Monthly Archives: August 2013

38 Kesalahan dalam solat

38 KESILAPAN UMUM DI SEKITAR SOLAT (DENGAN BERPANDUKAN TATACARA SOLAT RASULULLAH SAW)

526404_493073630747322_341598760_nDi depan mata saya, berbagai ragam kesalahan dilakukan oleh orang yang mengerjakan solat. Yang paling nyata, ramai di kalangan mereka solat tanpa menitik beratkan thuma’ninah. Langsung tidak ada ketenangan ketika mereka mengerjakan solat. Mereka solat nak cepat selesai. Mereka solat seperti melepaskan ‘beban’ yang terpaksa dipertanggung-jawabkan kepada mereka sebagai umat Islam. Waktu rukuk, rukuknya ala kadar sahaja. Waktu iktidal, belum pun benar-benar berdiri lurus, dah nak sujud. Waktu sujud, kepala terlalu menungging, dahi dan hidung tidak kena tempat sujud.

Saya tidak mempunyai kekuatan untuk menegur mereka. Siapalah saya kalaupun saya mahu menegur mereka! Sempurna sangatkah cara solat saya? Akan tetapi, sekiranya saya tidak menegur mereka, saya tetap menanggung dosa kerana membiarkan kesalahan yang mereka lakukan. Kita perlu meneliti semula, adakah solat kita bertepatan dengan cara solat yang diajarkan oleh Nabi kita Muhammad SAW. Ini kerana solat yang dilakukan tanpa berpandukan tatacara solat yang dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW, pastinya solat itu akan membawa kepada kecelakaan terhadap diri sendiri.

“Yang pertama sekali akan dihisab pada hari kiamat adalah solat. Jika solatnya sempurna, maka sempurnalah seluruh amalannya. Dan jika solatnya buruk, maka buruklah amalan-amalannya yang lain.”

BAB: KESILAPAN-KESILAPAN UMUM DI SEKITAR SOLAT
1. SOLAT TANPA ILMU
Orang yang mengerjakan solat tanpa ilmu tergolong dalam golongan orang yang tidak dapat dimaafkan kerana “kebodohan beragamanya”.

2. TIDAK MEMERHATIKAN KESEMPURNAAN WUDHUK
Ramai di kalangan kita tidak memerhatikan kesempurnaan wudhuk. Mereka berwudhuk ala kadarnya sahaja.

3. LARANGAN ISBAL – KAIN ATAU SELUAR YANG LABUH MENUTUPI MATA KAKI
Ramai di kalangan muslimin langsung tidak ambil berat, malah ada yang langsung tidak tahu menahu tentang larangan isbal. Mereka solat dengan kain atau seluar labuh menutup mata kaki.

4 . MELAFAZKAN NIAT
Sudah menjadi budaya dalam masyarakat kita, melafazkan niat sebelum memulakan solat.
Tidak ada nas sama sekali yang menunjukkan Rasulullah SAW melafazkan niat ketika memulakan solat. Niat tidak dilafazkan.

5. CARA ANGKAT TANGAN – TAKBIRATUL IHRAM
“Rasulullah SAW biasa mengangkat kedua tangannya setentang bahu jika hendak memulai solat, setiap kali bertakbir untuk rukuk dan setiap kali bangkit dari rukuknya” @ mengangkat kedua tangannya setentang telinga berdasarkan hadis…

6. KEDUDUKAN TANGAN DI PERUT ATAU DI DADA?
Sunnah Rasulullah SAW ialah meletakkan posisi tangan di dada.

7. MATA TIDAK KONSENTRASI KE TEMPAT SUJUD
Ketika sedang solat, janganlah mata kita berkeliaran ke sana sini. Ketika mengerjakan solat, Rasulullah SAW menundukkan kepalanya dan hanya mengarahkan pandangannya ke tempat sujud. Sebaik-baiknya, hendaklah dilapik dengan kain putih di tempat sujud.

8. MEMBACA FATIHAH DENGAN CEPAT!
Ramai di kalangan kita membaca surah Fatihah dan surah-surah lainnya dengan cepat. Seolah-olah ada pertandingan ‘siapa cepat dia menang’! Hal ini langsung bukan dari petunjuk dan ajaran Rasulullah SAW.

9. MAKMUM SIBUK BACA FATIHAH DI BELAKANG IMAM
Ketika imam membaca surah lain sesudah surah Al Fatihah (ketika sembahyang berjemaah) makmum pula sibuk membaca surah fatihah. Ini dapat kita perhatikan ketika sembahyang berjemaah subuh, maghrib dan ‘isyak.

10. TIDAK MENGERASKAN BACAAN ‘AMIIN’
“Bila Rasulullah SAW selesai membaca Al-Fatihah (dalam sembahyang), beliau mengucapkan amiin dengan suara keras dan panjang.”

images

11. TIDAK MELAKUKAN THUMA’NINAH DENGAN SEMPURNA
Sabda Rasulullah SAW: “Seburuk-buruk pencuri adalah orang yang mencuri (dalam) solatnya.” Para sahabat bertanya: “Ya Rasulullah, bagaimana mungkin ia mencuri (dalam) solatnya? Rasulullah SAW menjawab: “Yaitu mereka yang tidak menyempurnakan rukuk dan sujud.”

12. HIDUNG DAN DAHI TIDAK MENYENTUH TEMPAT SUJUD
Rasulullah SAW bersabda: “Kami diperintahkan untuk sujud dengan tujuh anggota; kening (dan beliau mengisyaratkan dengan tangannya sampai ke hidungnya), dua tangan, dua lutut dan dua telapak kaki.”552261_372882442734554_216898451666288_1155583_219610618_n

13. KEDUDUKAN SIKU DAN KAKI KETIKA SUJUD
Ada juga orang yang solat, merapatkan siku ke lantai. Sepatutnya waktu sujud, tapak tangan hendaklah menekan ke lantai bersetentangan dengan bahu atau boleh juga bersetentangan dengan kedua anak telinga dan sikunya hendaklah diangkat. Dari Anas bin Malik, dari Rasulullah SAW bersabda:”…………… dan jangan kamu menghamparkan kedua lenganmu (tangan) seperti anjing menghamparkan kakinya (sebagaimana anjing menghamparkan kaki depannya). ”

14. TIDAK AMBIL KESEMPATAN BERDO’A KETIKA SUJUD
Rasulullah SAW bersabda. “Jarak yang paling dekat antara seorang hamba dengan Tuhannya adalah ketika sujud, maka perbanyaklah do’a (ketika itu)”. Maka dengan itu hendaklah kita memperlamakan sujud sambil berdoa kepada Allah Ta’ala.

pic10459

15. TIDAK MENEGAKKAN KAKI KANAN KETIKA DUDUK ANTARA DUA SUJUD DAN TAHYAT
Cara duduk antara dua sujud, duduk iftirasy (duduk dengan meletakkan punggung pada kaki kiri dan kaki kanan ditegakkan). Waktu duduk antara dua sujud ini, telapak kaki kanan ditegakkan dan jarinya diarahkan ke Kiblat.

 

solat-duduk-antara-sujud-dcyberinfo.blogspot.com

16. MENYINGSING LENGAN BAJU DAN MENYELAK RAMBUT
Larangan menyelak atau menyingsing lengan baju dan menyelak rambut (ketika sujud) agar tidak terjurai bukan sahaja ketika solat tetapi sebelum solat lalu ia melaksanakan solat. Dan menurut jumhur ulama’ ia termasuk dalam larangan dan dikuatkan oleh hadis Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa orang yang solat tidak boleh menyelak rambutnya ketika sujud.

17. CARA BANGUN MENUJU KE RAKA’AT KEDUA DAN KEEMPAT
Dari Malik bin Huwairits Radhiyallahu ‘anhu bahwasanya dia melihat Rasulullah SAW solat, “maka bila pada raka’at yang ganjil tidaklah beliau terus bangkit, beliau duduk terlebih dulu dengan lurus (sebelum bangkit ke raka’at seterusnya).”Kemudian Rasulullah SAW bertompang (dengan tangannya) pada lantai ketika bangkit ke raka’at kedua.

18. DUDUK TAHYAT PERTAMA DENGAN TAHYAT AKHIR TIADA BEZANYA
Waktu tahyat awal duduknya iftirasy (duduk di atas telapak kaki kiri) sedangkan pada tahyat akhir duduknya tawaruk (duduk dengan kaki kiri dihamparkan ke samping kanan dan duduk di atas lantai, pada masing-masing posisi kaki kanan ditegakkan.

47996_568999783141033_1797269640_n

19. BERDO’A SESUDAH BACAAN TAHYAT AKHIR
Ramai di kalangan kita, apabila selesai membaca tahiyyat akhir, terus beri salam. Memang tidak salah. Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu: berkata Rasulullah SAW: “Apabila kamu telah selesai tahyat akhir maka hendaklah berdo’a berlindung kepada Allah dari empat perkara: Ertinya: “Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari siksa neraka jahannam, siksa kubur, fitnah kehidupan dan kematian serta fitnahnya Al-Masiihid Dajjaal.”

20. MENYAPU MUKA SESUDAH SALAM
Ada orang kata, sesudah salam, disunatkan menyapu muka. Saya tercari-cari hadis yang menyatakan sunnah menyapu muka. Malah yang saya temui adalah seperti berikut: Ath-Thabarani meriwayatkan dari Anas Radhiyallahu ‘anhu katanya: “Rasulullah SAW apabila selesai solatnya, baginda menyapu dahinya dengan telapak tangan kanannya” Hadis ini sangat dha’if.

21. MAKMUM BERALIH RUKUN SERENTAK DENGAN IMAM
Hal ini cukup lumrah. Imam takbir…..bergerak ke rukun rukuk. Makmum juga ikut takbir dan bergerak ke rukun rukuk. Kalau imamnya bergerak lambat, kadangkala kita perhatikan makmum dulu yang rukuk sebelum imam. Dari Al Barra’ Radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata: “Setelah Rasulullah SAW mengucapkan, kami tetap tegak berdiri hingga kami melihat Rasulullah SAW meletakkan benar-benar dahi baginda di tempat sujud, barulah kami bergerak sujud.”

22. MELINTAS DI HADAPAN ORANG YANG SEDANG SOLAT
Ramai di kalangan kita berasa tidak bersalah apabila melintas di hadapan orang yang sedang solat. Padahal Rasulullah SAW menegaskan: “Kalaulah orang yang lalu di hadapan orang yang sedang solat tahu apa dosanya, pasti dia akan memilih (untuk tetap diam) selama 40……. daripada harus melintas di hadapannya.

23. MAKMUM TIDAK MEMENTINGKAN SAF PERTAMA
Rasulullah SAW: “Kalaulah orang-orang tahu keutamaan yang ada dalam azan (maksudnya memenuhi seruan azan dengan berjema’ah di masjid) dan berada di saf pertama, kemudian mereka tidak mendapatkannya, kecuali dengan cara mengundi, pasti mereka akan mengadakan undian.”).

24. SAF TIDAK LURUS DAN TIDAK RAPAT: MAKMUM TAK KISAH
Adalah menjadi tanggungjawab Imam memerhatikan betul-betul samada saf sudah benar-benar lurus dan rapat. Sebahagian sahabat berkata, “Adalah Nabi SAW apabila telah berdiri di tempatnya untuk solat, tidaklah terus beliau bertakbir, sebelum beliau melihat ke kanan dan ke kiri menyuruh makmum merapatkan bahu mereka seraya bersabda: janganlah kamu maju mundur (tidak lurus), yang menyebabkan maju mundurnya jiwa-jiwa kamu”

25. MEREMEHKAN SOLAT FARDHU BERJEMAAH DI MASJID
Ada sebuah hadis yang mengatakan bahawa sesiapa yang tinggal berdekatan dengan masjid atau surau, yang apabila dikumandangkan azan untuk solat berjemaah, tetapi dia lebih suka solat sendirian di rumah, maka hukum solatnya itu dianggap tidak sah. Sebahagian ulama’ mentafsirkan “tidak sah” ini sebagai “tidak sempurna”.

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, sabda Rasulullah SAW, “Tidak sah solat bagi tetangga masjid kecuali di masjid.” (Hadis riwayat Imam Daruquthni dan Hakim) Dari Ibnu Abas Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa mendengar azan, sedang tidak ada uzur yang menghalanginya mengikuti solat berjema’ah, maka tidak sah sembahyang yang dilakukan sendirian.” Mereka (para sahabat) bertanya: “Apa itu uzur?” Rasulullah SAW menjawab: “Rasa takut (tidak aman) atau sakit.” (Hadis riwayat Imam Abu Dawud)

26. TIDAK MENGGERAKKAN BIBIR/MULUT
Ada orang yang tidak menggerakkan bibir atau mulut ketika solat. Baik solat fardhu ataupun solat sunat. Mereka baca dalam hati. Perbuatan ini membatalkan solatnya. Para imam dari keempat-empat mazhab berpendapat bahawa menggerakkan bibir atau mulut dengan bacaan itu hukumnya wajib.

27. SOLAT DENGAN HANYA MEMAKAI KAIN PELIKAT TANPA MEMAKAI BAJU.
Dari hukum feqah, ia memang sah. Rasulullah SAW menegur orang solat yang tidak menutupi bahunya. Bertemu sesama manusiapun, kita tidak sanggup kalau tidak berbaju, apalagi mengadap Allah Ta’ala.

28. BACAAN IMAM TIDAK BETUL
Rasulullah SAW bersabda: “Biarkanlah imam memimpin kalian solat. Jika mereka (yakni imam) berlaku benar, maka pahalanya bagi mereka dan bagi kalian (para makmum). Jika imam salah, maka pahala tetap bagi kalian dan dosa bagi mereka (yakni imam).”

29. IMAM SOLAT EKSPRES!
Imam Ahmad mengingatkan para imam: Suruhlah setiap yang menjadi imam, agar ia berhati-hati sekali dengan solat agar ia mengerjakan solatnya itu dengan baik dan sempurna, agar para makmumnya menjadi baik pula solatnya.

30. SOLAT BERJEMAAH DUA ORANG: IMAM DI DEPAN!
Bila solat berjemaah dua orang iaitu imam dengan makmum, posisi makmum pada kebiasaannya kita lihat makmum berdiri di sebelah kanan imam dan posisinya agak ke belakang sedikit dari imam. Keadaan ini ternyata salah dan bertentangan dengan apa yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW. Apabila imam solat berjemaah hanya dengan seorang makmum, maka dia (makmum) disunnahkan berdiri di sebelah kanan imam (sejajar atau sebaris dengannya).

31. RAGU-RAGU TENTANG KEBERSIHAN
Adapun mengenai kedudukan solat seseorang yang ragu atau syak tentang kebersihan, sekalipun ragu atau syak tentang najis, maka keraguan atau syak itu tidak menjejaskan hukum yang boleh menyebabkan solatnya tidak sah, kerana berdasarkan kaedah fiqh bahawa: “Sesuatu yang sudah diyakini tidak dihilangkan oleh sebab adanya keraguan.”

32. TIDAK FAHAM MAKNA BACAAN
Ramai di kalangan kita yang solat tetapi tidak memahami makna bacaannya, baik dari mula angkat takbir sehinggalah ke akhir solatnya iaitu salam. Bayangkan seumur hidup solat, tidak satupun makna bacaan yang difahaminya. Inilah kebodohan yang nyata dan tidak boleh dimaafkan dalam beragama. Apabila kita memahami makna setiap bacaan dalam solat, lama-kelamaan kita akan dapat merasai betapa manisnya ibadah solat. Marilah kita mengadakan sedikit ‘kerja rumah’ dengan mempelajari makna-makna bacaan solat yang kita kerjakan setiap hari. Sabda Rasulullah SAW: “Tiada diperoleh seorang hamba dari solatnya kecuali apa ada dalam fikirannya pada saat melaksanakan solat

33. TIDAK KHUSYUK KETIKA SOLAT
Sabda Rasulullah SAW: “Yang pertama-tama diangkat dari umat ini ialah khusyuk sehingga tidak terlihat seorangpun yang khusyuk”. (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Thabrani) Dalam hal ini Rasulullah SAW bersabda; “Adakalanya orang-orang solat, namun tidak diterima darinya setengahnya atau sepertiganya atau seperlimanya atau seperenamnya atau sepersepuluhnya. Sesungguhnya solat yang diperhitungkan bagi seseorang hanyalah sekadar yang dikerjakannya dengan sedar.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Ramai orang yang sedang mengerjakan solat tapi sambil memikirkan program
keduniaan. Fikiran mereka melayang dan menerawang kepada urusan dunia. Mereka
membuat rencana ke sana atau ke sini sesudah solat nanti. Itu dikerjakan di tengah-tengah
melaksanakan solat. Sebahagian ulama memaksudkan: Itulah di antara yang disebut mabuk.

34 . MENYAMBUNGKAN SOLAT FARDHU DENGAN SOLAT SUNAT
Seringkali kita melihat ada orang sesudah solat fardhu, lantas bangun dan mengerjakan solat sunat tanpa berzikir terlebih dahulu. Ini banyak sekali berlaku sesudah solat Jumaat. Sesudah mengerjakan solat fardhu, hendaklah kita sebaik-baiknya berzikir terlebih dahulu (sebahagian ulama’ berpendapat ‘memutuskannya dengan berbicara’ ditafsirkan dengan Walau bagaimanapun, solat sunat paling afdhal dan digalakkan dilakukan di rumah.

35. MENANGGUHKAN SOLAT QADHA YANG TERTINGGAL
Dari Anas bin Malik Radhiyallahu ‘Anhu, dia berkata. Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa lupa solat, hendaklah dia mengerjakannya ketika mengingatnya, tiada denda baginya kecuali yang demikian itu”. Lalu Rasulullah SAW membaca firman Allah. ‘Dan, dirikanlah solat untuk mengingatiKu”. (Hadis riwayat Bukhari).

KESIMPULAN HADIS INI DAN HUKUM-HUKUMNYA
[1] Kewajipan qadha sembahyang bagi orang yang lupa dan tertidur, yang dilaksanakan ketika mengingatnya.
[2] Kewajipan segera melaksanakannya, kerana penundaannya setelah mengingatkannya sama dengan meremehkannya.
[3] Tidak ada dosa bagi orang yang menunda solat bagi orang yang mempunyai alasan, seperti lupa dan tertidur, selagi dia tidak mengabaikannya.

