Mahar tinggi, perkahwinan tidak diberkati Allah, menyumbang kepada kadar perceraian yang tinggi

Wang-Hantaran-KahwinDi dalam Islam, mahar adalah maskahwin yang ditentukan oleh keluarga perempuan. Nabi s.a.w. menganjurkan supaya mahar tidak tinggi tetapi rendah, dan mahar yang rendah akan diberkati. 

Perkahwinan yang diberkati adalah lebih utama dari perkahwinan yang dijalankan untuk mencari glamor, menjual nama dan status keluarga. Perkahwinan yang dijalankan untuk bermegah dan riak akan merosakkan rumahtangga yang baru dibina.

Ramai orang Islam tidak percaya kepada hadis Nabi ini. Akhirnya kita menyaksikan kadar perceraian yang tinggi dalam kalangan umat Islam khususnya generasi masa kini.

Kerajaan tidak berhak meletakkan kadar mahar kerana hak meletakkan nilai mahar adalah hak keluarga perempuan. Kerajaan seharusnya mendidik rakyat tentang kedudukan mahar dalam Islam, bukannya meletakkan siling harga aau nilai mahar.

Selain mahar, di dalam adat Melayu, ada hantaran belanja atau belanja hangus yang dikenakan ke atas bakal pengantin lelaki. Mahar adalah wajib manakala hantaran belanja atau belanja hangus tidak wajib. Ada pihak yang anggap mahar dan belanja hangus sama sahaja kerana tidak faham hukum agama.

Apabila pihak keluarga meletakkan nilai belanja hangus yang tinggi, ramai anak muda lelaki tidak mampu berkahwin, dan akhirnya terpaksa tangguh perkahwinan melainkan mereka berhutang dan bergolok bergadai untuk melangsungkan perkahwinan.

Bagi pasangan yang tidak jadi berkahwin, mereka terus bercinta tanpa nikah, yang akhirnya membawa kepada kecelekaan apabila si perempuan mengandung anak luar nikah dan ada yang menggugurkan anak atau membuang anak yang tidak diminta untuk dilahirkan.

Mahar atau maskahwin atau belanja hangus?

KUALA LUMPUR – Banyak pasangan pengantin baharu pada masa kini terpaksa membuat pinjaman peribadi daripada bank semata-mata untuk membiayai kos perkahwinan yang terlalu tinggi.

Pinjaman peribadi itu dibuat bagi membolehkan mereka menanggung beban perbelanjaan kahwin meliputi bayaran mas kahwin, wang hantaran dan kos perbelanjaan kenduri seperti katering, pelamin, dewan, pakaian pengantin serta khidmat jurufoto.

Bagi pasangan Harun dan Hamidah, masing-masing berusia 25 tahun dari Shah Alam, Selangor, mereka mengakui turut terjebak dalam belenggu pinjaman peribadi demi menempuh gerbang perkahwinan.

Menurut Harun, dia terpaksa membuat pinjaman peribadi sebanyak RM85,000 daripada bank untuk berkahwin pada awal tahun lalu.

“Saya nekad buat pinjaman sebesar itu selepas membuat kiraan mas kahwin, wang hantaran, kos majlis perkahwinan dan banyak lagi yang mencecah lebih RM60,000,” ujarnya ketika ditemui di rumah mereka.

Jelas Harun, dia terpaksa membuat pinjaman sebanyak itu kerana tidak mempunyai tabungan lantaran berkahwin pada usia yang muda dan baru tamat pengajian di universiti.

divorceKadar perceraian

“PUTRAJAYA: Statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada 2009 menunjukkan berlaku satu perceraian pada setiap 15 minit di kalangan umat Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim” ( Berita Harian, 3 Mac 2011 )

Punca peceraian

 

Mengikut analisis yang dibuat antara punca kes perceraian adalah, di pihak suami tiada persefahaman mencakupi 43.33 peratus, masalah tidak bertanggungjawab 32.93 peratus, masalah akhlak atau sosial 12.03 peratus dan campur tangan pihak ketiga 5.54 peratus sementara ekonomi 2.62 peratus.

 

Sementara isteri pula memberi sebab bercerai kerana tiada persefahaman 69.44 peratus dengan alasan mereka tidak mahu memanjangkan cerita selain 17.68 peratus disebabkan tidak bertanggungjawab dan masalah akhlak atau sosial 5.84 peratus. ( Utusan Malaysia, 30/12/2010 )

 

Perkara utama yang menjadi punca kepada permasalan sesebuah kekeluargaan adalah tidak sefahaman, tanggangjawab dan campur tangan pihak ketika.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: