syiah ini terbahagi kepada dua kelompok.

Kelompok pertama bermula dengan sokongan mereka terhadap pimpinan Iran, termasuk Ayatullah Khomeni menjatuhkan Shah Iran iaitu boneka Amerika pada tahun 1988 dan seterusnya kejayaan Ayatullah menghalau Amerika dari bumi Iran. Kelompok ini kagum dengan pendirian tegas ulamak Iran dan pimpinan Iran yang seterusnya hingga hari ini dalam berdepan dengan kuasa-kuasa barat.

Kekaguman mereka kemudian mendorong mereka bertambah rapat dengan orang-orang Iran, bergaul, berniaga, dan berpolitik dengan orang Iran yang semuanya adalah Syiah,  Akhirnya, sebahagian mereka mula menganuti fahaman Syiah secara senyap-senyap dan mengamal ritual Syiah secara sederhana, tanpa mengkafirkan sahabat dan tidak menerima Quran versi Fatimah.

Kelompok kedua ialah mereka yang tidak ada asas agama Islam yang kukuh. Mereka terpengaruh dengan pelbagai kelonggaran hukum dan peraturan dalam ibadah dan munakahat. Orang Syiah mengamalkan jamak solat walaupun  mereka tidak bermusafir. Mereka menjamakkan kesemua 5 waktu solat atau mana-mana solat waktu yang mereka mahu. Kelonggaran ini disukai oleh orang Islam yang tidak kuat pegangan asas agama.  Apabila mereka sudah mula beramal ibadah cara Syiah ini, maka pastinya mereka ‘terpaksa’ ikut bacaan-bacaan yang direkacipta oleh ulamak Syiah.

Pantau dakyah Syiah

mutaah syiahSatu lagi kelonggaran dalam fahaman Syiah yang disukai oleh kelompok kedua ini yang terpedaya dengan doktrin Syiah ialah amalan kahwin mut’ah atau kahwin kontrak sedangkan Nabi s.a.w. sudah melarang amalan kahwin muta’ah sebelum beliau wafat.

Di dalam amalan Syiah, lelaki dan perempuan boleh berkahwin secara kontrak untuk tempoh tertentu, dan kemudian perkahwinan itu tamat dan batal selepas tempoh tamat.  Tempoh kahwin kontrak ini tiada had. Ia boleh berlaku sejam, dua jam, sehari, seminggu, sebulan, setahun, dua tahun dan apa sahaja tempoh yang dipersetujui bersama.

Inilah amalan yang disukai oleh orang Sunni yang tidak ada asas agama atau tidak kuat pegangan asas agama mereka. Akhirnya mereka terjerumus dalam amalan kahwin muta’ah ini yang lebih banyak merugikan wanita dari sudut zuriat, kebajikan, keselamatan, harta, dan kesihatan wanita itu sendiri. Sesetengah pihak melihat amalan kahwin muta’ah ini seperti suatu bentuk “pelacuran halal yang dipersetujui bersama”.

ritual syiahBegitulah dua kelompok orang di Malaysia yang terpegun, kagum, dan mudah terpengaruh dengan fahaman dan amalan Syiah. Tidak mustahil satu hari nanti apabila mereka sudah menjiwai dan menghayati doktrin Syiah ini, mereka akan melakukan ritual menebus kesakitan dan kesengsaraan luka yang dihadapi oleh Syaidina Ali,  Hassan dan Hussin.

Orang Syiah melakukan ritual memukul diri hingga berdarah kononnya bagi menghayati kesakitan dan kesengsaraan Hussin bin Ali yang terkorban di Karbala dalam perang saudara sesama Muslim.

Ritual berdarah ini dilakukan pada tarih 10 Muharram setiap tahun oleh penganut Syiah di selurun dunia.

Di Iran, Pakistan, Iraq, Mesir, Syiria, ritual berdarah ini satu fenomena biasa yang dilakukan oleh orang lelaki Syiah!

syiah malaysia

Kemungkinan orang Syiah dalam kalangan  rakyat Malaysia akan melakukan ritual yang lebih ringan atau sederhana sahaja dengan memukul diri sendiri tanpa perlu berdarah. Kita belum lagi mendengar kisah rakyat Malaysia yang melakukan ritual berdarah pada Hari As Syura 10 Muharram di negara ini.

Orang-orang yang baru masuk Syiah diajar satu konsep pengakuan boleh menipu dan boleh tidak bercakap benar bagi melindungi diri mereka dari segala macam bahaya atau prejudis atau kebimbangan diskriminasi oleh orang bukan Syiah terhadap diri mereka. Konsep ini dikenali sebagai takiyyah.  Dalam ertikata lain,  orang Syiah boleh buat pengakuan bohong bahawa mereka bukan Syiah dan mereka tidak terima atau melakukan amalan Syiah untuk selamatkan diri mereka.

pas tidak perlu syiahDi dalam parti politik di Malaysia, hanya PAS sahaja yang menetapkan dalam Perlembagaan parti bahawa syarat menjadi ahli PAS ialah rakyat Malaysia berumur 18 tahun, dan mengikut mazhab Sunnah Wal Jamaah. Jika ada ahli PAS yang menganut Syiah, maka keahliannya akan tergugur dengan sendiri atau automatis hilang status keahlian mereka dari menjadi ahli PAS.  Jika mereka ingin menjadi ahli PAS semula, mereka boleh bertaubat dan kembali kepada Mazhab Sunnah Wal Jamaah dan memohon semula untuk menjadi ahli PAS.

Di dalam PAS terdapat sebilangan kecil ahli PAS yang hanya sokong pemimpin politik Iran dan sikap tegas pemimpin Iran terhadap kuasa Barat khususnya Amerika, tetapi mereka tidak anuti fahaman atau doktrin Syiah. Jika ada berlaku sebaliknya, mereka akan dipecat dari PAS. Sebelum ini PAS pernah memecat ahlinya yang menganut fahaman Syiah.

Apa yang menjadi masalah dan mengelirukan rakyat Malaysia  ialah kerajaan Kedah telah mengeluarkan saranan bagi menyekat penularan fahaman Syiah di Kedah, tetapi Mufti Perak membuat kenyataan bukan semua Syiah itu sesat. Jadi yang mana satu yang orang Islam di Malaysia nak ikut?  Sekali lagi ia menunjukkan tidak ada ketegasan oleh pemimpin kerajaan Barisan Nasional dalam hal ini. Nampaknya PAS lebih tegas dalam bab fahaman Syiah sehingga meletakkan syarat keahlian PAS mestilah dari mazhab Sunnah Wal Jamaah.

fatwa antisyiahkedah-um19jul2013

mufti perak

Mengapa BN UMNO berbolak balik hati mereka untuk menyekat fahaman Syiah di Malaysia? Apakah BN-UMNO lebih baik dari Syiah?  Apa beza Syiah dan UMNO?

Syiah hina sahabat nabi. Pemimpin UMNO hina janggut Nabi.

Syiah ada Rukun Iman yang lain daripada Rukun Iman yang enam dalam Mazhab Sunnah Wal Jamaag. UMNO tolak satu daripada Rukun Iman, iaitu UMNO menolak Percaya kpd Kitab-Kitab apabila UMNO tolak hudud, iaitu salah satu daripada isi kitab.

Syiah tidak tolak atau hina hudud. UMNO tolak dan hina hudud.

Syiah anjur pesta siksa rtubuh badan sendiri pada 10 Muharram bagi merasai kesakitan yang ditanggung oleh Syaidina Al dan Syaidina Hussini; UMNO anjur dan promosi K-Pop dan menari separuh bogel lucah di Hari Belia.

Adakah Syiah lebih teruk daripada UMNO atau UMNO lebih teruk daripada Syiah?

syiah umno

Bacalah coretan Dr Azman Ibrahim yang pernah belajar di Iraq, dan bergaul dengan orang Sunni dan Syiah di Iraq lebih dari 6 tahun. Tetapi beliau tidak terpengaruh dengan fahaman Syiah, amalan Syiah, dan doktrin Syiah yang merosakkan aqidah dan ibadah umat Islam.
syiah

Adakah Malaysia selamat apabila senjata api haram dan kes bunuh berlaku di sana sini?

Mengapa kes bunuh dengan menggunakan senjata api banyak  berlaku sejak awal 2013? Apa langkah yang diambil oleh KDN dan Polis Malaysia ?

Bagaimana senjata api boleh ada ditangan orang awam? Gengster? Mafia? Penjenayah? Mengapa KDN dan Polis tidak siasat dan bendung? Sila jawab.

Adakah senjata api ini diseludup? Mengapa dan bagaimana senjata api haram boleh masuk ke Malaysia? Apa Kastam dan Polis buat? Apakah ada Polis yang menyewakan pistol mereka? Atau Polis meminjamkan pistol mereka? Atau polis membekalkan pistol mereka kepada pembunuh upahan? Sila jawab.

Mengapa dan bagaimana pembunuh upahan semakin ramai di Malaysia ketika ini?

Adakah Malaysia negara paling selamat apabila pistol dan senapang berlegar semakin banyak dalam negara? Sila jawab.

Slide1

Kemungkinan Polis Terlibat Dalam Kes Tembak Sanjeevan..?

Hassan MusaKUALA LUMPUR: Semua tanda seolah-olah menunjukkan bahawa kes tembakan aktivis anti-jenayah R.Sri Sanjeevan mempunyai kaitan dengan pendedahannya baru-baru ini mengenai salah laku polis, kata bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
Bekas ketua polis, menerusi akaun Twitter @TSMusaHassan berkata beliau berharap polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk mengesan suspek memandangkan Sanjeevan telah menerima beberapa ancaman.
Beliau menambah: “(Akibat) pendedahannya mengenai penglibatan polis dengan aktiviti-aktiviti jenayah bersindiket dan aktiviti-aktiviti menyalahi undang-undang.”

Sanjeevan, yang mengetuai pemantau jenayah MyWatch telah ditembak oleh seorang pembonceng motosikal yang berhenti di sebelah kereta BMW beliau ketika beliau menurunkan tingkap kereta untuk merokok di simpang berhampiran Taman Awana Indah di Jempol, Negeri Sembilan kira-kira pukul 4.30 petang Sabtu, beberapa portal berita melaporkan.

Sanjeevan berjaya memandu melarikan diri walaupun cedera teruk, meninggalkan penyerang di belakang, tetapi berhenti kira-kira 300 meter dari tempat kejadian di mana rakannya yang berada di dalam kereta, Ramesh Balakrishnan, 35, mengambil alih kenderaan untuk membawa mangsa ke Hospital Jempol.
Sanjeevan kemudiannya dikejarkan ke Hospital Kuala Pilah untuk pembedahan. Beliau dikatakan berada dalam keadaan stabil.
Dalam pendedahan terbaru pada akaun Twitter beliau, Sanjeevan berkata: ” Polis @PDRMsia memberitahu beberapa rakan sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api & memberitahu mereka supaya melepaskan beberapa tembakan di rumah saya untuk menakut-nakutkan saya / keluarga” dia menulis di Twitternya @SanjeevanSS

This slideshow requires JavaScript.

Cara daging burger dan hotdog diproses untuk McD dan KFC?

Video di bawah menunjukkan cara proses burger dan hotdog untuk McD dan KFC di luar negara. Adakah daging burger dan hotdog untuk McD dan KFC diproses cara yang sama di Malaysia?

 

Panduan asas menyelenggara kereta, terutama untuk kaum wanita

oleh Mat Kacau, Facebook

Apa Yang Perlu Ditukar Masa Servis Kereta
Maklumat ni berguna untuk sume orang. Jadi gua post kat sini. Senang nak buat rujukan akan datang.

kereta (2)Apa yang perlu ditukar masa servis kereta.

1. Minyak hitam.
Minyak hitam yg bukan sintetik tu – setiap 5,000km atau 3 bulan whichever is earlier.
Kalu yg sintetik – mungkin 7,500km atau 10,000km.

2. filter – sama seperti minyak enjin.
Minyak mineral biasa – 5000km
Minyak Synthetic – 7500km hingga 10000 km
Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3. spark plug – 20,000 km ikut schedule maintenance book!
Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal…benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje…Harga sekitar Rm20-25 untuk 4 biji…

4. bateri kereta – 18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan…kalau kita selalu topup airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun…kalau selalu lupa topup dan selalu kering…6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya…tak payah top up air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu…so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai… BOSCH, CENTURY… tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Aku ada kawan dekat Puchong keje kat warehouse distribute battery ke kedai kedai spareparts…dia yang bagitahu ilmu kat aku camner nak kenal bateri baik dengan yang tak baik! Bateriyg baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik ( compare bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu kau kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..begitu la citernya!

5. timing belt – 60,000km untuk kereta proton wira,saga. WAJA bole tahan sampai90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la diapakai apa keretapun! Mekanik sengeh aje la, buat apa tolak rezeki!

6.clutch plat – clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman aku, aku hanya tukar bila ada simptom “clutch slipping” berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan,sebab tu mereka kata 100,000km…tukar clutch!

7.Fuel Filter – tukar aje la sekitar 40,000km sekali. Benda ni pun murah RM15-20je.

8.Air Filter atau Filter Udara – yang ni di tukar setiap 20,000km….tapipada mereka yang tukar kepada K&N type…benda ni tak payah tukar,tapi mampu dibersihkan.