36. TIDAK BERJEMAAH DI TEMPAT AWAM
Hal ini sering berlaku di mana ramai di kalangan kita tidak solat berjemaah di surau atau musolla ketika musafir, atau di shopping-shopping kompleks. Bukankah solat berjemaah itu 27 kali lipat pahalanya daripada solat bersendirian? Siapa yang bagus dan baik bacaan Al-Qur’annya, majulah ke depan untuk menjadi imam. Jangan sampai orang yang buruk bacaan Al-Qur’annya yang maju ke depan dan bertindak menjadi imam!.

37. BERWIRID ALA KADAR SESUDAH SOLAT
Ramai di kalangan kita tidak suka berwirid setelah selesai mengerjakan solat fardhu atau kalaupun berwirid, mereka mengerjakannya secara ala kadarnya sahaja. Di dalam hadis Muslim yang diriwayatkan daripada Thauban, Rasulullah SAW apabila selesai daripada solatnya selalu beristighfar. Sabda Rasulullah SAW: “Mana-mana hamba Allah yang mengerjakan solat fardhu, lantas dia beristighfar sepuluh kali, tiadalah bangun dia daripada tempat duduknya sehingga Allah mengampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan dan sebesar bukit Tahamah sekalipun.”

“Barangsiapa setiap selesai solat membaca Tasbih سُبْحَانَ الُ 33 kali, membaca tahmid الحمدُ لُلُُ 33 kali, takbir الُ أَكبرُ 33 kali hingga jumlahnya 99, lalu mencukupkan dengan bacaan: Maka diampunilah dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan sekalipun (Hadis riwayat Imam Ahmad) Dari Abi Umamah,Nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa membaca ayat kursi di belakang setiap solat maktubah/fardu/wajib, nescaya tidak ada yang menghalanginya dari masuk syurga kecuali kalau dia tidak mati.” (Hadis riwayat Imam An-Nasa’i dan lain-lain. –
sahih)

38. MENGERASKAN ZIKIR SESUDAH SOLAT BERJEMAAH
Mengeraskan zikir secara jemaah sesudah solat sudah menjadi satu budaya di kalangan kita. Banyak riwayat menunjukkan Rasulullah SAW ada berzikir dan berdoa’ selepas solat tetapi ia TIDAK dilakukan dengan cara beramai-ramai (berjemaah) secara berkekalan dan ianya dilakukan mengikut adab yang betul.

BAB: PENUTUP:
Demikianlah sedikit sebanyak kesilapan-kesilapan yang berlaku ketika kita mengerjakan solat, sama ada kita sedari atau tidak, telah menyebabkan solat kita ‘cacat’ dan tidak sempurna. Malah lebih ‘menakutkan’ lagi, ia buat solat kita jadi tidak sah atau terbatal garagara kebodohan kita tidak mahu mendalami ilmu solat yang sebenarnya.

Ditulis & disusun Oleh:
Ruslan Mamat

Teks penuh setebal 61 mukasurat boleh di download dari
www.E-KEDAI.com.my/info/38kesilapanumumdisekitarsolat.pdf

9891_10151675407187157_1749678622_n

Kamal At Tartuk, buku sejarah Malaysia kata Bapa Moden Turki, tapi sebenarnya penjahanam Islam di Turki

MUSTAFA KAMAL ATATURK : M A T I N Y A . D A L A M . H I N A ! ! ! ✻

1157422_10201343164253591_312724509_nUntuk tatapan dan peringatan kepada pemimpin yang sombong dengan hukum – hukum Allah. Adakah sahabat semua mengenali MUSTAFA KAMAL ATATURK?? Benar.. Masakan kita tidak mengenalinya sedangkan dialah orang yang bertanggungjawab meruntuhkan Daulah Khilafah yang kita banggakan sejak sekian lama.

Tanggal 3 Mac 1924 merupakan titik hitam di dalam sejarah umat Islam yang tidak harus dilupakan oleh kaum Muslimin. Pada tarikh inilah umat Islam secara rasmi telah kehilangan perisai dan tonggak tempat mereka berlindung – Khilafah Islamiyyah. Kejadian ini meninggakan luka yang amat dalam pada diri umat Islam..

Khalifah yang terakhir, Sultan Abdul Majid telah diusir meninggalkan pusat pentadbiran Daulah Khilafah di Turki pada subuh hari tersebut hasil daripada persidangan Majlis Nasional yang diketuai oleh La’natullah Mustafa Kamal melalui konspirasi jahat kafir Barat.

Semuanya telah berlalu dan kehidupan umat Islam kini lemah tanpa ada pembela gara-gara si Kamal Ataturk keparat ini.. Disini ingin saya kongsikan peristiwa yang berlaku apabila kematian semakin menghampiri si keparat pembelot agama Allah ini… Moga Allah melaknat beliau..

ataturk-posteriKamal Ataturk diberi gelaran al-Ghazi (orang yang memerangi). Perkataan Ataturk bermakna bapa orang Turki. Artaturk ialah orang yang bertanggungjawab meruntuhkan Kerajaan Islam Turki pada tahun 1343H (1924M). Beliau dilahirkan pada tahun 1299H (1880M) di bandar salonika, Greek yang ketika itu merupakan jajahan takluk Kerajaan Uthmaniyyah. Bapanya bernama Ali Reda Afandi, berkerja sebagai pengawal di jabatan Kastam. Ada yang mengatakan beliau ialah bapa tiri Ataturk dan bukan bapa kandungnya. Ada juga yang mengatakan Ataturk oleh Guru matematiknya yang bernama Mustafa. Mustafa bertugas di sekolah Ataturk iaitu sebuah sekolah menengah tentera dan pada ketika itulah beliau tertarik dengan kebolehan Ataturk dalam bidang matematik lalu mencadangkan nama Mustafa Kamal.

Ketika Mustafa Kamal mencapai usia 12 tahun, beliau memasuki Sekolah Tentera Salonika. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Akademi Tentera Monasitar pada tahun 1302H (1885M). Pada tahun 1322H (1905M), beliau memasuki kolej tentera di Istanbul dan menamatkan latihan ketenteraannya pada tahun 1325H. (1907M). Kemudiannya, belaiu telah ditugaskan di Kem Tentera Batalion ketiga di Salonika.

kemal-ataturk-117753eAtaturk hidup tanpa isteri dan anak-anak. Isterinya bernama Latifah Hanim hanya mampu tinggal bersamanya selama setahun sahaja kerana tidak tahan dengan kefasikan Ataturk. Kediamannya dipenuhi dengan segala macam kemungkaran daripada arak sehinggalah wanita.

Sewaktu Mustapha Kamal Attaturk menjadi perdana menteri Turki, dia telah membuat undang-undang yang amat bercanggah dengan ajaran agama Islam, antaranya ialah :

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.

2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).

3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.

4. Beliau pernah menegaskan bahawa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden.”

5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.

6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.

7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.

8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.

9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.

11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.

12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.

17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.

18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan di mana tuhan > tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.

Sekular adalah memisahkan agama dengan semua kehidupan..!!

ϟ Kematian Kamal Atartuk Yang Menyeksakan! ϟ

ataturk_kemalDi saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia. Antaranya ialah :

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.

2. Sakit jantung.

3. Penyakit darah tinggi.

4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.

mustafa-kemal-ataturkMaha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang! Pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.

Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya. Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya).

Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke dalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar) selama 15 tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya.

Habis ikhtiar, mayatnya diletakkan dalam keranda timah dan dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan.Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!

Maha suci Allah.. Itulah azab yang diterima oleh seorang yang menentang Agama Allah secara terang-terngan.. Belum lagi azab yang ditanggung di akhirat kelak yang kekal abadi.. Dan itulah yang selayaknya diterima oleh si murtad Mustafa Kamal Ataturk LAKNATULLAH!!

Saspek-Saspek Kes Samun Kenderaan Langgar Belakang

langgar belakangSejak awal tahun 2013 sehingga kini sebanyak 49 kes dilaporkan mengenai samun kenderaan dengan langgar belakang di kontinjen Kuala Lumpur. Pecahan adalah seperti berikut: Daerah Brickfields sebanyak 25 kes, Daerah Cheras 16 kes dan di Daerah Sentul sebanyak 8 kes. Daripada 49 kes yang dilaporkan sebanyak 37 kes melibatkan saspek-saspek berbangsa India.

Modus Operandi jenayah samun ini @ kumpulan ini adalah dengan cara melanggar kereta mangsa dari belakang. Ini menyebabkan mangsa berhenti untuk melihat kesan kerosakan kereta. Apabila mangsa turun daripada kereta kumpulan ini akan menyamun kenderaan tersebut dengan merampas kunci daripada mangsa dan melarikan kenderaan mangsa. Untuk menakutkan mangsa saspek-saspek ini menggunakan pisau, parang atau batang besi. Kebiasaannya kumpulan ini bergerak diantara 2 ke 4 saspek dalam sesebuah kereta sebelum melakukan jenayah samun ini mengikut modus operandi yang dinyatakan. Kumpulan ini mensasarkan kenderaan mewah yang berharga RM 100,000.00 keatas. Waktu sasaran kumpulan ini untuk mangsa adalah disebelah malam hingga awal pagi.

Hasil pengumpulan maklumat risikan, pihak kami telah mengenalpasti beberapa individu yang dipercayai terlibat dalam kegiatan jenayah samun ini. Mereka ini berbangsa India berumur diantara 21 hingga 26 tahun. Kesemua saspek-saspek ini pernah ditangkap sebelum ini dan kini dalam keadaan bebas.

Sehubungan itu pihak polis Kuala Lumpur menghendaki 7 lelaki India untuk tampil kehadapan membantu siasatan dan pohon orang ramai yang mempunyai maklumat untuk berhubung dengan bilik gerakan Bahagian D4, Jabatan Siasatan Jenayah, IPK Kuala Lumpur ditalian 016-6181556.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.542353365819210.1073742153.138833462837871&type=1

Universiti Pertahanan Nasional Malaysia: ke mana arah haluannya?

logo upnmUPNM satu universiti yang seharusnya melahirkan tentera yang tahan lasak, berani, terlatih dan intelektual. Itulah harapan rakyat dan anggapan kebanyakan orang apabila melihat UPNM.

Tapi malang UPNM dalam dilema antara memenuhi kehendak Jabatan Pendidikan Tinggi menjadikan ia sebuah universiti awam yang memenuhi semua keperluan birokrasi awam seperti

  • pelajarnya memenuhi kelayakan akademik SPM, STPM dan boleh terdiri daripada orang awam, tidak ada pra-syarat sebagai kadet askar
  • pensyarahnya mesti mempunyai kelayakan yang ditetapkan oleh JPT  iaitu bilangan pemegang ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah; pegawai tentera yang berkhidmat sebagai pensyarah yang tidak cukup syarat ini boleh diberhentikan
  • skala gaji pensyarah dan promosi jawatan sama seperti skala JPT
  • kurikulumnya mengikut peraturan JPT tetapi pelajar yang memilih karier tentera akan ikuti sukatan pelajaran tambahan

atau memenuhi keperluan sebuah universiti yang boleh melahirkan tentera yang tahan lasak, berani, terlatih dan intelektual seperti:

  • pelajarnya memenuhi kelayakan akademik SPM, STPM dan/atau pernah menjadi kedet polis atau askar di sekolah atau pernah mengikuti latihan persekolah tentera seperti RMC atau pernah mengikuti latihan tentera  di kem tentera dan akan ikuti kursus asasi jika tidak memenuhi kelayakan SPM atau STPM
  • pensyarahnya terdiri dari bekas pegawai tinggi tentera serta memenuhi syarat persamarataan akademik berdasarkan kepada pengalaman  dan perkhidmatan dalam tentera selain daripada pensyarah yang memegang ijazah sarjana dan doktor falsafah
  • skala gaji pensyarah dan promosi jawatan sama seperti skala JPT dengan pengubahsuaian bagi pensyarah yang terdiri daripada pegawai tinggi tentera yang telah memenuhi syarat persamarataan akademik
  • kurikulumnya memenuhi piawai khas sebagai sebuah universiti tentera dan bukan universiti awam semata-mata.

n158_g1


Akibat dilema inilah UPNM melalui proses ketidaktentuan. Pemilihan Naib Canselor dan lantikan pensyarah serta peraturan JPA dan JPT telah menambah komplikasi dalam pengurusan UPNM. Kerajaan seharusnya meletakkan kepentingan UPNM setaraf atau sebaik mungkin tahapnya dengan pusat latihan akademik tentera (military academy)  di luar negara .

UPNM harus mengambilkira kemasukan pelajar khususnya dari

  • Officers Cadet School in Port Dickson (OCS)
  • Malaysian Armed Forces Staff College (Maktab Turus Angkatan Tentera)
  • Armed Forces Health Training Institute (Institut Latihan Kesihatan Angkatan Tentera)
  • Malaysian Peacekeeping Training Centre (Pusat Latihan Pengaman Malaysia)
  • Reserve Officer Training Units (Pasukan Latihan Pegawai Simpanan or PALAPES) or ROTU

kerana kesinambungan latihan pemantapan mental, fizikal, emosi, spiritual, daya juang, daya tahan, di peringkat pengajian tinggi akan dapat dijalankan dengan lebih baik berbanding dengan pelajar awam yang tidak ada “roh dan jiwa” tentera, malah pelajar awam ini boleh pilih untuk tidak menjadi tentera selepas tamat pengajian di UPNM.


Kerana kecelaruan falsafah, visi, dan misi UPNM dari awal lagi serta kekalutan JPA dan JPT dalam membantu mencorakkan universiti beracuan tentera Malaysia yang berintegriti inilah akhirnya berlaku beberapa perkara yang menghina institusi tentera, pengorbanan tentera, maruah dan harga diri tentera berpangkat tinggi dan bakal tentera Malaysia yang tidak ada kepastian kelasakan dan keberanian mereka untuk mempertahankan negara.

1. Lihat kekalutan dalam video ini:  

Pemangku TNC UPNM bertikam lidah dengan pegawai tinggi tentera yang merupakan ahli akademik UPNM

2.  Kritikan dan tandatanya mengapa TNC UPNM boleh dilantik dari orang awam dan mengapa ramai pegawai tinggi tentera yang merupakan ahli akademik UPNM dipecat beramai-ramai?

WarkahDaily — Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) merasa terkejut dengan perlantikan Professor Dr Rugayah Mohamed sebagai Timbalan Naib Canselor (TNC) Akademik dan Pengantarabangsaan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Menurut Naib Ketua DPPM, Dr Raja Ahmad Al-Hiss, Dr Rugayah pernah menyandang TNC (Penyelidikan dan Innovasi) di Universiti Teknologi Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), namun perkhidmatannya terpaksa ditamatkan pada awal Februari 2012 yang lalu.

Menurut sumber, Dr Rugayah dikatakan telah mengheret pentadbiran UTHM ke mahkamah dan perbicaraan akan dibaca pada 29 Mac ini, kata Raja Ahmad dalam satu kenyataan yang diemailkan kepada WarkahDaily (WD), hari ini.

“Kes ini dijangka akan dibicarakan selama lima (5) hari mulai 29 Mac 2012 hingga 3 April 2012 dengan seramai 13 orang staf di subpeana termasuk Mantan Naib Canselor UTHM Dato’ Professor Ismail Bakar,” beritahu Raja Ahmad(gambar).

Kenapa dilantik orang yang dah dipecat

Menurut Raja Ahmad lagi, persoalan yang timbul bagaimana seorang yang telah ditamatkan perkhidmatan boleh dilantik semula sebagai TNC di tempat lain. Padahal beliau telah mengaibkan bekas majikannya dengan tindakan saman dan ianya bakal dibicarakan.

“Bagaimana seorang yang telah ditamatkan perkhidmatan sebagai TNC disalah sebuah IPTA lain dan telah mengaibkan institusi terdahulu berkenaan dengan tindakan saman mahkamah telah dilantik pula ke sebuah institusi lain.

“Dalam keadaan pula kes tersebut akan dibicarakan dan belum dapat ditentukan saman tersebut fitnah atau sebaliknya diangkat pula sebagai TNC sebuah IPTA lain sedang IPTA tersebut mempunyai ramai bilangan Professor yang lebih layak dan mempunyai integriti yang tinggi,” jelas Raja Ahmad lagi.

Sedangkan Menteri Pengajian Tinggi pernah berjanji, setiap lantikan Naib-Naib Canselor dan TNC perlu melalui proses Jawatankuasa Pemilih (Search Committee) yang ketat. Tapi, bagaimana Dr Rogayah boleh dilantik semula.

“Tidak adakah calon-calon yang bersih dan mempunyai kredebiliti yang lebih tinggi layak untuk memikul tanggungjawab tersebut,” soal Raja Ahmad.