9.ATF – Automatic Transmission Fluid. Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar…jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perluTransmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre.Ini membazir untuk kita…tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Cajsekitar RM200 ++. Kalau kau selalu tukar ATF, hanya tukar biasaaje….yang budget kurang dari RM100…ikut saiz kereta anda!

10.Gear Oil – untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakaiATF, sebaliknya pakai Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11.Brake Fluid dan Power Steering Fluid – Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km. Aku sendiri tak buat….sebab aku malas! Lagipun aku tahu sedikit sebanyak pasal mekanikal, bila ada kuar simptom, barulah aku tukar!he he…jangan ikut saya ya!

12.Radiator Coolant -sebotol RM8-RM15… selalunya warna hijau! 60,000km boleh la tukar sekali!!! Kalau air radiator korang warna clear aje…maknanya air paipbiasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13.Air-Cond Belt/ Alternator Belt – Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengantiming belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak.Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian “ribs”nya dah ada”crack-crack” yang halus…maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin aku ingatkan maintenance schedule yang ikut “km” atau masa”3bulan” “6 bulan” dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau omputih kata “preventive maintenance”

Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar…preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikaldimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran….

Contohnya- kalau kita buta-buta ikut apa yg disyorkan oleh pembuat alatganti. Contohnya “shock absorber”.. perlu diganti setiap 20,000km….! Tentu kita tidak mampu mengikutnya!

Okies..bye*********

Mengikut pengalaman aku yg dah lebih 10tahun membuat DIY service kereta:-

Minyak hitam mineral utk 5000km/3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000km/6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000km/ 1 tahun. Kalau boleh elakkan beli minyak hitam di kedai spare part sebab byk minyak cap ayam. Botol mungkin ada cap castrol, shell, petronas, eneos, etc,etc tp dlm mungkin minyak murah made in china. Dlm satu hari ada berapa ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel. Sesiapa sahaja boleh ambik botol-botol ini dan refil dan bubuh seal baru. Elok beli minyak di stesen minyak – confirmed genuine. Unless kalau betul2 yakin dgn kedai spare part yg kita beli tu.

Minyak gear manual ditukar setiap 40,000km utk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000km utk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus utk kereta lama – bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF – ditukar setiap 20,000km. Sama mcm di atas.

Flush? kalau dlm buku takde kata – maka tidak perlu. Air filter pun sama – 20,000km. Coolant – tukar tiap-tiap 20,000km. Nak tukar tiap-tiap 50,000km pun boleh dgn syarat guna air suling or RO water. Timing belt – ditukar setiap 80,000km. Tapi aku pernah stretch sampai 110,000km(wira 1.6xli) tanpa masalah sebab aku guna timing ori mitsubishi dan aku suka inspect timing belt. Merekah takde, gigi still elok – tak perlu tukar. Aircond belt, altrnator belt, power steering belt – tukar semasa tukar timing belt atau apabila nampak crack.

Water pump – ditukar apabila menukar timing belt utk kali ke-2. Let’s say kita tukar timing belt setiap 80,000km, maka apabila kita menukar timing belt utk kali kedua pada 160,000km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge. Spark plug – every 20,000km. Atau selagi plastik kat tgh tu masih putih dan tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak – engine dah agak uzur dan kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus i.e. minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket – tukar apabila minyak leaking kat area tu. Atau sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Org panggil nie top-overhaul.

Biasanya top overhaul tidak diperlukan dek kereta bawah 7 tahun atau 200,000km. Tp ada gak yg 7-80,000km/kurang 5 tahun dah kena top overhaulsebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugakskit. Brake pad – tukar bila haus atau bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake – pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yg lain.

Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yg di letak di dalam blok enjin…erm..takmo citer panjang2 lah. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000km ikut ketetapan pengeluar jepun. tetapi jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear and tear timingbelt yg dibuat dari adunan getah, plastik dan fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000km. Sy tak begitu pasti.

Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt padajarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sblm thn 1999. Masa aku keja di alfa romeo thn 96 dulu, ada juga pemilik yg kerek dan cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000km. Tak perlu tukar pada 30,000km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus dan enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service dan penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sbg ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda dan Toyota .Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya iaitu :-

Camry ACV30 – enjin 2AZ-FE 2000cc
Corolla Altis ZZE121 – enjin 1ZZ-FE 1600cc
Vios NZE10 – enjin 1NZ-FE 1500cc

Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih spt sedia kala.