–WARKAHDAILY http://warkahdaily.blogspot.com/2012/02/pelik-dr-rugayah-pernah-dipecat-sebagai_17.html

3. Pelbagai pertanyaan lagi berbangkit:

Guridam Mat Gerek yang bertajuk “Dilema UPNM” http://bm.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=15167&Itemid=59

“PAS persoal Rugayah dilantik TNC UPNM” pada 18 Februari 2012) http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/8186-pas-persoal-rugayah-dilantik-tnc-upnm

4. Adalah suatu yang pelik apabila seorang pensyarah biasa atau inidividu di UPNM terpaksa menjawab pelbagai pertanyaan dan kritikan mengenai UPNM dan bukannya Menteri, JPT atau JPA atau NC atau TNC atau pejabat PRO UPNM. Apakah Prof. Prof. Dr Teh Yik Koon ada autoriti yang sah mewakili UPNM atau pandangan peribadi beliau sahaja? http://www.negarakita.com/Post-836249-Penjelasan+pensyarah+UPNM

Dengan hormatnya saya ingin merujuk kepada artikel yang diterbit dalam Harakah pada 3 July 2013 yang bertajuk “UPNM: Kenapa panglima tidak lagi jadi panglima?”(http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/20486-upnm-kenapa-panglima-tidak-lagi-jadi-panglima) dan juga YouTube dalam website tuan yang bertajuk “PAS persoal kenapa Tan Sri Zainal diturunkan pangkat?” pada 2 Julai 2013 (http://www.youtube.com/watch?v=B-f49ZtykF8&feature=youtu.be).Untuk maklumat para pembaca, saya telah menulis kepada Ketua Pengarang Harakah, En Zulkufli Sulong, untuk menarik balik artikel dan video tersebut selepas saya emel YB Dato’ Mahfuz Omar untuk berbuat demikian tetapi tidak ada maklumbalas dari beliau. En Zulkifli tidak menarik balik artikel dan video tersebut dan telah meminta untuk menerbit apa yang saya emel kepada beliau. Memandangkan kedua-dua video dan artikel tersebut penuh dengan fitnah terhadap Jeneral Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Zulkifli Bin Hj Zainal Abidin, saya terpaksa menulis artikel ini untuk diterbitkan dalam Harakah.Sebenarnya, ada seorang penulis yang bernama Mohd Sayuti Omar yang juga telah menulis artikel yang hampir sama dan disiarkan dalam The Malaysian Insider. Saya telah menerangkan kepada pihak pengurusan The Malaysian Insider perkara yang sebenarnya berlaku dan mereka telah menarik balik artikel tersebut. Saya juga berharap pihak Harakah akan berbuat demikian selepas artikel saya diterbitkan kerana Harakah adalah akhar sebuah parti Islam yang semestinya tidak akan menyiarkan perkara fitnah terhadap orang lain.Untuk maklumat tuan, saya pernah berkhidmat di bawah Tan Sri Zulkifli dan berani mengakui bahawa apa yang YB Dato’ Mahfuz katakan adalah fitnah. Bagaimana YB Dato’ Mahfuz, seorang Naib President sebuah parti Islam boleh menyebarkan fitnah tanpa mengenali orang yang difitnah? Apa beza YB Dato’ Mahfuz dengan ahli politik Umno yang selalu dikutuk oleh PAS?mm30__mg_1963Untuk maklumat tuan, Tan Sri Zulkifli adalah Naib Canselor (NC) kedua UPNM. Beliau (pada masa itu Dato’ Zulkifli) telah diarahkan oleh KEMENTAH untuk mengambilalih kepimpinan UPNM kerana pencapaian UPNM oleh pihak pengurusan sebelum beliau adalah tidak memuaskan. Tan Sri Zulkifli telah dapat memajukan UPNM hinggakan disegani oleh universiti dan maktab pertahanan di rantau ini. Tan Sri Zulkifli adalah seorang yang “lead by example”. Pada 7.30 pagi, kami boleh nampak beliau mula membuat pemantauan terhadap kadet. Pada pukul 6.30 petang beliau masih lagi memantau latihan kadet. UPNM boleh dikatakan berada dalam masa kegemilangan di bawah kepimpinan Tan Sri Zulkifli. Staf yang rajin bekerja semua suka beliau kerana kami yakin dengan kepimpinan beliau untuk menjadikan UPNM sebagai sebuah universiti yang bertaraf dunia. Yang tidak suka beliau adalah pemalas yang tidak berkualiti. Malang untuk UPNM, Tan Sri Zulkifli, kerana kejujuran dan dedikasi beliau, diberi kenaikan pangkat kepada Timbalan Panglima Tentera Darat, dan ditarik balik oleh KEMENTAH.UPNM terpaksa menerima pihak pengurusan baru yang dihantar oleh KEMENTAH. Pentadbiran pihak pengurusan tersebut penuh dengan kontroversi sepertimana yang disiarkan oleh Harakah sendiri di
http://bm.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=15167&Itemid=59 (guridam Mat Gerek yang bertajuk “Dilema UPNM”) dan  http://bm. harakahdaily.net/ index.php/ berita-utama/8186- pas-persoal-rugayah-dilantik-tnc-upnm (artikel yang bertajuk “PAS persoal Rugayah dilantik TNC UPNM” pada 18 Februari 2012).

Pengurusan tersebut ingin menukar UPNM dari sebuah universiti pertahanan untuk tentera kepada sebuah universiti untuk orang awam. Kursus teras universiti seperti “Laws of Armed Conflict” dan “Introduction to Strategic Studies” semua dibuang. Perkhidmatan pensyarah tentera tidak disambung kontrak dan diganti dengan pensyarah awam. Perkara ini telah dipersoalkan oleh Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS pada 22 November 2012, “Pas mahu KPT siasat 92 pensyarah UPNM ditamat kontrak” (http://www.sinarharian.com.my/politik/pas-mahu-kpt-siasat-92-pensyarah-upnm-ditamat-kontrak-1.106086).

Kes plagiat dan kes manipulasi data penyelidikan “dibenarkan” berlaku di kalangan pensyarah muda dan senior.  Kenaikan pangkat ke taraf Profesor Madya dan Profesor dibuat tanpa penilaian luar sepertimana yang dilakukan oleh universiti lain.

Oleh sebab salah laku oleh pihak atasan menjadi semakin berleluasa, sekumpulan kecil pensyarah senior telah menyuarakan perkara tersebut kepada pihak atasan. Kerana itu, mereka telah dianiayai. Silalah lihat YouTube di mana mereka tengah berdebat dengan Timbalan Naib Canselor berkenaan dengan salahlaku pihak atasan (http://www. youtube.com/ watch?v= AkHjKNfhoqs).

Universiti-Pertahanan-Nasional-MalaysiaAkhirnya sekumpulan pensyarah tentera dan bekas tentera cuba menyelesaikan masalah UPNM dengan menghantar petisyen kepada Lembaga Pengarah UPNM (salinan kepada ahli-ahli Majlis Angkatan Tentera dan Kementerian Pengajian Tinggi). Akhirnya, Majlis Angkatan Tentera, dengan perkenan Yang DiPertuan Agong (bukan bekas Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Zahid Hamidi) memutuskan untuk menarik balik bekas NC UPNM dan menghantar Tan Sri Zulkifli untuk memulihkan UPNM yang “sakit tenat”. Staf yang rajin dan berintegriti gembira dengan kepulangan Tan Sri Zulkifli kerana kami memang berharap UPNM akan dapat menjadi sebuah universiti bertaraf dunia yang kami boleh banggakan. Ini adalah kisah UPNM dan bukan apa yang YB Dato’ Mahfuz atau Mohd Sayuti Omar hebahkan.

Berkenaan dengan kenyataan mengapa Tan Sri Muhiyuddin lambat menandatangan surat perlantikan untuk Tan Sri Zulkifli, ini adalah apa yang saya fahami daripada rakan-rakan di UPNM, “it is because little Napoleans at Ministry of Education who do not want a military man to be a VC has been using the delaying tactics to stop Tan Sri Zul from coming in.”

Berkenaan dengan pembelian pesawat tentera (RIV), saya meminta Harakah dan YB Dato’ Mahfuz menyiasat dahulu siapa yang ada autoriti untuk membeli peralatan tersebut dan fahami istilah “chain of command” dalam angkatan tentera.

dm1068_kadet_tenteraSaya berharap apa yang saya telah terangkan akan dapat menyakinkan pihak Harakah untuk menarik balik artikel dan YouTube berkenaan dengan Tan Sri Zulkifli yang penuh dengan fitnah, terutama sekali bila ia disiarkan dalam bulan puasa yang suci. Menfitnah orang tanpa asas adalah satu perkara yang betul-betul jahat, menjijikkan dan termasuk dalam salah satu dosa besar. Lagipun, artikel dan YouTube tersebut juga menjejaskan titik peluh perjuangan kami selama dua tahun untuk mempertahankan struktur dan integriti sebuah universiti pertahanan.

Kalau YB Dato’ Mahfuz Omar dan Harakah betul-betul prihatin terhadap UPNM, silalah buat gesaan untuk satu siasatan dibuat terhadap pengurusan yang lepas mengenai segala tuduhan yang dibuat oleh sekumpulan pensyarah di UPNM hinggakan Tan Sri Zulkifli terpaksa dipanggil semula untuk menerajui UPNM. Mereka yang didapati salah perlu diambil tindakan yang sewajarnya.

Sekian, terima kasih.

Prof. Dr Teh Yik Koon
Jabatan Pengajian Strategi
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

—Apakah Prof. Dr Teh Yik Koon layak menjadi jurucakap bagi pihak UPNM untuk menjawab semua persoalan dan kritikan yang dilontarkan oleh rakyat? Ke manakah haluan UPNM? Apakah Malaysia akan melahirkan tentera atau askar yang hebat di medan pertempuran atau hanya hebat di atas kertas dan ijazah?

Benarkah kerajaan BN-UMNO gagal, tetapi penjenayah dipersalahkan?

zahid 260000Satu dakwaan oleh Menteri KDN bahawa 260,000 penjenayah dibebaskan menjadi punca kepada kes bunuh dengan menggunakan senjata api dan bom sejak 6 bulan kebelakangan ini. Semuanya disalahkan kepada penjenayah sedang kerajaan gagal mendakwa mereka dan menyelesaikan kes mereka di mahkamah selepas mereka di tahan begitu lama.

Jika kerajaan “sudah tahu” implikasi pembebasan penjenayah ini boleh menjejaskan keselematan negara, mengapa kerajaan tidak mengambil langkah berjaga-jaga seperti mana kerajaan pernah ambil tindakan ke atas tahanan ISA yang dibebaskan.

Antara syarat pembebasan yang pernah kerajaan lakukan ialah:

  1. bekas tahanan dikehendaki melaporkan diri setiap minggu di balai polis berdekatan tempat tinggal
  2. passport bekas tahanan dipegang untuk tempoh te
    rtentu
  3. bekas tahanan tidak boleh terlibat dalam apa jua kes jenayah
  4. dan seumpamanya

Jika bekas tahanan gagal memenuhi syarat dan melanggar undang-undang, maka mereka boleh direman semula. Mengapa ini tidak dilakukan?

Langkah seterusnya yang patut dilakukan oleh kerajaan ialah mengemaskini SOP (Standard Operating Procedure) di sempadan dan pintu masuk negara untuk mencegah penyeludupan senjata api. Antara tektik penyeludupan senjata api:

  1. Senjata api dibungkus dan diselitkan di dalam tong ikan berair batu dan tong sayur yang dibawa keluar masuk di sempadan
  2. Senjata api diseludup dalam kotak-kotak barang dan kontena di pelabuhan dan kargo kapalterbang
  3. Senjata api dibungkus dengan kertas aluminium tebal dan dimasukan dalam beg dan kotak dalam kapalterbang
  4. Komponen senjata api dipisah-pisahkan dan dibawa masuk secara terpisah dan kemudian dipasang semula
  5. Senjata api dibungkus dan diikat atau lekat pada bahagian bawah kereta dan di mud guard berdekatan tayar

Ada juga senjata api buatan sendiri dalam negara yang beredar dalam kalangan penjenayah. Peluru haram yang diseludup dan buatan sendiri juga perlu dipantau oleh polis.

1000337_367696196693179_425006007_nMenteri KDN kata PDRM ada 112,583 pegawai-polis bahagian pencegahan jenayah. Mengapa tidak dieksploitasi mereka untuk cegah jenayah, mengapa ramai dari mereka menjalankan kerja perkeranian?

Mengapa tidak lantik pegawai kerani biasa untuk membuat tugas-tugas perkeranian?

Tugas utama polis bukan lakukan kerja perkeranian tetapi menjaga keselamatan rakyat dan negara di luar sana.

Polis bersendirian tidak mampu cegah jenayah tanpa bantuan anggota masyarakat seluruhnya termasuk NGO. Kerajaan harus membina kerjasama ini dengan lebih serius dan bukan tanam tebu di bibir mulut.

Seterusnya, baca petikan tulisan di bawah ini yang memaparkan bagaimana hubung kait antara 260,00 penjenayah yang dibebaskan dan senjata api dan kes pembunuhan di akhir-akhir ini oleh Hisemudin Kasim

od

Dipetik: http://hisemudinkasim.b
logspot.com/2013/08/pemansuhan-ordinan-darurat-punca.html

Pemansuhan Ordinan Darurat punca kejadian tembak gunakan senjata api makin berleluasa

Mengerikan ! Nyawa berada di hujung senjata api ! Itulah persepsi kebanyakan rakyat Malaysia yang tersintak dengan gejala tembak-menembak yang berlaku dalam beberapa bulan ini. Tetapi benarkah situasi itu di luar kawalan pihak keselamatan negara ? Maka kita tiba-tiba dikejutkan dengan satu-demi satu kes yang terpampang di kaca-kaca TV maupun di dada-dada akhbar.

Malah menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, sebanyak 90 peratus kejadian jenayah berat kebelakangan ini terutamanya kes bunuh dilakukan bekas tahanan penjara Simpang Renggam yang dibebaskan daripada tahanan Ordinan Darurat.

Sehubungan itu, beliau menggesa semua pihak termasuk Jabatan Peguam Negara memahami permasalahan polis yang disifatkan beliau sebagai ‘tidak bergigi’  selepas ordinan itu dihapuskan.

Polis menghormati transformasi undang-undang tetapi Jabatan Peguam Negara juga tidak seharusnya melihat aspek perundangan semata-mata sehingga terlepas pandang kaedah membanteras jenayah.

Ini yang pentingnya kerana akta yang ada ketika ini hanya memperuntukkan undang-undang dan hukuman terhadap pesalah jika kejadian jenayah sudah pun berlaku. Sedangkan kita semua menuntut agar PDRM menangani jenayah-jenayah berat ini dengan lebih berkesan lagi. Apa lagi mekanismenya sekarang dari aspek penahanan pencegahan?

Maka Kementerian Dalam Negeri dan Polis Diraja Malaysia berharap akta baru yang bakal menggantikan Ordinan Darurat kelak perlu mempunyai unsur menyamai ordinan itu sekalipun tiada penangkapan pencegahan. Ini berikutan kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak menyokong sebarang pembentukan undang-undang yang membenarkan penahanan untuk pencegahan (preventive detention)

Menurut Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, walaupun tidak dipersetujui oleh beberapa pihak, apa yang penting dalam sebarang perundangan ialah perlu ada keseimbangan dalam melindungi hak individu, di samping menjaga kepentingan masyarakat. Ia juga perlu memastikan tidak berlaku salah guna kuasa oleh mana-mana pihak.

Selain pandangan umum, maka pandangan polis, Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dan Majlis Peguam juga perlu diambil kira.

Polis juga berpendapat perkara ini juga menyentuh keperluan saksi hadir dan memberi keterangan di mahkamah ketika pendakwaan dilakukan. Masalah utama kes tembak tidak dapat diselesaikan adalah kerana saksi takut untuk tampil bekerjasama sehingga membawa pihak bertanggungjawab ke muka pengadilan.

Saksi takut kerana bimbang akan menerima ancaman atau balas dendam oleh ahli kumpulan yang terlibat. Undang-undang yang ada sekarang memerlukan saksi memberi keterangan di mahkamah dan tentu sekali membuka peluang kepada penjenayah mengenal mereka.  Sekarang ini disebabkan saksi enggan memberikan keterangan di mahkamah maka penjenayah-penjenayah semakin berani untuk melakukan jenayah yang radikal serta agresif seperti tembak-menambak yang berleluasa sekarang.

Oleh itu kita memerlukan undang-undang yang menyamai Ordinan Darurat yang boleh memberi kuasa untuk merakam keterangan saksi dan mereka tidak perlu hadir ke mahkamah.

Kesan daripada pemansuhan Ordinan Darurat, penahanan suspek-suspek bagi kes-kes baharu yang dahulunya disiasat di bawah Ordinan Darurat 1969 tidak lagi dapat dijalankan. Malah, suspek-suspek yang sedang ditahan terpaksa dibebaskan walaupun tempoh tahanan masih belum tamat.

Ketika pemansuhan Ordinan Darurat 1969 dikuatkuasakan pada 21 Jun 2012, hampir 1,500 orang ditempatkan di empat pusat tahanan di seluruh negara iaitu di Simpang Renggam dan Muar, Johor; Batu Gajah, Perak dan Machang, Kelantan. Selain itu, hampir 2,500 orang yang menjalani hukuman di bawah Akta Kediaman Terhad 1933.

Itu tidak masuk lagi kes-kes membabitkan kira-kira 300 orang yang sedang menunggu untuk ditangkap dan dalam proses mendapatkan perintah penahanan ke atas mereka sebelum dihantar ke pusat-pusat tahanan berkenaan. Kes-kes tersebut akhirnya diklasifikasikan sebagai ‘Tiada Tindakan Lagi’ (NFA).

Menurut perangkaan polis, kes jenayah kekerasan yang dilakukan oleh bekas tahanan Ordinan Darurat sepanjang enam bulan pertama tahun ini telah meningkat sekali ganda menjadikannya 67 kes berbanding 33 kes dalam tahun 2012.

Antara jenayah kekerasan yang dilakukan mereka seperti membunuh dan cubaan membunuh, samun bersenjata, ugutan jenayah termasuk merusuh.

Walaupun alamat bekas tahanan itu diserahkan kepada polis, namun tidak ada undang-undang yang memberi kuasa kepada polis untuk mengarah atau memastikan mereka kekal menetap di alamat berkenaan. Ini kerana selepas dibebaskan, mereka juga perlu mencari pekerjaan dan berpindah.

Tambahan pula, pada pandangan masyarakat, siapakah yang berani menggaji bekas tahanan ini, maka demi kelangsungan hidup mereka terpaksa kembali melakukan pekerjaan lama dengan terbabit dengan jenayah. Ada sebahagian pula kembali menganggotai kongsi gelap atau sebagai pembunuh upahan bagi pihak-pihak yang berkepentingan dalam perniagaan. Ia mungkin juga mensasarkan pegawai-pegawai kerajaan yang sering menggagalkan urusan perniagaan haram atau apa-apa transaksi yang menyalahi undang-undang.

Setelah berkumpulnya mereka dalam kumpulan-kumpulan tertentu, maka gerombolan penjenayah ini kembali merebut kawasan untuk kembali berkuasa. Maka akan berlakulah pertelingkahan sama sendiri yang pastinya melibatkan penggunakan senjata api. Ini berlaku terutamanya dalam urus niaga dadah.

Berikut adalah senarai jenayah tembak-menembak yang berlaku dalam beberapa bulan ini sehinggalah ke tarikh catatan ini ditulis :

Tarikh/

Tempat

Mangsa

Maklumat

9/8/2013 Chemor Seorang cedera parah Seorang lelaki Cina cedera parah ditembak ketika memandu di Taman Klebang Putra, dekat Chemor. Suspek menaiki motorsikal menghampiri kereta mangsa dan melepaskan sekurang-kurangnya 6 das tembakan.
9/8.2013 Pulau Pinang 1 cedera parah Seorang ‘bouncer’ di sebuah pusat hiburan cedera parah di paha akibat ditembak oleh seorang suspek yang memakai topi keledar. Ketika itu beliau baru turun dari kereta BMW yang dipandunya. Polis mensyaki ada kaitan dengan kegiatan kongsi gelap.
9/8/2013 Pulau Pinang Tiada kecederaan dilaporkan Sebuah keluarga Cina di Pulau Tikus, Pulau Pinang dikejutkan daripada tidur dengan 6 das tembakan di luar kediaman mereka. Tembakan hanya mengenai bahagian rumah mangsa sahaja.
9/8/2013 Kuala Lumpur 1 cedera Seorang pemandu teksi cedera di tapak tangan dan paha selepas tertembak diri sendiri dengan pistol yang didakwa dijumpai dalam beg sandang di tempat belakang duduk kenderaannya. Dia tertembak diri sendiri ketika cuba mengeluarkan kelongsong peluru dari senjata terbabit.
9/8/2013Kubang Pasu 1 cedera parah Seorang anggota tentera, Mohd Azamuddin Azizan cedera parah terkena tembakan dipercayai dilepaskan oleh penyeludup ketika membuat rondaan keselamatan di kawasan sempadan Malaysia-Thailand di Bukit Kayu Hitam.
7/8/2013 George Town 1 mati Veerappan Kanapathi ditembak mati di persimpangan lampu isyarat di Jalan Anson, George Town oleh dua orang lelaki bermotorsikal. Mangsa mempunyai tiga rekor jenayah berkaitan Akta Dadah Merbahaya.
4/8/2013 Kota Bharu 1 mati, 1 cedera Amirul Tajo Nasir, seorang penoreh getah maut ditembak di sebuah kedai makan di Pasir Putih manakala seorang wanita cedera. Ia dikaitkan dengan urus niaga dadah.
1/8/2013 Kuala Lumpur 1 cedera parah Wong Foo Yui, seorang pekerja kedai emas ditembak dua individu bermotorsikal di Pandan Indah ketika mangsa memperlahankan kenderaannya menghampiri persimpangan
31/7/2013 Parit Buntar 1 mati N. Jeevandran, yang dikehendaki polis kerana mempunyai empat rekod jenayah lampau mati ditembak dari jarak dekat oleh suspek yang kemudian melarikan diri.
29/7/2013 Bukit Mertajam 1 tercedera G Santhanasamy, cedera di betis ditembak di persimpangan lampu isyarat.
29/7/2013 Kuala Lumpur 1 mati, 1  tercedera Pengasas Arab-Malaysian Development Bank, Hussain Ahmad Najadi, 75, ditembak mati di kawasan letak kereta di Lorong Ceylon, Kuala Lumpur manakala isterinya cedera . Seorang lelaki Cina bersenjata menuju ke arah mereka dan melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan Hussain Ahmad terbunuh di tempat kejadian .seingancai
29/7/2013 Ipoh 1 matii, 2 tercedera Jasrafveenderjeet Singh, mati di akibat terkena tembakan di leher, manakala dua lagi mangsa cedera. Mangsa-mangsa sedang minum di restoran dekat Kampung Simee bersama kawan dan dua lelaki bertindak melepaskan beberapa das tembakan ke arah mereka.
27/7/2013 Jempol 1 cedera Pengerusi badan pemantau jenayah, Mywatch Sri Sanjeevan Ramakrishan ditembak dekat Bahau, Negeri Sembilan. Mangsa ditembak oleh dua lelaki kaum India ketika sedang memandu kereta jenis BMW.
sanjeevan
26/7/2013 Temerloh 1 cedera Seorang pemandu lori Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Temerloh cedera di lengan selepas ditembak ketika dalam perjalanan ke Jerantut.
24/7/2013 Kluang 1 cedera Seorang lelaki cedera parah ditembak di bahagian badannya di kawasan tempat letak kereta Taman Rekreasi Gunung Lambak, Kluang. Mangsa yang baru selesai berjoging didatangi suspek ketika dia sedang menaiki keretanya.
19/7/2013 Semanggol 1 mati Seorang lelaki ditemui mati dipercayai ditembak dalam kejadian bunuh di Jalan Gula, Simpat Empat Semanggol.
18/7/2013 Kulim 1 mati Seorang guru K. Shanmugan, mati terkena sekurang-kurangnya enam das tembakan dilepaskan dua lelaki yang menaiki motosikal menghampiri kenderaannya ketika berhenti di lampu isyarat
15/7/2013 Kampar 1 cedera Dua beranak parah ditembak ketika sedang berehat selepas berbuka puasa dalam satu kejadian samun bersenjata di Taman Sejahtera, mangsa berusia 51 tahun bersama anak lelakinya, 13 tahun, cedera selepas terkena tembakan yang dilepaskan salah seorang daripada dua perompak yang memecah masuk kediaman mereka.guru-mati-ditembak
12/7/2013 Pulau Pinang 2 cedera Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun menjadi mangsa selepas ditembak seorang lelaki ketika dia menemani bapanya berjumpa rakan.
8/7/2013 Bachok 1 mati Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Sekolah Kebangsaan Beris Panchor, Bachok, Kelantan, Hashim Mat Zin, 43, mati selepas terkena tiga das tembakan di simpang tiga Jalan Beris Panchor Tawang-Kota Baharu. Kereta yang dipandu terbabas dan terhenti di halaman sebuah rumah.guru-sekolah-ditembak3
4/7/2013 Pulau Pinang 1 mati Kuganeswaran ditembak dari jarak dekat oleh dua suspek yang memakai topi keledar dengan melepaskan empat das tembakan.
4/7/2013 Pasir Mas 1 cedera Seorang guru di sebuah sekolah rendah di Tumpat cedera ditembak di bahagian leher.
14/6/2013 Kuala Kurau 1 cedera Seorang peniaga, Lim Kong Hai cedera parah di bahagian perut setelah ditembak dalam kejadian samun berhampiran Stesen Bas Kuala Kurau.
6/6/2013 Muar 1 mati Mayat Tan Chai Heng ditemui terbaring tidak jauh dari rumahnya. Dipercayai ditembak dengan senjata pistol dari jarak dekat.
4/6/2013 Taiping 1 mati, 1 tercedera Seorang pemilik bengkel kereta Govindaraju @ Murthy mati sementara rakannya cedera selepas ditembak di sebuah restoran di Taman Kota Jaya. Suspek dipercayai telah melepaskan tiga das tembakan.
29/5/2013 Sungai Buluh 1 cedera parah Seorang ahli perniagaan parah ditembak tujuh kali oleh dua lelaki bermotosikal di Bandar Rahman Putra, Sungai Buloh.
25/5/2013 Pasir Putih 1 mati Seorang peraih ikan, Zahari A. Razak, ditembak mati ketika memandu kereta keluar dari masjid di Cherang Ruku, Pasir Puteh, Kelantan .razak
12/5/2013 Bukit Tambun 2 mati,  2 tercedera Dua lelaki India maut manakala dua lagi cedera parah selepas ditembak ketika berhenti di lampu isyarat persimpangan Bukit Tambun, dipercayai berkaitan perniagaan.
11/5/2013 Seremban 2 mati,  2 tercedera Dua lelaki India maut manakala dua rakan mereka parah ditembak dari jarak dekat ketika kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki mereka berhenti di persimpangan lampu isyarat pusat bandar.
11/5/2013 Lunas 1 mati Seorang pembantu kedai barang-barang lusuh, Thangaraja, 31 ditemui mati di dalam kereta yang dipandunya dengan 10 kesan tembakan di persimpangan lampu isyarat Taman Kucai di Lunas.
10/5/2013 Alor Setar 1 mati Seorang penarik kereta, M. Nagenthiran maut akibat terkena tiga das tembakan berhampiran rumahnya di rumah pangsa Taman Setia Jaya.
9/5/2013 Tangkak 1 mati Seorang jurutera, Muthu Pillai dijumpai mati dengan tiga kesan tembakan di sebuah ladang sawit.
7/5/2013 Nibong Tebal 1 cedera Seorang ahli Ronda Keselamatan Sukarela kawasan taman – taman perumahan, Tan Hock Chin ditembak di kepala oleh seorang lelaki yang tidak dikenali.
30/4/2013 Taiping 1 tidak apa-apa. Seorang peniaga barang hampir maut terkena tembakan daripada individu tidak dikenali di hadapan rumahnya. Tembakan yang dilepaskan tersasar , kedua-dua suspek terbabit bertindak melarikan diri.
26/4/2013 Cheras 1 mati, 1 cedera R. Karikaalan mati ketika dalam perjalanan ke hospital setelah terkena dua dari 10 das tembakan yang dilepaskan dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal.
26/4/2013 Putrajaya 1 mati Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Datuk Shaharuddin Ibrahim, 58, maut ditembak ketika dalam perjalanan pejabatnya di Putrajaya. Mangsa ditembak tiga das dari jarak oleh seorang daripada dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal.kastam
25/4/2013 Seremban-Tampin 1 mati Seorang runner bagi JPJ, N. Ragunathan ditembak mati dalam keretanya oleh salah sorang daripada dua orang yang bermotosikal.
16/4/2013 Taiping 1 mati Mangsa, K Muthazagen maut ditembak dari jarak dekat menembusi kepalanya.
14/4/2013 Seremban 1 mati Tan Kok Soon ditembak dari jarak dekat ketika makan malam bersama keluarganya di sebuah restoran di Pusat Komersial Oakland.
12/4/2013 Seremban 1 mati James John ditembak mati dalam keretanya di sekitar lampu isyarat Taman Sri Labu oleh dua orang penembak yang bermotosikal.

Meneliti senarai panjang kejadian tembak-menembak yang dipercayai didalangai oleh penjenayah-penjenayah bekas tahanan Ordinan Darurat ini, maka kita mengharapkan kerajaan dapat menyegerakan perlaksanaan undang-undang baru.  Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, kerajaan berkemungkinan akan membentangkan draf undang-undang tersebut pada bulan September ini untuk bacaan di parlimen bagi dibahaskan sebelum diluluskan.

Dari segi pencegahan untuk mendapatkan senjata api, ramai pihak menyarankan agar diperketatkan kawalan di sempadan Malaysia-Thailand yang merupakan sumber utama bagi mendapatkan senjata api. Ia mungkin dapat dilakukan dengan memastikan setiap kenderaan yang melalui pintu masuk dan keluar di sempadan dilengkapi dengan sistem imbasan yang canggih. Ini memandangkan dalam persepsi masyarakat, bahawa senjata api begitu mudah diseluduh melalui lori-lori ikan terutamanya yang berulang-alik setiap hari.

Namun demikian, walaubagaimana bijak sekalipun pihak berkuasa menangani hal ini, licik lagi penjenayah yang sejak dari dulunya menjadikan jalan tikus di sempadan sebagai laluan utama untuk menyeludup senjata api dan dadah.

Oleh itu jalan yang paling nyata untuk dinantikan ialah dengan mengembalikan undang-undang pencegahan yang menyerupai Ordinan Darurat yang telah dimansuhkan itu.

Ditulis oleh : Hisemudin Kasim
12.08.2013

Mahar tinggi, perkahwinan tidak diberkati Allah, menyumbang kepada kadar perceraian yang tinggi

Wang-Hantaran-KahwinDi dalam Islam, mahar adalah maskahwin yang ditentukan oleh keluarga perempuan. Nabi s.a.w. menganjurkan supaya mahar tidak tinggi tetapi rendah, dan mahar yang rendah akan diberkati. 

Perkahwinan yang diberkati adalah lebih utama dari perkahwinan yang dijalankan untuk mencari glamor, menjual nama dan status keluarga. Perkahwinan yang dijalankan untuk bermegah dan riak akan merosakkan rumahtangga yang baru dibina.

Ramai orang Islam tidak percaya kepada hadis Nabi ini. Akhirnya kita menyaksikan kadar perceraian yang tinggi dalam kalangan umat Islam khususnya generasi masa kini.

Kerajaan tidak berhak meletakkan kadar mahar kerana hak meletakkan nilai mahar adalah hak keluarga perempuan. Kerajaan seharusnya mendidik rakyat tentang kedudukan mahar dalam Islam, bukannya meletakkan siling harga aau nilai mahar.

Selain mahar, di dalam adat Melayu, ada hantaran belanja atau belanja hangus yang dikenakan ke atas bakal pengantin lelaki. Mahar adalah wajib manakala hantaran belanja atau belanja hangus tidak wajib. Ada pihak yang anggap mahar dan belanja hangus sama sahaja kerana tidak faham hukum agama.

Apabila pihak keluarga meletakkan nilai belanja hangus yang tinggi, ramai anak muda lelaki tidak mampu berkahwin, dan akhirnya terpaksa tangguh perkahwinan melainkan mereka berhutang dan bergolok bergadai untuk melangsungkan perkahwinan.

Bagi pasangan yang tidak jadi berkahwin, mereka terus bercinta tanpa nikah, yang akhirnya membawa kepada kecelekaan apabila si perempuan mengandung anak luar nikah dan ada yang menggugurkan anak atau membuang anak yang tidak diminta untuk dilahirkan.

Mahar atau maskahwin atau belanja hangus?

KUALA LUMPUR – Banyak pasangan pengantin baharu pada masa kini terpaksa membuat pinjaman peribadi daripada bank semata-mata untuk membiayai kos perkahwinan yang terlalu tinggi.

Pinjaman peribadi itu dibuat bagi membolehkan mereka menanggung beban perbelanjaan kahwin meliputi bayaran mas kahwin, wang hantaran dan kos perbelanjaan kenduri seperti katering, pelamin, dewan, pakaian pengantin serta khidmat jurufoto.

Bagi pasangan Harun dan Hamidah, masing-masing berusia 25 tahun dari Shah Alam, Selangor, mereka mengakui turut terjebak dalam belenggu pinjaman peribadi demi menempuh gerbang perkahwinan.

Menurut Harun, dia terpaksa membuat pinjaman peribadi sebanyak RM85,000 daripada bank untuk berkahwin pada awal tahun lalu.

“Saya nekad buat pinjaman sebesar itu selepas membuat kiraan mas kahwin, wang hantaran, kos majlis perkahwinan dan banyak lagi yang mencecah lebih RM60,000,” ujarnya ketika ditemui di rumah mereka.

Jelas Harun, dia terpaksa membuat pinjaman sebanyak itu kerana tidak mempunyai tabungan lantaran berkahwin pada usia yang muda dan baru tamat pengajian di universiti.

divorceKadar perceraian

“PUTRAJAYA: Statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada 2009 menunjukkan berlaku satu perceraian pada setiap 15 minit di kalangan umat Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim” ( Berita Harian, 3 Mac 2011 )

Punca peceraian

 

Mengikut analisis yang dibuat antara punca kes perceraian adalah, di pihak suami tiada persefahaman mencakupi 43.33 peratus, masalah tidak bertanggungjawab 32.93 peratus, masalah akhlak atau sosial 12.03 peratus dan campur tangan pihak ketiga 5.54 peratus sementara ekonomi 2.62 peratus.

 

Sementara isteri pula memberi sebab bercerai kerana tiada persefahaman 69.44 peratus dengan alasan mereka tidak mahu memanjangkan cerita selain 17.68 peratus disebabkan tidak bertanggungjawab dan masalah akhlak atau sosial 5.84 peratus. ( Utusan Malaysia, 30/12/2010 )

 

Perkara utama yang menjadi punca kepada permasalan sesebuah kekeluargaan adalah tidak sefahaman, tanggangjawab dan campur tangan pihak ketika.

 

Removing gallstones naturally

 

922914_202044939919214_1307037367_n

REMOVING GALLSTONES NATURALLY…

By: Dr. Lai Chiu Nan

It has worked for many. If it works for you please pass on the good news. Dr. Lai is not charging for it, so we should make it free for everyone. Your reward is when someone, through your word of mouth, benefits from the regime. Gallstones may not be everyone’s concern. But they should be because we all have them. Moreover, gallstones may lead to cancer. “Cancer is never the first illness,” Dr. Lai points out. “Usually, there are a lot of other problems leading to cancer.

In my research in China , I came across some materials which say that people with cancer usually have stones. We all have gallstones. It’s a matter of big or small, many or few.

One of the symptoms of gallstones is a feeling of bloatedness after a heavy meal. You feel like you can’t digest the food. If it gets more serious, you feel pain in the liver area.” So if you think you have gallstones, Dr. Lai offers the following method to remove them naturally.

The treatment is also good for those with a weak liver, because the liver and gallbladder are closely linked.

Regimen:

1. For the first five days, take four glasses of apple juice every day. Or eat four or five apples, whichever you prefer. Apple juice softens the gallstones. During the five days, eat normally.

2. On the sixth day, take no dinner.

3. At 6 PM, take a teaspoon of Epsom salt (magnesium sulphate) with a glass of warm water.

4. At 8 PM, repeat the same. Magnesium sulphate opens the gallbladder ducts.

5. At 10 PM, take half cup olive oil (or sesame oil) with half cup fresh lemon juice. Mix it well and drink it. The oil lubricates the stones to ease their passage.

The next morning, you will find green stones in your stools. “Usually they float,” Chiu Nan notes. “You might want to count them. I have had people who passes 40, 50 or up to 100 stones. Very many.”

“Even if you don’t have any symptom s of gallstones, you still might have some. It’s always good to give your gall bladder a clean-up now and then.

Article source and detailed success story: http://happyhomemaker88.com/tag/dr-lai-chiu-nans-gallstone-natural-remedy/